Ga verder naar de inhoud

Bij een burn-out raakt u hoe langer hoe meer uitgeput, wordt u vaak erg emotioneel en zelfs de gewone dagelijkse dingen worden steeds moeilijker. Hoe kan u een burn-out voorkomen? En wat moet u doen als u al over uw grenzen bent?

Advocaten kunnen gratis en vertrouwelijk terecht bij een meldpunt. Een team hulpverleners staat voor u klaar. Via een zelftest kan u te weten komen hoe hoog uw risico op een burn-out is.

Mental coach Frédérique Van Branteghem vertelt u er meer over in de video hieronder. Ze geeft u ook een paar tips.

Wat is een burn-out?

Door een langdurige overdosis stress kan u overspannen raken. U raakt hoe langer hoe meer uitgeput, wordt vaak erg emotioneel en zelfs de gewone dagelijkse dingen worden steeds moeilijker.

Soms is de overbelasting zo groot dat rust alleen niet meer helpt. U bent opgebrand. We spreken dan van burn-out.

Stress en burn-out zijn belangrijke gezondheidsproblemen. Wanneer u niet meer met stress kan omgaan ontstaan fysieke en psychische gezondheidsklachten. Die spanningsklachten veroorzaken ruim een derde van de afwezigheidsdagen door ziekte.

Burn-out verschilt van stress en depressie, maar er zijn toch enkele raakvlakken:

Stress

Er is niets mis met stress in uw leven. U hebt immers een gezonde dosis stress nodig om voldoende uitdaging te hebben en u goed te voelen. Maar stress wordt wel een probleem als de draaglast groter is dan uw draagkracht.

Draaglast is de hoeveelheid stress of de ernst van de stresserende situatie. Draagkracht is de middelen die u hebt om met de situatie te kunnen omgaan.

Stress kan door iets ingrijpend leiden tot overbelasting en uitputting. Bijvoorbeeld door het verliezen van een baan, een relatiebreuk. Ook wanneer u gedurende langere tijd onder druk staat, bijvoorbeeld door te veel werk, spanningen of verkeerde gewoonten, kan dat gebeuren.

In het ergste geval mondt die overbelasting en uitputting uit in overspannenheid of burn-out.

Overmatige stress en overbelasting uiten zich in allerlei symptomen op lichamelijk en psychisch vlak. Het is ook te merken aan iemands gedrag.

Typische lichamelijke symptomen zijn:

  • aanhoudende moeheid
  • slapeloosheid
  • spierpijn, hoofdpijn, rugpijn
  • maagpijn, darmstoornissen, slechte eetlust
  • verminderde weerstand tegen infecties
  • hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden

Typische psychische symptomen zijn:

  • niet meer tot rust kunnen komen, gejaagdheid
  • prikkelbaar, geïrriteerd zijn
  • sombere buien, huilbuien, piekeren, angst
  • niet meer kunnen genieten, lusteloos en futloos zijn
  • besluiteloosheid, concentratieverlies, vergeetachtigheid
  • onzekerheid, minder zelfvertrouwen

Typische gedragsveranderingen zijn:

  • minder presteren en meer fouten maken
  • steeds meer roken, alcohol of drugs gebruiken
  • steeds meer slaap- en kalmeermiddelen gebruiken
  • sociale contacten steeds meer uit de weg gaan

Heel vaak negeren mensen die verschijnselen omdat ze die niet in verband brengen met stress, of omdat ze denken dat ze wel vanzelf over zullen gaan.

Maar het omgekeerde is waar. Omdat stress ervoor zorgt dat u niet meer de rust en ontspanning vindt die u nodig hebt om de stresserende situatie goed aan te kunnen, gaat het van kwaad naar erger.

Depressie

De symptomen van burn-out lijken erg op die van een depressie, maar er is een wezenlijk verschil.

Depressie is een stemmingsstoornis. Ze wordt in het overgrote deel van de gevallen niet voldoende onderkend terwijl depressie vrij goed te behandelen is. Bovendien zorgt de tijdige behandeling van een depressie ervoor dat ze niet ernstiger wordt, en het verkleint het risico op een terugval.

Er is sprake van een despressie als u gedurende minstens twee weken last hebt van minstens vijf van de volgende symptomen:

  • U bent neerslachtig, verdrietig, somber en huilerig.
  • U schept geen plezier meer in dingen die u voorheen graag deed.
  • U hebt veel minder of net veel meer eetlust dan voordien. U ben afgevallen of juist aangekomen.
  • U kan moeilijk de slaap vatten of u slaapt net heel veel.
  • U bent erg nerveus en rusteloos of u bent net veel trager dan voorheen zodat het anderen gaat opvallen.
  • U bent moe en hebt nergens energie voor.
  • U voelt zich niets waard of u hebt uitzonderlijk veel schuldgevoelens.
  • U hebt moeite om zich te concentreren, helder te denken en besluiten te nemen.
  • U hebt het gevoel dat u beter dood zou zijn of u denkt aan zelfdoding.

Belangrijk is ook het onderscheid met een dip, die tijdelijk is. Een depressie duurt langer en omvat alle levensdomeinen.

Hoe een burn-out voorkomen?

  1. Verzorg uw psychische conditie. Dat is geen teken van zwakte, maar getuigt van inzicht en kracht. Mensen die bewust leven en zich ook geestelijk verzorgen handelen professioneel.
  2. Rust voldoende. Maar liefst 20% van de Belgen kampt met slaapproblemen. Op lange termijn is dat nefast voor de fysieke en mentale gezondheid.
  3. Bewaak uw vrije tijd en plan systematisch tijd in voor ontspanning. Schakel daarbij uw telefoon en mailbox uit. U hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn.
  4. Beweeg voldoende.
  5. Stel prioriteiten: welke taken zijn dringend en belangrijk, en wat kan wachten?
  6. Communiceer met cliënten en collega’s en maak duidelijke afspraken over timing en deadlines. Zorg dat uw planning realistisch is en bouw voldoende buffertijd in.
  7. Organiseer, automatiseer en delegeer. Hebt u geen vast secretariaat? Bekijk dan de optie van een virtual assistant of een freelancer. Overweeg samenwerking in een team en taakverdeling volgens materie.
  8. Identificeer uw waarden en blijf er trouw aan. Bouw regelmatig tijd in voor reflectie.
  9. Zoek professionele hulp als u voorbij uw grenzen bent. Perfectionisten vergissen zich als ze denken dat ze alles alleen kunnen.

Doe de zelftest

De Maslach Burnout Inventory (MBI) is een zelftest voor het opsporen van het burn-out-syndroom. U geeft antwoord op een aantal vragen en telt uw score op waardoor u te weten komt of uw risico op een burn-out eerder laag, gematigd of hoog is.

Zoek hulp

Rehalto Luistert

Als u of een collega te kampen krijgt met te veel stress, een burn-out of depressie kan u terecht bij Rehalto Luistert, een dienstverlening van Precura. Een team psychologen staat voor u klaar. Het contact is strikt vertrouwelijk, gratis en 24/7 bereikbaar via het groene nummer 0800 32 151.

Rehalto Luistert staat ten dienste van alle advocaten omdat ze aangesloten zijn bij Precura.

Meer info? Lees de brochure.

Huisarts

U kan ook contact opnemen met uw huisarts. Hij/zij kan u verder helpen.

Nuttige telefoonnummers:

  • Tele-onthaal: 106
  • Druglijn: 078 15 10 20
  • Anonieme Alcoholisten: 03 239 14 15
  • Zelfmoordpreventie: 1813

Nuttige websites:

Lectuur

  • Het verborgen brein, John Bargh
  • Het no-nonsens meditatieboek, Steven Laureys
  • De logica van geluk, Mo Gawdat
Stress
Welzijn

Zelftest burn-outrisico

De Maslach Burnout Inventory (MBI) is een zelftest voor het opsporen van het burn-out-syndroom. Het meetinstrument werd in 1981 ontwikkeld door Christina Maslach en Susan E. Jackson. In ongeveer 90% van alle gepubliceerde wetenschappelijke studies rond burn-out komt het aan bod.

Meer lezen
Perfectionisme
Welzijn

Perfectionisme

Streven naar perfectie lijkt iets positief, maar dat is het niet altijd. Het kan erg belemmerend werken, uw energie verminderen en op termijn kan het zelfs leiden tot een burn-out. Ga na of u lijdt aan het soort perfectionisme dat vooral energie kost: het aangeleerde perfectionisme.

Meer lezen
Welzijn

Welzijnsenquête

Hoe is het gesteld met het welzijn van Vlaamse advocaten omtrent stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag? Op die vraag weten we nu een antwoord. Lees de resultaten van onze welzijnsenquête die we in 2019 voerden.

Meer lezen
donderdag 02 maart 2023

Zelftest burn-outrisico

De Maslach Burnout Inventory (MBI) is een zelftest voor het opsporen van het burn-out-syndroom. Het meetinstrument werd in 1981 ontwikkeld door Christina Maslach en Susan E. Jackson. In ongeveer 90% van alle gepubliceerde wetenschappelijke studies rond burn-out komt het aan bod.

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Welzijn
vrijdag 24 november 2023

Hoe gaat het met u?

Uw welzijn ligt ons nauw aan het hart. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze tweede welzijnsenquête. Uw stem is van onschatbare waarde om een diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee advocaten worden geconfronteerd op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
donderdag 23 november 2023

Transparante communicatie, betrokkenheid en zinvol werk: sleutels tot HR-succes in uw advocatenkantoor

Transparante communicatie, betrokkenheid en betekenisvol werk zijn slechts enkele topics die tijdens het debat aan bod kwamen. Keynote-spreker Stijn Baert en de deskundige panelleden identificeerden de uitdagingen op vlak van HR en reikten oplossingen aan om een solide basis te leggen voor advocatenkantoren en hun medewerkers. Herbekijk de uitzending en krijg een dieper inzicht in de dynamiek van de advocatuur en hoe een goed HR-beleid een aanzienlijk verschil kan maken.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
vrijdag 10 november 2023

YouTube Live advocaten & HR: hoe bouwen we aan een sterke basis?

Op 20 november 2023 om 17 uur stond de volgende YouTube Live gepland. Het onderwerp van discussie is HR in de advocatuur en hoe het opbouwen van een sterk HR-beleid de groei en ontwikkeling van advocatenkantoren en hun professionals kunnen beïnvloeden. Aan tafel schuiven drie advocaten en twee HR-directeurs mee aan. Zijn geven inzichten in de uitdagingen waarmee advocatenkantoren worden geconfronteerd bij het aantrekken en behouden van juridisch talent, het verbeteren van vaardigheden en het vinden van een evenwicht in deze veeleisende sector.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 27 oktober 2023

Twee advocaten, twee missies, één vzw.

Dimitri Laes is als advocaat al 21 verbonden aan de Leuvense balie. Via rondleidingen probeert hij mensen genuanceerder naar justitie te doen kijken. Ine Van Segbroeck is 20 jaar advocaat bij de Gentse balie en geeft sinds kort ademlessen aan gevangenen. We interviewen hen over die 2 totaal verschillende taken waarbij zij zich bij dezelfde vzw inzetten als vrijwilliger.

Meer lezen
Community Welzijn
donderdag 12 oktober 2023

Waarom zet mr. Caroline Daniels zich in voor civic crowdfunding?

Caroline Daniels is als advocaat al 13 jaar verbonden aan de Nederlandstalige Orde bij de Brusselse balie en sinds eind 2020 zet zij zich ook in voor de vzw Growfunding. Haar maatschappelijk engagement was een van de redenen om te kiezen voor een eigen project in de advocatuur, als vennoot in het kantoor resolut. Wij interviewen haar over haar inzet voor de vzw.

Meer lezen
Community Welzijn Video
woensdag 27 september 2023

Terugblik op de Advocatenrun 2023

Op zondag 24 juni 2023 vond de Advocatenrun plaats. Ontdek hier wie de winnaars zijn en hoe de sfeer was op deze zonnige dag!

Meer lezen
Community Welzijn
dinsdag 26 september 2023

Een advocaat met passie voor vreemdelingenrecht helpt een vzw voor vluchtelingen

Marileen Vandenberghe is in de advocatuur een zogenaamde zij-instromer. Ze heeft eerst 20 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en daarna nog 17 jaar in de natuur- en milieusector. Op latere leeftijd begon ze dan rechten te studeren. In 2020 begon ze haar stage aan de balie in Antwerpen en sinds juni van dit jaar staat ze er op het tableau. Tijdens haar rechtenstudies raakte ze gefascineerd door vreemdelingenrecht en zo, vertelt ze in dit interview, kwam ze als vrijwilliger terecht bij de vzw Bij Ons Thuis, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de opvang, begeleiding en ondersteuning van vluchtelingen in Aarschot en het Hageland.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 25 augustus 2023

Weg met declareerbare uren: een interview met De Groote - De Man over hun nominatie door The Financial Times

Het Belgische advocatenkantoor De Groote – De Man is genomineerd voor de Financial Times Innovative Lawyers Awards vanwege hun "Corporate Rebels Plan". Dat plan betekent een radicale verschuiving van de traditionele benadering van declareerbare uren binnen de advocatuur. In een interview bespreken de twee initiatiefnemers, Jeroen De Man en Damien Braeckman, de motivatie achter het plan, de implementatie ervan, de gevolgen voor advocaten, cliënten en prestaties, en de toekomstige ontwikkelingen.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 09 juni 2023

Jan Coninx, advocaat-ondernemer voor een warm België

Mr. Jan Coninx is sinds 2002 verbonden aan de balie Limburg. Sinds 2019 zet hij zich met hart en ziel in voor de vzw Ondernemers voor een warm België. Wij interviewen hem daarover.

Meer lezen