Ga verder naar de inhoud

01/06/24 Ad­vo­ca­ten­run

Op zaterdag 1 juni 2024 verwelkomen wij u als advocaat en uw gezin voor een onvergetelijke dag vol sport, plezier en gezonde competitie. Of u nu wilt strijden tegen uw confraters, samen met uw kantoor wil deelnemen of met uw gezin wil genieten van een mooie dag, deze run heeft voor iedereen iets te bieden.

Blijf op de hoogte Laatste nieuws

Wat er ook beweegt in onze sector: zodra onze juristen op de hoogte zijn, leest u het hier. En zijn er opleidingen of ander nieuws die u niet mag missen? Dan brengen we u uiteraard ook op de hoogte.
Deze berichten verschenen recent:
Community Video

Het Antwerpse hof van beroep verhuist naar Britselei 55!

U kent het vast wel, het iconische gerechtsgebouw aan de Britselei in Antwerpen. Volledig gerenoveerd en terug van weg geweest, wordt het gebouw nu langzaamaan opnieuw in gebruik genomen. De verhuis van het Antwerpse hof van beroep, arbeidshof en parket-generaal is gestart op 27 mei 2024 en zal klaar zijn op 10 juni 2024. Stafhouder van balie Antwerpen Katrien Crauwels en mr. Brecht Pype gidsen u door het gebouw, en brengen u en passant op de hoogte van enkele interessante weetjes.

Meer lezen
Schuldbemiddeling

KB retributie: nuttige informatie en handvatten voor advocaten-schuldbemiddelaars

Eind 2023 werd het centraal register collectieve schuldenregelingen, JustRestart, gelanceerd. Onlangs verscheen in het Belgisch Staatsblad het Koninklijk Besluit dat de retributie vaststelt voor de financiering van het beheer van dit register. Dit besluit bepaalt het bedrag, de voorwaarden en de gedetailleerde regels voor het innen van de retributie. Lees onze nota daarover met nuttige informatie en richtlijnen voor advocaten-schuldbemiddelaars.

Meer lezen
Voorzitter op vrijdag

Voorzitter op vrijdag: "Wat is er fout met ‘betrouwbaarder, wijzer, dienstvaardiger’?"

In deze rubriek reflecteert onze voorzitter over de actualiteit. U leest hem elke twee weken. Ontdek waarover hij het vandaag met u wil hebben.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand

Evoluties in tweedelijnsbijstand: nieuwe regels en financiering

De recente veranderingen in de tweedelijnsbijstand hebben geleid tot een aantal significante ontwikkelingen. Lees onze update en ontdek de gevolgen voor de werking en financiering van de juridische tweedelijnsbijstand in Vlaanderen.

Meer lezen
Community Welzijn

Welzijn van advocaten: inzichten en uitdagingen in 2023

Eind 2023 lanceerden we onze tweede welzijnsenquête met als doel meer te weten te komen hoe het écht gaat met u als advocaat o.a. op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Stem van Europa

EHRM beschermt vrije meningsuiting van advocaten

Op 16 mei 2024 deed het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uitspraak in de zaak Lutgen tegen Luxemburg. Aanleiding was de strafrechtelijke veroordeling van een advocaat voor minachting van de rechtbank in het kader van zijn beroepsuitoefening. Het EHRM oordeelde unaniem dat er sprake was van een schending van de vrijheid van meningsuiting.

Meer lezen
Rechten van de mens

Vlaams Mensenrechteninstituut zoekt experten

De Geschillenkamer van het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) bestaat uit experten uit de academische wereld, de magistratuur en de advocatuur die een diepgaande kennis van mensenrechten hebben, en in het bijzonder van het discriminatierecht. Ze oordelen onafhankelijk en onpartijdig over klachten met betrekking tot discriminatie in een laagdrempelige en toegankelijke procedure.

Voor de Geschillenkamer zoekt het VMRI een voorzitter en een bijzitter.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand

Fiscale fiche vergoeding juridische tweedelijnsbijstand staat online

De fiscale fiche 281.50 voor de vergoedingen in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand staat online. Het betreft het aanslagjaar 2024 voor inkomsten ontvangen in 2023. Lees hoe u ze kunt downloaden.

Meer lezen
Digitalisering

Toegang tot notariële registers nu mogelijk via DPA

Notariële authentieke bronnen werden geïntegreerd in het DPA-platform. Vanaf nu kunt zo u het Centraal Register van Testamenten (CRT), het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten (CRH), en het Centraal Erfrechtregister (CER) direct raadplegen via de "Authentic Sources"-applicatie op het DPA-platform. Die functie versnelt het opvragen van informatie aanzienlijk, waarbij de tussenkomst van de Federatie van Notarissen niet meer nodig is.

Meer lezen