Ga verder naar de inhoud

26/04/2024 OVB Congres Magie van het recht

Ontdek de kracht van kennis met meer dan 60 sprekers uit uiteenlopende beroepsgroepen, die de juridische actualiteit belichten in boeiende sessies. Laat u inspireren, verbreed uw perspectieven en dompel u onder in een dag vol inzichten en magische momenten tijdens het OVB Congres op 26 april 2024.

Blijf op de hoogte Laatste nieuws

Wat er ook beweegt in onze sector: zodra onze juristen op de hoogte zijn, leest u het hier. En zijn er opleidingen of ander nieuws die u niet mag missen? Dan brengen we u uiteraard ook op de hoogte.
Deze berichten verschenen recent:
Community Podcast Rechtstaat

Podcast Ten Gronde: Dag van de Rechtstaat 2024

"Is de rechtstaat in gevaar, zitten we als het ware op 'de Titanic van de rechtstaat' en zijn wij de laatste strijkjes die nog wat melodietjes spelen terwijl we roemloos ten onder gaan? Of bevinden we ons net op een culminerend punt van borrelend potentieel van onze (Europese) instellingen?" Deze vraag (en meer) legt gespreksmoderator Peter Callens voor aan onze gasten, ongetwijfeld stof voor een interessant gesprek. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Voorzitter op vrijdag Community

Voorzitter op vrijdag: "Tussen het geschonden rechtvaardigheidsgevoel en de rechtsopvattingen van de juristen gaapt een enorme kloof.”

In deze rubriek reflecteert onze voorzitter over de actualiteit. U leest hem elke twee weken. Ontdek waarover hij het vandaag met u wil hebben.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand

Historische mijlpaal: Wettelijke verankering en indexatie van de waarde van een punt juridische tweedelijnsbijstand

Vandaag markeert een historisch moment met de publicatie van een Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad, waarin de langverwachte wettelijke verankering van de waarde van een punt juridische tweedelijnsbijstand is vastgelegd. Zo komt er de overgang van een gesloten naar een open enveloppe. Dit besluit introduceert ook de mogelijkheid van een tweevoudige uitbetaling per jaar.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand

Duurzame tweedelijnsbijstand: voorstellen voor de toekomst

De aangekondigde en verwachte 'open enveloppe' in tweedelijnsbijstand, met een vastgestelde (en geïndexeerde) waarde van een punt, leidt tot een vernieuwde interesse van de overheid in de materie en resulteerde in een (te) kritisch rapport van het Rekenhof.

Meer lezen
Community

Verslag algemene vergadering februari 2024

In een videoverslag vertelt bestuurder Jan Meerts u wat er besproken en beslist werd op de algemene vergadering van 28 februari 2024.

Meer lezen
Databank
Digitalisering

Digitalisering in de advocatuur: commissies OVB en Avocats.be bundelen de krachten

De commissies digitalisering van de OVB en Avocats.be hebben de handen in elkaar geslagen met een gezamenlijke vergadering over artificiële intelligentie. Wil u zich ook verdiepen in het thema van de digitalisering van de beroepsgroep, dan kan dat op het OVB Congres, waar advocaten diepgaande inzichten kunnen verwerven via meerdere sessies.

Meer lezen
Advocaten

Respecteer veiligheidsvoorschriften bij nieuwe ingang Justitiepaleis Brussel

De veiligheidsdiensten van het Justitiepaleis stellen vast dat meerdere personen tegelijk met één enkele badge gebruik maken van de toegang voorbehouden voor advocaten.

Meer lezen
Community

Politici debatteren over toekomst justitie tijdens M&M Justitiedebat 2024

Politici buigen zich over de toekomst van justitie tijdens het M&M Justitiedebat 2024 op woensdagavond 20 maart 2024 in het Vlinderpaleis in Antwerpen. Ontdek de insteek en de sprekers.

Meer lezen

Pleiten in toga voortaan ook bij de DBRC

Vanaf 18 maart 2024 zullen ook de bestuursrechters van de Vlaamse bestuursrechtscolleges in zwarte toga op de zitting verschijnen. Dat is het gevolg van een besluit van de Vlaamse Regering. Dat brengt met zich mee dat ook van advocaten redelijkerwijze mag worden verwacht dat ze voortaan voor de Vlaamse bestuursrechtscolleges in toga pleiten.

Meer lezen