Ga verder naar de inhoud

Permanente vorming

Elke advocaat moet zich permanent bijscholen in juridische en praktijkondersteunende materies. Hij moet jaarlijks 20 punten verzamelen en kan daarvoor o.a. opleidingen volgen die erkend zijn door de Orde van Vlaamse Balies.

Behoudens advocaat stagiairs, zijn alle advocaten verplicht om permanente vorming te volgen, met jaarlijks 20 te behalen punten (zie hoofdstuk II.3 van de Codex Deontologie voor Advocaten).

Zowel professionele organisatoren als de balies en de Conferenties van de Jonge Balies vragen voor hun permanente vormingsactiviteiten punten aan bij de erkenningscommissie van de OVB. Worden die activiteiten erkend? dan staan die vermeld in de lijst van erkende cursussen. Raadpleeg daarom zeker die lijst en schrijf in voor een erkende cursus naar keuze. De organisatoren van die erkende cursussen voegen de punten na afloop van de opleiding toe aan uw puntenkaart.

Raadpleeg hier de lijst met erkende cursussen >>

Volgde u een opleiding die niet in de lijst van erkende cursussen wordt vermeld, of voldeed u aan een van de andere vereisten vermeld in art. 54 van de Codex Deontologie voor Advocaten, dan kunt u daarvoor een individuele aanvraag tot erkenning als deelnemer, docent, spreker of auteur indienen. Wordt die aanvraag erkend, dan worden ook die punten toegevoegd aan de puntenkaart.

Dien uw aanvraag in >>

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Stage
woensdag 13 maart 2024

Nieuwe minimumvergoedingen advocaten-stagiairs vanaf 1 september 2024

De jaarlijkse minimumvergoeding voor de eerstejaarsstagiairs wordt opgetrokken van 26.580 euro naar 27.000 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar. De jaarlijkse minimumvergoeding vanaf het tweede stagejaar wordt opgetrokken van 33.180 euro naar 33.600 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

Meer lezen
Stage
donderdag 01 februari 2024

Maak deel uit van het internationaal stageprogramma van de Parijse balie

Bent u een jonge advocaat die droomt van een internationale carrière? Dan hebben we goed nieuws voor u! De Parijse balie organiseert al 30 jaar het befaamde "Stage international" programma, een trainingsprogramma voor advocaten. Dat Franstalige programma vindt plaats in oktober en november 2024.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding
donderdag 21 december 2023

OVB deelt bezorgdheid en streeft naar toegankelijke en kwalitatieve opleiding

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft kritiek op de plannen voor de hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs. We delen de bekommernis van de studenten dat het beroep van advocaat in principe toegankelijk moet zijn voor elke afgestudeerde in de rechten. Het voorontwerp van wet rond modernisering van de advocatuur bepaalt inderdaad dat die beroepsopleiding de vorm aanneemt van een aanvullende studie, die voorafgaat aan de aanvang van de eigenlijke stage als advocaat.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding
dinsdag 12 december 2023

Dit moet u weten als stagemeester

Bent u stagemeester? Ontdek dan 5 zaken die u daarover zeker moet weten om uw stagiair goed te kunnen begeleiden.

Meer lezen
mr. Justine Kochuyt, bestuurder Els Koninckx, mr. Lars Motmans
Stage Podcast Beroepsopleiding
vrijdag 01 december 2023

Succes als stagiair? Tips en Tricks voor een vliegende start!

In deze podcast van Ten Gronde delen de derdejaarsstagiairs Justine Kochuyt en Lars Motmans met bestuurder Els Koninckx hun inzichten en ervaringen van de afgelopen drie jaar. Ontdek hoe zij hun onzekerheden overwonnen en succesvol hun stage afrondden.

Meer lezen
Opleidingsinstituut On demand
donderdag 09 november 2023

Dag van de Ondernemer: mis deze webinars niet

Op 17 november, ter ere van de Dag van de Ondernemer, hebben we drie boeiende webinars gepland die gericht zijn op de advocatuur en ondernemerschap. Deze sessies beloven inzichtelijke discussies en waardevolle informatie te bieden voor advocaten.

Meer lezen
Onderhandelen
Opleidingsinstituut Collaboratieve onderhandelingen
donderdag 31 augustus 2023

Een fijn verhaal over een succesvolle collaboratieve onderhandeling.

Mr. Kathleen De Cuyper en mr. Jorden Wouters, beiden verbonden aan de Nederlandstalige Orde bij de balie Brussel, volgden bij de OVB samen de opleiding collaboratieve onderhandelingen. Ze hebben zonet een succesvolle collaboratieve onderhandeling achter de rug. In een interview met hen en de cliënt van mr. Wouters willen ze u warm maken om de opleiding te volgen. Temeer nu er wetgeving in de maak is waardoor het collaboratief akkoord in de toekomst ook zal kunnen worden gehomologeerd. Vanaf eind september starten er nieuwe opleidingssessies.

Meer lezen
Opleidingsinstituut Salduz
vrijdag 07 juli 2023

Hoe gaat u best om met minderjarige verdachten?

Behaalde u al het Supralat-certificaat én het certificaat Bijzondere Opleiding Jeugdrecht? Dan is onze nieuwe opleiding iets voor u! Die gaat in op de bijzondere kwetsbaarheid van minderjarigen tijdens een verhoor. Verwacht u aan rondetafelgesprekken, interactie en een rollenspel. U gaat naar huis met heel wat nieuwe vaardigheden.

Meer lezen
Podcast Opleidingsinstituut
dinsdag 04 juli 2023

Energierecht, krijgt u het er ook al warm van?

Energiedelen, energietransitie, renovatieverplichting, warmtenetten, het zijn termen die heel actueel zijn. Logischerwijs hebben rechtzoekenden dan ook al eens vaker een advocaat nodig die thuis is in dergelijke materies. In deze podcast Ten Gronde hoort u twee advocaten die de nodige expertise hebben opgebouwd in het energierecht: mr. Tim Vermeir en mr. Thomas Vandenberghe.

Meer lezen