Ga verder naar de inhoud
donderdag 16 februari 2023

BJB applicatie

Meer lezen
donderdag 16 februari 2023

Juridische tweedelijnsbijstand

Juridische tweedelijnsbijstand of pro Deo is de bijstand die wordt verleend aan een natuurlijke persoon in de vorm van een omstandig juridisch advies, bijstand en vertegenwoordiging, al dan niet in het kader van een procedure.

Die bijstand is voor rechtzoekenden waarvan de bestaansmiddelen zich onder bepaalde grenzen bevinden of die tot een categorie behoren waarvan vermoed wordt dat ze over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt. Een minderjarige heeft altijd recht op tweedelijnsbijstand.

De minister van Justitie hervormde de juridische tweedelijnsbijstand enkele jaren geleden. Die trad op 1 september 2016 in werking en wijzigde op 31 juli 2020.

Meer lezen
donderdag 16 februari 2023

Compendium juridische tweedelijnsbijstand

Vanaf 1 januari 2023 gelden nieuwe inkomensgrenzen voor de juridische tweedelijnsbijstand.

Meer lezen
vrijdag 07 april 2023

Praktische info BJB-module

Alle dossiers in het kader van juridische tweedelijnsbijstand worden in de BJB-module behandeld. U kan zich ook inschrijven voor de juridische tweedelijnsbijstand via de module.

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Elke Steylaerts

Coördinator rechtshulp
avatar

Sofie Kurz

Medewerker-specialist rechtshulp

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Tweedelijnsbijstand
dinsdag 21 november 2023

Raad van State vernietigt MB over nomenclatuur pro Deo

Bij arrest van 22 september 2023 heeft de Raad van State het Ministerieel Besluit van 19 juli 2016 vernietigd. Dat besluit bevat de nomenclatuur die in de tweedelijnsbijstand (pro Deo) wordt gehanteerd voor de vergoeding van de medewerkende advocaten.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
donderdag 31 augustus 2023

Aangepast compendium tweedelijnsbijstand en nieuwe inkomensgrenzen vanaf 1 september 2023

De inkomensgrenzen wijzigen op 1 september 2023. Die wijzigingen werden ook meteen verwerkt in het Compendium juridische tweedelijnsbijstand geldig vanaf 1 september 2023.

Meer lezen
Cybersecurity
Tweedelijnsbijstand
maandag 31 juli 2023

BJB-applicatie enkel nog toegankelijk met itsme of advocatenkaart vanaf 1 augustus

Vanaf 1 augustus 2023 kan u enkel nog via itsme® of uw advocatenkaart (met kaartlezer) inloggen in de BJB-applicatie. U kan dus niet meer inloggen met uw inloggegevens (e-mailadres en wachtwoord).

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
dinsdag 13 juni 2023

Uw vergoeding tweedelijnsbijstand staat weldra op uw rekening

“We zijn verheugd te bevestigen dat de vergoedingen voor de advocaten die prestaties hebben geleverd in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand ontvangen zijn vanwege de overheid en wij hebben ze onmiddellijk doorgestort”, zegt bestuurder Stefan Pieters.

Hebt u een rekening bij ING, dan mag u de vergoeding vandaag verwachten. Als u een rekening heeft bij een andere financiële instelling, dan zal de vergoeding later deze week op uw rekening staan.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
dinsdag 06 juni 2023

Pro-Deovergoedingen staan klaar voor uitbetaling

De ruim 3.000 betalingsopdrachten voor de prestaties geleverd in het kader van de tweedelijnsbijstand staan zoals elk jaar klaar voor onmiddellijke uitbetaling. Zodra wij de gelden ontvangen, betalen wij ze uit.

Wij staan in voortdurend contact met het ministerie van Justitie en dringen aan op een snelle uitbetaling.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
maandag 05 juni 2023

Nieuwe functionaliteiten BJB-module

U kan vanaf nu een volledig overzicht opvragen van alle BJB-dossiers over alle statussen heen. Daarnaast kan u ook mandaten aan medewerkers toekennen.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
dinsdag 02 mei 2023

Fiscale fiche vergoeding juridische tweedelijnsbijstand staat online

De fiscale fiche 281.50 voor de vergoedingen in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand staat online. Het betreft het aanslagjaar 2023 voor inkomsten ontvangen in 2022.

Meer lezen
Bestuurder Stefan Pieters
Tweedelijnsbijstand
maandag 24 april 2023

Waarde van punt juridische tweedelijnsbijstand wordt eindelijk wettelijk verankerd

We ijveren al jaren voor de wettelijke verankering van de waarde van een punt. Dit jaar is het eindelijk zover: de waarde van het punt wordt ingeschreven in een KB en officieel vastgelegd op 75 euro, bij uitbetaling te indexeren volgens de gezondheidsindex van september 2016. De waarde van het punt voor de uitbetaling van de prestaties voor het gerechtelijk jaar 2021-2022 werd vastgelegd op 90,36 euro.

Meer lezen
Geld
Toegang tot het recht Tweedelijnsbijstand
dinsdag 28 maart 2023

Voorbereiding uitbetaling pro-Deovergoedingen

De vaste waarde van het punt werd nog niet meegedeeld door de minister van Justitie en is dus nog niet gekend. Ook de datum van betaling is nog niet geweten. Om een snelle betaling te kunnen garanderen, willen we u vragen om dat al voor te bereiden.

Meer lezen