Ga verder naar de inhoud
donderdag 16 februari 2023

BJB applicatie

Meer lezen
donderdag 16 februari 2023

Juridische tweedelijnsbijstand

Juridische tweedelijnsbijstand of pro Deo is de bijstand die wordt verleend aan een natuurlijke persoon in de vorm van een omstandig juridisch advies, bijstand en vertegenwoordiging, al dan niet in het kader van een procedure.

Die bijstand is voor rechtzoekenden waarvan de bestaansmiddelen zich onder bepaalde grenzen bevinden of die tot een categorie behoren waarvan vermoed wordt dat ze over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt. Een minderjarige heeft altijd recht op tweedelijnsbijstand.

De minister van Justitie hervormde de juridische tweedelijnsbijstand enkele jaren geleden. Die trad op 1 september 2016 in werking en wijzigde op 31 juli 2020.

Meer lezen
donderdag 16 februari 2023

Compendium juridische tweedelijnsbijstand

Vanaf 1 januari 2023 gelden nieuwe inkomensgrenzen voor de juridische tweedelijnsbijstand.

Meer lezen
vrijdag 07 april 2023

Praktische info BJB-module

Alle dossiers in het kader van juridische tweedelijnsbijstand worden in de BJB-module behandeld. U kan zich ook inschrijven voor de juridische tweedelijnsbijstand via de module.

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Elke Steylaerts

Coördinator rechtshulp
avatar

Sofie Kurz

Medewerker-specialist rechtshulp

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Tweedelijnsbijstand
vrijdag 24 mei 2024

Evoluties in tweedelijnsbijstand: nieuwe regels en financiering

De recente veranderingen in de tweedelijnsbijstand hebben geleid tot een aantal significante ontwikkelingen. Lees onze update en ontdek de gevolgen voor de werking en financiering van de juridische tweedelijnsbijstand in Vlaanderen.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
dinsdag 21 mei 2024

Fiscale fiche vergoeding juridische tweedelijnsbijstand staat online

De fiscale fiche 281.50 voor de vergoedingen in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand staat online. Het betreft het aanslagjaar 2024 voor inkomsten ontvangen in 2023. Lees hoe u ze kunt downloaden.

Meer lezen
Toegang tot het recht Tweedelijnsbijstand
vrijdag 15 maart 2024

Verbeteringen in juridische tweedelijnsbijstand: tweevoudige uitbetaling geïntroduceerd

In het Belgisch Staatsblad van 29 februari 2024 verschenen belangrijke aanpassingen aan het Koninklijk Besluit van 20 december 1999 inzake de vergoeding die aan advocaten wordt toegekend in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand. Voor het eerst is er nu de mogelijkheid om advocaten niet één maar twee keer per jaar te vergoeden. Bestuurder Marnix Moerman legt uit wat dat precies betekent.

Meer lezen
Toegang tot het recht Tweedelijnsbijstand
vrijdag 15 maart 2024

Kijk uw rekeningnummer tweedelijnsbijstand na

Hebt u dossiers in de BJB-module op de status ‘Audit – voor uitbetaling” staan, dan mag u in 2024 een uitbetaling verwachten. Kijk dan dringend uw rekeningnummer tweedelijnsbijstand (standaard) na.

Meer lezen
Computer
Toegang tot het recht Tweedelijnsbijstand
vrijdag 15 maart 2024

Kijk uw gegevens fiscale fiche na

Hebt u vorig jaar, in 2023, een vergoeding in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand ontvangen? Kijk dan uw fiscale gegevens na.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
donderdag 29 februari 2024

Historische mijlpaal: Wettelijke verankering en indexatie van de waarde van een punt juridische tweedelijnsbijstand

Vandaag markeert een historisch moment met de publicatie van een Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad, waarin de langverwachte wettelijke verankering van de waarde van een punt juridische tweedelijnsbijstand is vastgelegd. Zo komt er de overgang van een gesloten naar een open enveloppe. Dit besluit introduceert ook de mogelijkheid van een tweevoudige uitbetaling per jaar.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
donderdag 29 februari 2024

Duurzame tweedelijnsbijstand: voorstellen voor de toekomst

De aangekondigde en verwachte 'open enveloppe' in tweedelijnsbijstand, met een vastgestelde (en geïndexeerde) waarde van een punt, leidt tot een vernieuwde interesse van de overheid in de materie en resulteerde in een (te) kritisch rapport van het Rekenhof.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
woensdag 03 januari 2024

2024 start goed met de hervormde tweedelijnsbijstand

Eind 2023 kregen twee wetsvoorstellen, de wet digitalisering en de wet diverse bepalingen in burgerlijke en gerechtelijke zaken, groen licht in de Kamer. Hoewel zij een uitgebreid gamma aan onderwerpen bestrijken, is er één belangrijke rode draad: de hervorming en modernisering van de juridische tweedelijnsbijstand. Beide wetten zijn op 1 januari in werking getreden.

Meer lezen
Tweedelijnsbijstand
dinsdag 21 november 2023

Raad van State vernietigt MB over nomenclatuur pro Deo

Bij arrest van 22 september 2023 heeft de Raad van State het Ministerieel Besluit van 19 juli 2016 vernietigd. Dat besluit bevat de nomenclatuur die in de tweedelijnsbijstand (pro Deo) wordt gehanteerd voor de vergoeding van de medewerkende advocaten.

Meer lezen