Ga verder naar de inhoud

Info over stage, be­roeps­op­lei­ding, examens & deliberatie

Op deze pagina vindt u alle informatie over de beroepsopleiding.

Om ingeschreven te kunnen worden op het tableau van de Orde van Advocaten moet u als advocaat-stagiair de beroepsopleiding volgen en het bekwaamheidsattest behalen.

Lieve Naessens

Coördinator beroepsopleiding
Lieve Naessens

Deel dit artikel

De beroepsopleiding wordt georganiseerd door de Orde van Vlaamse Balies en wordt geregeld door hoofdstuk II.2 van de Codex Deontologie voor Advocaten.

BLENDED LEARNING

De beroepsopleiding is opgebouwd als blended learning waarbij online lessen worden gecombineerd met contactonderwijs (werkcolleges).

Dat betekent dat u bepaalde lessen on demand zal volgen. Die vooraf opgenomen lessen kunt u bekijken wanneer u dat zelf wilt, maar er zal wel steeds een uiterste datum opgegeven worden tegen wanneer de lessen moeten gevolgd zijn.

Voor sommige onderdelen is er naast het ex cathedra gedeelte ook nog een meer praktisch deel dat u in werkcolleges volgt. Daarin wordt wat in het bijhorend on demand gedeelte al theoretisch werd benaderd, meer praktijkgericht uitgewerkt in een kleine groep.

Tenslotte worden sommige lesonderdelen als webinars aangeboden.

U wordt gedurende de opleiding op verschillende manieren geëvalueerd. Dit gebeurt in de vorm van examens, medewerking tijdens de werkcolleges en oefeningen/papers bij sommige lessen.

Inschrijven

U kunt zich tot en met 31 december 2023 inschrijven voor de beroepsopleiding 2023-2024 via de applicatie Beroepsopleiding. Om organisatorische en technische redenen is het niet mogelijk om inschrijvingen na de deadline van 31 december 2023 toe te voegen. Eens ingeschreven kunt u alvast starten met het bekijken van de on demand lessen. 

HANDBOEKEN

In de deelnameprijs zijn de handboeken deontologie, strafprocesrecht en burgerlijk procesrecht inbegrepen alsook een wetboek. De boeken worden via de eigen balie verspreid.

Als u vragen heeft over de inhoud, dan kan u terecht bij de dienst opleidingen.

Als u technische vragen heeft, dan kan u terecht bij de dienst opleidingen.

Als u financiële vragen heeft, dan kan u terecht bij de dienst administratie.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Lieve Naessens

Coördinator beroepsopleiding

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Stage
woensdag 13 maart 2024

Nieuwe minimumvergoedingen advocaten-stagiairs vanaf 1 september 2024

De jaarlijkse minimumvergoeding voor de eerstejaarsstagiairs wordt opgetrokken van 26.580 euro naar 27.000 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar. De jaarlijkse minimumvergoeding vanaf het tweede stagejaar wordt opgetrokken van 33.180 euro naar 33.600 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

Meer lezen
Stage
donderdag 01 februari 2024

Maak deel uit van het internationaal stageprogramma van de Parijse balie

Bent u een jonge advocaat die droomt van een internationale carrière? Dan hebben we goed nieuws voor u! De Parijse balie organiseert al 30 jaar het befaamde "Stage international" programma, een trainingsprogramma voor advocaten. Dat Franstalige programma vindt plaats in oktober en november 2024.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding
donderdag 21 december 2023

OVB deelt bezorgdheid en streeft naar toegankelijke en kwalitatieve opleiding

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft kritiek op de plannen voor de hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs. We delen de bekommernis van de studenten dat het beroep van advocaat in principe toegankelijk moet zijn voor elke afgestudeerde in de rechten. Het voorontwerp van wet rond modernisering van de advocatuur bepaalt inderdaad dat die beroepsopleiding de vorm aanneemt van een aanvullende studie, die voorafgaat aan de aanvang van de eigenlijke stage als advocaat.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding
dinsdag 12 december 2023

Dit moet u weten als stagemeester

Bent u stagemeester? Ontdek dan 5 zaken die u daarover zeker moet weten om uw stagiair goed te kunnen begeleiden.

Meer lezen
mr. Justine Kochuyt, bestuurder Els Koninckx, mr. Lars Motmans
Stage Podcast Beroepsopleiding
vrijdag 01 december 2023

Succes als stagiair? Tips en Tricks voor een vliegende start!

In deze podcast van Ten Gronde delen de derdejaarsstagiairs Justine Kochuyt en Lars Motmans met bestuurder Els Koninckx hun inzichten en ervaringen van de afgelopen drie jaar. Ontdek hoe zij hun onzekerheden overwonnen en succesvol hun stage afrondden.

Meer lezen
Beroepsopleiding
woensdag 01 november 2023

Beroepsopleiding cassatie 2023-2027 gaat van start

De nieuwe cyclus 2023-2027 voor de beroepsopleiding cassatie start op 21 december 2023. Bent u geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor 1 december 2023.

Meer lezen
Deontologie Stage
donderdag 08 juni 2023

Advocaten-stagiairs vrijgesteld van punten permanente vorming

Advocaten-stagiairs zijn voortaan vrijgesteld van het behalen van punten permanente vorming gedurende hun eerste drie jaar baliestage. Dat besliste onze algemene vergadering op 31 mei 2023.

Meer lezen
Overleg
Stage Beroepsopleiding
maandag 22 mei 2023

Word lid van onze beroepscommissie beroepsopleiding

Advocaten-stagiairs die niet geslaagd zijn voor hun beroepsopleiding, kunnen tegen die beslissing hoger beroep instellen bij de beroepscommissie. Dat staat zo bepaald in artikel 51, lid 1 van de Codex Deontologie voor Advocaten. We zoeken nieuwe leden voor die beroepscommissie. Interesse? Stel u kandidaat!

Meer lezen
Stage
vrijdag 19 mei 2023

Maak deel uit van het internationaal stageprogramma van de Parijse balie

Bent u een jonge advocaat die droomt van een internationale carrière? Dan hebben we goed nieuws voor u! De Parijse balie organiseert al 30 jaar het befaamde "Stage international" programma, een trainingsprogramma voor advocaten. Dat Franstalige programma vindt plaats in oktober en november 2023.

Meer lezen