Ga verder naar de inhoud

Hoofdstuk 2 - De be­roeps­op­lei­ding*

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

*Gewijzigd AV 19/02/2020 – BS 22/04/2020 – in werking 22/07/2020

Afdeling 1 - Algemeen

Art. 40

Om ingeschreven te kunnen worden op het tableau van de Orde van Advocaten moet de stagiair de beroepsopleiding volgen en het bekwaamheidsattest behalen. De beroepsopleiding wordt georganiseerd door de Orde van Vlaamse Balies.

Afdeling 2 - (opgeheven)

Art. 41

[...]

Art. 42

[...]

Afdeling 3 - De stageschool

Art. 43

De Orde van Vlaamse Balies richt een stageschool in en beslist over het inrichten van een of meer lokale afdelingen.

De stageschool bestaat minstens uit de bestuurder van de Orde van Vlaamse Balies bevoegd voor de stage, de voorzitters van de lokale afdelingen van de stageschool en de voorzitters van de stagecommissie van elke balie.

De stageschool stelt een intern reglement op over haar werking en de werking van de lokale afdelingen.

Art. 44

De stageschool is verantwoordelijk voor de organisatie van de beroepsopleiding. Dit houdt onder meer de bevoegdheid in om:

  • de locaties vast te stellen waar de lessen worden gegeven;
  • het lessenrooster vast te stellen;
  • de cursussen van de vakken samen te stellen;
  • te beslissen over de onderwijsvorm (video “on demand”, contacturen,…);
  • de docenten aan te stellen en te evalueren;
  • een stagiair vrij te stellen om een vak te volgen en/of een examen af te leggen of te worden geëvalueerd;
  • de stagiair die in de tweede zittijd niet is geslaagd toelating te verlenen tot een derde zittijd;
  • de vorm en de inhoud van de examens en evaluaties te bepalen;
  • de evaluatie- en deliberatiewijze te bepalen;
  • advies te verstrekken aan de algemene vergadering en de raad van bestuur van de Orde van Vlaamse Balies over de begroting van de beroepsopleiding en de individuele bijdrage die de stagiair rechtstreeks aan de Orde van Vlaamse Balies betaalt.

Daarnaast verleent de stageschool advies aan de raad van de Orde die beslist over het verzoek van een stagiair om vakken te volgen of verder te zetten na afloop van de 18de maand van zijn stage.

Afdeling 4 - Be­roeps­op­lei­ding

Art. 45

De beroepsopleiding bestaat uit 2 luiken.

Het eerste luik omvat de vakken:

  • deontologie
  • burgerlijk procesrecht
  • strafprocesrecht
  • juridische bijstand

Het tweede luik omvat de vakken:

  • communicatie
  • alternatieve geschillenregeling
  • kantoororganisatie
  • fiscale en sociale aspecten
  • ondernemerschap
  • GDPR
  • boekhouding
  • beroepsaansprakelijkheid
  • bijzondere vraagstukken deontologie

Art. 46

De stagiair moet het bekwaamheidsattest behalen tijdens de eerste 18 maanden van zijn stage, onverminderd de mogelijkheid van onderbreking of schorsing van de stage.

Behoudens de bijzondere vraagstukken deontologie, die tijdens het tweede stagejaar dienen te worden gevolgd ongeacht of een derde zit tijdens het tweede stagejaar zou dienen te worden afgelegd.

Art. 47

De stageschool kan een stagiair op zijn gemotiveerd verzoek vrijstellen van het volgen van een of meer vakken of van de deelname aan het examen of de evaluatie daarover.

Art. 48

De stagiair wordt geëvalueerd over de vakken die hij in het kader van de beroepsopleiding volgt. Deze evaluatie neemt de vorm aan van (schriftelijke of mondelinge) examens of een permanente evaluatie.

Per gerechtelijk jaar zijn er twee examenzittijden.

De stagiair die na deliberatie voor een of meer vakken niet geslaagd is, kan deelnemen aan een tweede zittijd.

De stagiair heeft het recht om per vak aan twee examenzittijden deel te nemen. In uitzonderlijke omstandigheden en mits schriftelijk gemotiveerd verzoek daartoe aan de stageschool, kan de stagiair worden toelaten tot een derde zittijd. De stageschool wint hiertoe voorafgaand het advies in van de bevoegde stafhouder en de bevoegde stagecommissie.

Art. 49

De stagiair die geslaagd is voor zijn examens ontvangt een bekwaamheidsattest van de Orde van Vlaamse Balies. Dit bekwaamheidsattest is 5 jaar geldig vanaf datum van uitreiking.

De stagiair die niet geslaagd is voor één of meer examens, wordt hiervan door de stageschool schriftelijk in kennis gesteld met mededeling van de resultaten van zijn examens. Deze kennisgeving geschiedt via elektronische weg aan zijn laatst gekend e-mailadres, vermeld op de website van de Orde van Vlaamse Balies.

De bevoegde stafhouder en de bevoegde stagecommissie worden tegelijk op de hoogte gebracht.

Art. 50

De stagiair die na de deliberatie niet geslaagd is, heeft tot een maand na de kennisgeving zoals bepaald in artikel 49 het recht om zijn examens in te zien na eenvoudig verzoek gericht aan de stageschool.

Afdeling 5 - Procedure beroep

Art. 51

De stagiair die niet geslaagd is, kan tegen deze beslissing hoger beroep instellen bij de beroepscommissie. De beroepscommissie bestaat naast de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies of een bestuurder die hem vertegenwoordigt uit vier effectieve leden en vier plaatsvervangers aangeduid door de algemene vergadering voor een hernieuwbare termijn van twee jaar. De beroepscommissie bepaalt haar eigen procedurereglement dat ter kennis wordt gebracht aan de stageschool die instaat voor de publicatie ervan.

Hoger beroep wordt, op straffe van onontvankelijkheid, ingesteld per aangetekend schrijven gericht aan de Orde van Vlaamse Balies en bevat de middelen van de stagiair.

Het hoger beroep moet ingesteld worden binnen een vervaltermijn van een maand na de kennisgeving van het resultaat. Artikel 53bis Ger. W. is van toepassing.

Het hoger beroep wordt behandeld binnen de maand nadat het is ingediend.

De stagiair wordt uitgenodigd om te worden gehoord en kan zich laten bijstaan door zijn stagemeester en/of een advocaat van zijn keuze.

De beroepscommissie beslist of de stagiair al dan niet is geslaagd, doch beschikt niet over de bevoegdheid om de toegekende punten aan te passen teneinde te beslissen dat de stagiair geslaagd is.

De beslissing van de beroepscommissie wordt aan de stagiair meegedeeld per aangetekend schrijven op zijn adres vermeld op de website van de Orde van Vlaamse Balies. De bevoegde stafhouder en de bevoegde stagecommissie ontvangen een kopie van die beslissing.

Afdeling 6 - De plei­t­oe­fe­ning

Art. 51bis

Naast de beroepsopleiding zal de stagiair voor het einde van zijn stage moeten slagen in een door de stageschool georganiseerde pleitoefening.

De stagiair kan op zijn verzoek van deze verplichting worden vrijgesteld in geval van deelname aan een pleitwedstrijd georganiseerd op het niveau van de conferentie of de jonge balies of op internationaal niveau door een buitenlandse balie. De stageschool zal zich over deze vrijstelling uitspreken na advies van de bevoegde stafhouder en de bevoegde stagecommissie.

De stagiair die niet is geslaagd voor deze pleitoefening, heeft recht op een tweede deelname. In uitzonderlijke omstandigheden en na gemotiveerd verzoek daartoe kan de stageschool na advies van de bevoegde stafhouder en de bevoegde stagecommissie de stagiair toelaten tot een derde deelname.

De stagiair die niet is geslaagd voor de pleitoefening kan overeenkomstig de modaliteiten voorzien in artikel 51 beroep aantekenen bij de beroepscommissie.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie

Dominique Dombret

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie Podcast
vrijdag 29 maart 2024

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens
donderdag 25 januari 2024

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht
donderdag 11 januari 2024

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding
donderdag 21 december 2023

OVB deelt bezorgdheid en streeft naar toegankelijke en kwalitatieve opleiding

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft kritiek op de plannen voor de hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs. We delen de bekommernis van de studenten dat het beroep van advocaat in principe toegankelijk moet zijn voor elke afgestudeerde in de rechten. Het voorontwerp van wet rond modernisering van de advocatuur bepaalt inderdaad dat die beroepsopleiding de vorm aanneemt van een aanvullende studie, die voorafgaat aan de aanvang van de eigenlijke stage als advocaat.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding
dinsdag 12 december 2023

Dit moet u weten als stagemeester

Bent u stagemeester? Ontdek dan 5 zaken die u daarover zeker moet weten om uw stagiair goed te kunnen begeleiden.

Meer lezen
mr. Justine Kochuyt, bestuurder Els Koninckx, mr. Lars Motmans
Stage Podcast Beroepsopleiding
vrijdag 01 december 2023

Succes als stagiair? Tips en Tricks voor een vliegende start!

In deze podcast van Ten Gronde delen de derdejaarsstagiairs Justine Kochuyt en Lars Motmans met bestuurder Els Koninckx hun inzichten en ervaringen van de afgelopen drie jaar. Ontdek hoe zij hun onzekerheden overwonnen en succesvol hun stage afrondden.

Meer lezen
Deontologie
woensdag 15 november 2023

Individueel e-mailadres voortaan verplicht

Advocaten moeten vanaf nu bereikbaar zijn via een (individueel) e-mailadres. Dat besliste onze algemene vergadering.

Meer lezen
Beroepsopleiding
woensdag 01 november 2023

Beroepsopleiding cassatie 2023-2027 gaat van start

De nieuwe cyclus 2023-2027 voor de beroepsopleiding cassatie start op 21 december 2023. Bent u geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor 1 december 2023.

Meer lezen
Deontologie
donderdag 12 oktober 2023

OVB waarschuwt voor platform 'starofservice.be'

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Meer lezen