Ga verder naar de inhoud

Be­roeps­op­lei­ding cassatie 2023-2027 gaat van start

woensdag 01 november 2023

De nieuwe cyclus 2023-2027 voor de beroepsopleiding cassatie start op 21 december 2023. Bent u geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor 1 december 2023.

Be­roeps­op­lei­ding cassatie

De nieuwe cyclus beroepsopleiding cassatie wordt georganiseerd door de Orde van Advocaten bij het Hof van Cassatie. Het betreft de opleiding die vereist is om tot advocaat bij het Hof van Cassatie te kunnen worden benoemd (zie artikel 478, lid 2, van het Gerechtelijk Wetboek).

De cyclus vangt aan in 2023 en eindigt in 2027. Het eerste jaar omvat een theoretische opleiding in cassatietechniek en de cassatieprocedure en eindigt met een schriftelijke proef. Het tweede, derde en vierde jaar zijn gewijd aan praktische oefeningen en, in het eerste trimester van het jaar volgende op het vierde jaar vindt een eindproef plaats.

De lessen van het eerste jaar gaan door van december 2023 tot eind april 2024. De schriftelijke proef zal plaatsvinden in mei of juni 2024.

De cyclus staat open voor advocaten die ingeschreven zijn op het tableau van een Belgische Orde. Per jaar is een inschrijvingsgeld verschuldigd. Dat bedraagt voor het eerste jaar 340 euro.

Inschrijven

De inschrijvingen lopen van 1 november tot en met 30 november 2023.

Inschrijven doet u door een e-mail te sturen gericht aan de stafhouder van de cassatiebalie naar cass@advocass.be met precisering van de balie waartoe u behoord en van de datum van uw inschrijving op het tableau.

Ook interessant

Stage Beroepsopleiding
donderdag 21 december 2023

OVB deelt bezorgdheid en streeft naar toegankelijke en kwalitatieve opleiding

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft kritiek op de plannen voor de hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs. We delen de bekommernis van de studenten dat het beroep van advocaat in principe toegankelijk moet zijn voor elke afgestudeerde in de rechten. Het voorontwerp van wet rond modernisering van de advocatuur bepaalt inderdaad dat die beroepsopleiding de vorm aanneemt van een aanvullende studie, die voorafgaat aan de aanvang van de eigenlijke stage als advocaat.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding
dinsdag 12 december 2023

Dit moet u weten als stagemeester

Bent u stagemeester? Ontdek dan 5 zaken die u daarover zeker moet weten om uw stagiair goed te kunnen begeleiden.

Meer lezen