Ga verder naar de inhoud

Hervorming sta­ge­o­p­lei­ding voor advocaten-stagiairs OVB deelt bezorgdheid en streeft naar toe­gan­ke­lij­ke en kwa­li­ta­tie­ve opleiding

donderdag 21 december 2023

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft kritiek op de plannen voor de hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs. We delen de bekommernis van de studenten dat het beroep van advocaat in principe toegankelijk moet zijn voor elke afgestudeerde in de rechten. Het voorontwerp van wet rond modernisering van de advocatuur bepaalt inderdaad dat die beroepsopleiding de vorm aanneemt van een aanvullende studie, die voorafgaat aan de aanvang van de eigenlijke stage als advocaat.

Peter Callens

Voorzitter Orde van Vlaamse Balies
Portret voorzitter Peter Callens

Deel dit artikel

De aanvullende studie mag er niet toe leiden dat het beroep enkel weggelegd zou zijn voor vermogende kringen.

Daarom eisen we een behoorlijk sociaal statuut voor de aspirant-advocaten en zullen we toezien op de betaalbaarheid van de studie. Er zal ook de nodige aandacht zijn voor financiële ruggensteun voor wie het moeilijk heeft.
— Voorzitter Peter Callens

De hervorming is uitgewerkt door toenmalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

De communautaire Ordes van advocaten steunen dat plan maar begrijpen ook de kritiek erop.

Echter, de inhoud, duurtijd, modaliteiten en kostprijs van de opleiding moeten nog vaste vorm krijgen. Bovendien is onderwijs een gemeenschapsmaterie, zodat het plan ook uitwerking vereist in samenspraak met de onderwijskabinetten aan beide zijden van de taalgrens. Dat verklaart waarom de inwerkingtreding pas voorzien is voor 2028. Daarom is het te vroeg om nu al aan de alarmbel te trekken.

Centraal in de hervorming staat de kwaliteit van de opleiding voor advocaten-stagiairs, zodat zij beter beslagen ten ijs kunnen komen. Nu moeten de stagiairs hun stage onderbreken voor het volgen van lessen en het afleggen van de balie-examens. In sommige gevallen werkt dat storend voor de behandeling van lopende rechtszaken. Advocaten-stagiairs mogen vanaf dag één ook zo goed als alle taken verrichten die ervaren advocaten op zich mogen nemen, terwijl zij de beroepsopleiding nog moeten volgen. De Ordes zijn ervan overtuigd dat daar ruimte voor verbetering in zit.

Parallel met de invoering van de nieuwe opleiding zal ook de duur van de stage verkort worden. Daarmee volgt België het voorbeeld van Frankrijk, waar een vergelijkbaar stelsel al vele jaren succesvol blijkt.

Op dit ogenblik bedraagt de inschrijvingsprijs voor de stagelessen 1.150 euro. Dat bedrag komt overeen met de effectieve kostprijs. Het is juist dat naar verwachting de kost van de opleiding door de hervorming zal stijgen, maar het is te vroeg om te speculeren over het bedrag dat elke aspirant-advocaat daarvoor zal moeten betalen.

De open en democratische toegang tot de advocatuur staat centraal in het beleid van de Ordes. Die zorg moet in evenwicht gebracht worden met de eigentijdse, gewettigde verwachting dat advocaten een aangepaste en performante opleiding krijgen alvorens zij aan hun beroepsactiviteit beginnen, in het belang van de rechtzoekenden.

De OVB gaat daarover graag in gesprek met de VVS.

Ook interessant

Stage
woensdag 13 maart 2024

Nieuwe minimumvergoedingen advocaten-stagiairs vanaf 1 september 2024

De jaarlijkse minimumvergoeding voor de eerstejaarsstagiairs wordt opgetrokken van 26.580 euro naar 27.000 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar. De jaarlijkse minimumvergoeding vanaf het tweede stagejaar wordt opgetrokken van 33.180 euro naar 33.600 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

Meer lezen
Stage
donderdag 01 februari 2024

Maak deel uit van het internationaal stageprogramma van de Parijse balie

Bent u een jonge advocaat die droomt van een internationale carrière? Dan hebben we goed nieuws voor u! De Parijse balie organiseert al 30 jaar het befaamde "Stage international" programma, een trainingsprogramma voor advocaten. Dat Franstalige programma vindt plaats in oktober en november 2024.

Meer lezen