Ga verder naar de inhoud

OVB waarschuwt voor platform 'starof­ser­vi­ce.be'

donderdag 12 oktober 2023

Het platform “starofservice.be” beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Er is ernstige twijfel over het bonafide karakter ervan, zodat de OVB elke samenwerking afraadt. Samenwerking kan bovendien zware deontologische inbreuken opleveren.

Dominique Dombret

Jurist deontologie
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Het platform 'starof­ser­vi­ce.be'

‘Starofservice.be’ beweert via het internet vragers en aanbieders van ‘diensten’ met elkaar in contact te brengen. Daarvoor wordt een abonnementsprijs aangerekend.

Recent is gebleken dat het platform zich richt op de advocatuur als kandidaat-aanbieder van diensten. Vele advocaten werden per e-mail gecontacteerd met de vraag hun diensten via het platform aan te bieden.

Codex Deontologie

Art. 111 § 1 CDA verbiedt de advocaat een honorarium, een voorschot of enigerlei andere vergoeding te vragen of te aanvaarden voor het aanbevelen van een advocaat aan een cliënt of het doorsturen van een cliënt naar een advocaat. Het delen van honorarium met iemand die geen advocaat is, wordt door art. 262 CDA ook uitdrukkelijk verboden.

Elke advocaat die ingaat op een voorstel tot samenwerking met dit of een gelijkaardig platform, begaat een deontologische fout. We manen elke advocaat aan zulke initiatieven te negeren en elke vorm van samenwerking resoluut te weigeren.

Valse profielen

De OVB verneemt bovendien dat het platform valse profielen gebruikt, onder andere van niet-actieve advocaten, van actieve advocaten met een fout adres, van actieve advocaten met een juist adres, etc.

Het beweert dus samen te werken met bepaalde professionals, die evenwel ongevraagd en vaak met foutieve informatie op het platform staan.

De OVB zal tegen deze organisatie een klacht indienen bij FOD Economie.

Ook interessant

Deontologie Rechten van de mens
donderdag 25 januari 2024

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht
donderdag 11 januari 2024

Nieuwjaarsgeschenk van het Grondwettelijk Hof

Het Grondwettelijk Hof heeft op 11 januari 2024 opnieuw het beroepsgeheim van de advocaat beschermd in een bevestiging van zijn eerdere DAC6-rechtspraak. Ditmaal handelen de arresten over de omzettingsregelgeving op federaal niveau en op het niveau van de Franstalige Gemeenschap, het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Meer lezen