Ga verder naar de inhoud

Podcast met mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vi­ce­staf­hou­der Frank Judo Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

vrijdag 29 maart 2024

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door niemand minder dan bestuurder deontologie Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk.

Maar dat is nog niet alles. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vicestafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep. Versturen we binnenkort enkel nog officiële brieven? Wat zijn de andere activiteiten die een advocaat mag uitoefenen? En misschien nog belangrijker, is het acceptabel om uw ereloon volledig zelf te bepalen?

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Dagmar Vanbergen

Medewerker-specialist communicatie
Dagmar Vanbergen 02

Deel dit artikel

Dit is de 28ste aflevering van onze podcast ‘Ten Gronde’. Die maken we voor u, als advocaat. U heeft het druk, maar misschien vindt u wel de tijd om in uw auto of al joggend om te luisteren naar een podcast.

En alsof dat nog niet genoeg is, biedt deze podcast ook een voorproefje van wat u kunt verwachten op ons aankomende OVB Congres op 26 april 2024. Tijdens een sessie gewijd aan deontologie zullen gerenommeerde experts dieper ingaan op de verwachte veranderingen. Mis deze unieke gelegenheid niet om uw deontologische vragen te stellen en inzicht te krijgen in de toekomst van uw beroep. 

Kortom, deze podcast is niet alleen een bron van informatie, maar ook een uitnodiging om deel te nemen aan het debat tijdens ons congres.

In gesprek met mr. Eva Raepsaet

Sinds 2006 is mr. Eva Raepsaet aan de balie. In 2017 zette ze een nieuwe stap in haar carrière door haar kantoor te integreren in Ardent, waar ze nu als vennoot opereert. Haar focus ligt op een breed scala aan rechtsgebieden, waaronder vennootschapsrecht, onteigeningsrecht, handelsrecht, insolventierecht, en bank- en financieel recht. Daarnaast is mr. Raepsaet ook lid van de commissie deontologie & witwas.

Stafhouder Luk Delbrouck

Met meer dan twee decennia ervaring, heeft stafhouder Luk Delbrouck zijn sporen verdiend in de advocatuur. Sinds 2000 is hij actief als advocaat, waarbij hij zijn expertise heeft opgebouwd binnen het kantoor Delbrouck-Daeninck Advocaten in Hasselt. Zijn passie ligt voornamelijk in het straf- en strafprocesrecht.

Daarnaast speelt stafhouder Delbrouck een actieve rol gespeeld binnen de advocatuur. In 2010 was hij al een jaar lang lid, en sinds 2018 is hij opnieuw betrokken in de raad van de Orde te dienen. Momenteel is hij de stafhouder van Balie Limburg, een positie die hij sinds 2022 vervult.

Vi­ce­staf­hou­der Frank Judo

Met een carrière die begon met zijn eedaflegging als advocaat in 1998, heeft vicestafhouder Frank Judo zich opgewerkt tot een vooraanstaande partner bij kantoor Liedekerke, waar hij zijn expertise in het publieksrecht heeft ontwikkeld

Naast zijn werkzaamheden als advocaat is vicestafhouder Frank Judo lid van de Raad van de Nederlandse Orde van advocaten te Brussel en is hij voorzitter van de Vlaamse Juristenvereniging sinds 2008. Bovendien is hij een vaak gepubliceerd auteur, zowel op juridisch gebied met regelmatige bijdragen aan juridische tijdschriften, als daarbuiten met verschillende boeken die variëren van niet-juridische onderwerpen.

Bekijk de podcast alsof u er zelf bij was

OVB Congres F*Q Deontologie

Schrijven we voortaan enkel nog officiële brieven? Welke andere activiteiten mag u als advocaat uitoefenen? En mag u uw ereloon volledig zelf bepalen? 

Deze sessie biedt u een unieke kans om al uw deontologische vragen, problemen en twijfels op voorhand in te sturen, waarna drie gerenommeerde experten in de deontologie er tijdens de sessie dieper op ingaan. Daarnaast zal een deel van deze sessie ook gewijd worden aan de wet tot modernisering van het beroep van advocaat, althans voor zover er tegen 26 april 2024 zicht is op haar goedkeuring. 

Ook interessant

Community Podcast Rechtstaat
vrijdag 01 maart 2024

Podcast Ten Gronde: Dag van de Rechtstaat 2024

"Is de rechtstaat in gevaar, zitten we als het ware op 'de Titanic van de rechtstaat' en zijn wij de laatste strijkjes die nog wat melodietjes spelen terwijl we roemloos ten onder gaan? Of bevinden we ons net op een culminerend punt van borrelend potentieel van onze (Europese) instellingen?" Deze vraag (en meer) legt gespreksmoderator Peter Callens voor aan onze gasten, ongetwijfeld stof voor een interessant gesprek. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens
donderdag 25 januari 2024

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen