Nieuwe video’s toegevoegd aan het lesmateriaal van Advocaat op School
Voorzitter op vrijdag: "Met onze Belgische zin voor relativering en zelfhumor kunnen wij veel aan. Te veel, soms."
Juridische tweedelijnsbijstand
Juridische tweedelijnsbijstand of pro Deo is de bijstand die wordt verleend aan een natuurlijke persoon in de vorm van een omstandig juridisch advies, bijstand en vertegenwoordiging, al dan niet in het kader van een procedure.
Die bijstand is voor rechtzoekenden waarvan de bestaansmiddelen zich onder bepaalde grenzen bevinden of die tot een categorie behoren waarvan vermoed wordt dat ze over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt. Een minderjarige heeft altijd recht op tweedelijnsbijstand.
De minister van Justitie hervormde de juridische tweedelijnsbijstand enkele jaren geleden. Die trad op 1 september 2016 in werking en wijzigde op 31 juli 2020.
Elke Orde heeft een Bureau voor Juridische Bijstand (BJB) dat instaat voor de organisatie van de juridische tweedelijnsbijstand.
Aanstelling
Het BJB kan u op twee manieren aanstellen om een zaak te behandelen.
1. Aanvraag bij BJB
De rechtzoekende kan zich rechtstreeks tot het lokale BJB wenden en een aanvraag indienen.
Het BJB gaat na of de betrokkene in aanmerking komt voor juridische tweedelijnsbijstand.
Zo ja, dan zal het BJB een advocaat aanstellen.
De rechtzoekende krijgt in dat geval een brief waarin staat welke advocaat hij toegewezen krijgt.
U krijgt als aangestelde advocaat een e-mail waarin staat dat een aanstelling verleend wordt. Die mail bevat de naam van de rechtzoekende en een link naar zijn elektronisch dossier op het Privaat Luik.
2. Aanvraag rechtstreeks bij de advocaat
De rechtzoekende kan u ook zelf raadplegen met de vraag pro Deo op te treden.
In dat geval dient u namens uw cliënt een elektronische aanvraag in. In het Compendium juridische tweedelijnsbijstand leest u meer informatie over de toe te voegen stukken bij die aanvraag.
Het BJB gaat na of de betrokkene in aanmerking komt voor juridische tweedelijnsbijstand.
Zo ja, dan zal het BJB u aanstellen.
U ontvangt een e-mail waarin staat dat een aanstelling verleend wordt. Die e-mail bevat de naam van de rechtzoekende en een link naar zijn elektronisch dossier op het Privaat Luik.
De rechtzoekende krijgt een brief waarin staat dat u bent aangesteld.
Als de zaak hoogdringend is, kunt u dat melden en kan het BJB daar rekening mee houden.
Vraag uw aanstelling zeker aan vooraleer u prestaties begint te leveren. Een retroactieve aanstelling is immers niet mogelijk.
Aandachtspunten bij aanstelling
- U kunt slechts één procedure per aanstelling voeren. Als u uw cliënt tegelijkertijd voor een ander geschil wil bijstaan, moet u daarvoor een nieuwe aanstelling vragen.
- Vergeet uw cliënt er ook niet op te wijzen dat hij elke wijziging van zijn bestaansmiddelen en/of sociale situatie aan u moet melden.
- Zodra u aangesteld bent, neemt u zelf zo snel mogelijk contact op met uw cliënt en controleert u of de omschrijving bij uw aanstelling overeenstemt met de aard van de zaak. Zo niet, moet u dat meteen melden aan het BJB.
- Schakel een tolk in indien nodig.
Zaak afgehandeld?
Zodra uw zaak is afgehandeld, sluit u het dossier af via het Privaat Luik. U moet daarvoor uw prestatieverslag invullen. In het Compendium juridische tweedelijnsbijstand vindt u onder meer een overzicht van alle stukken die moeten worden bijgevoegd naargelang de aard van de zaak.
Het BJB kent u punten toe en op basis daarvan wordt uitgerekend welke vergoeding u in het daaropvolgende gerechtelijk jaar mag ontvangen. De vergoeding per punt wordt jaarlijks vastgesteld door de minister van Justitie.
Het is een deontologische verplichting de u toevertrouwde BJB-dossiers persoonlijk te behandelen. Slechts in bepaalde gevallen kunt u toch een beroep doen op een vervanger.
Bent u advocaat-stagiair?
U bent als advocaat-stagiair verplicht deel te nemen aan de juridische tweedelijnsbijstand.
Privacyverklaring
Uw privacy is belangrijk voor ons. In onze Privacy policy leest u alle informatie over uw privacy in het kader van de juridische tweedelijnsbijstand.
Modellen
- Formulier voor de indiening van een verzoek om rechtsbijstand in een andere lidstaat van de Europese Unie NL (docx, 125 KB)
- Formulier voor de indiening van een verzoek om rechtsbijstand in een andere lidstaat van de Europese Unie FR (pdf, 121 KB)
- Aanvraagformulier juridische tweedelijnsbijstand ENG (pdf, 72 KB)
- Aanvraagformulier juridische tweedelijnsbijstand DUITS (pdf, 80 KB)