Ga verder naar de inhoud

De resultaten van onze Wel­zijns­en­quê­te

Hoe is het gesteld met het welzijn van Vlaamse advocaten omtrent stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag? Op die vraag weten we nu een antwoord. Lees de resultaten van onze welzijnsenquête die we in 2019 voerden.

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn
Ilse De Cuyper

Deel dit artikel

Profiel res­pon­den­ten

In november 2019 vulden 1.514 advocaten de anonieme welzijnsenquête in. Dat komt overeen met 14% van de Vlaamse advocaten.

Ze bevonden zich in alle leeftijdscategorieën tussen de 25 en de 65 jaar met bijna evenveel mannen (45%) als vrouwen (53%). Opvallend meer (44%) gehuwde of samenwonende advocaten met kinderen namen deel.

De meerderheid van de respondenten werkt in een eerder klein kantoor en heeft meer dan 15 jaar ervaring binnen verschillende rechtsdomeinen. Ze zijn vooral gespecialiseerd in familierecht, BA, handelsrecht, huur en strafrecht.

Ze beantwoordden vragen over burn-out, stress en grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitoefenen van hun job.

90% van de respondenten heeft stress op het werk, 2 op 3 ervaart dat als een probleem.

Stress en burn-out

Net geen 90% (89,68 %) van de respondenten heeft stress op het werk. Twee derde van hen ervaart dat als een probleem. De te hoge werkdruk zorgt voor een negatieve connotatie met het werk. Hun work-life balance is niet in evenwicht. Daardoor ervaren ze een hoge herstelnood na het werk. Ze zijn dan vermoeid en hebben nood aan rust.

83,70 % van de respondenten ervaart plezier op het werk. De resterende 16,30% vindt geen plezier meer in hun werk. Zij komen daarom terecht in de gevarenzone. Voor hen is het belangrijk om te kijken wat er verkeerd loopt en hoe ze dat negatieve gevoel kunnen veranderen. Misschien is het aangewezen om professionele ondersteuning te zoeken.

Grens­over­schrij­dend gedrag

5% van de respondenten kwam reeds in aanraking met ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer. Bij 67% gebeurde dat door een meerdere. 85% van hen maakte er geen melding over.

De respondenten beschouwen als seksueel grensoverschrijdend gedrag ongewenste seksuele handelingen die met een dwingend karakter gebeuren en niet wederzijds aanvaard zijn. Ook ongewenste aanrakingen en opmerkingen, ongewenst getinte beelden van zichzelf of van anderen die gedeeld worden met collega’s of op sociale media gaven ze aan als grensoverschrijdend.

Ook non-verbaal gedrag kan als ongewenst ervaren worden zoals staren en gluren in kleding, lonken en knipogen.

Er is geen afgelijnde definitie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat de ene onaanvaardbaar vindt, kan voor de andere onschuldig lijken. Maar als het gedrag ongewenst is, is het nooit toegestaan.

Bijna de helft van de slachtoffers wordt gepest door een meerdere. Zij doen geen aangifte uit angst.

Pesten en agressie

9% van de respondenten wordt gepest op het werk. Maar liefst bijna de helft wordt gepest door een meerdere. 22% krijgt te maken met agressie, pesten en ongewenst gedrag van derden.

Onder pesten verstaan de respondenten informatie die bewust wordt achtergehouden zodat dossiers niet naar behoren kunnen worden voorbereid. Het niet naar waarde geschat worden, roddelen, opmerkingen, beledigingen en uitgesloten worden door een meerdere, een collega of een hele groep collega’s zien zij als pesten.

Advocaten maken geen melding van pestgedrag uit angst voor repercussies of om niet ernstig genomen te worden. Wanneer de pester een meerdere is, maakt het slachtoffer geen melding uit vrees voor een negatieve impact op zijn/haar verdere loopbaan.

Vragen?

Hebt u nog vragen hierover? Of ziet u het misschien even niet meer zitten? Neem dan contact op met onze vertrouwensteam of onze vertrouwenscoördinator. Zij zijn er voor u als u even wil ventileren, een vertrouwelijk gesprek wenst of op zoek bent naar informatie. Zij helpen u graag verder in alle vertrouwelijkheid en gaan samen met u op zoek naar de meest gepaste oplossing.

Over de enquête

De vragenlijst werd samengesteld door prof. dr. Nele Jacobs van het psychologisch centrum Faresa en onze vertrouwenscoördinatoren. De verzekeringsmaatschappij Precura ontvangt de samenvatting van het rapport. Zij steunen het project om een beter preventieaanbod te kunnen aanbieden aan haar leden. Precura krijgt evenwel geen toegang tot de individuele data. De antwoorden van de respondenten waren volledig anoniem en strikt vertrouwelijk. Hun persoonsgegevens en IP-adres zijn niet gekoppeld aan de inzending van de enquête.

Hartelijk dank aan alle respondenten voor hun medewerking aan de enquête. Uw input helpt ons om in de toekomst gericht in te zetten op de preventie van burn-out en het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag.

Welzijn

Vertrouwensteam

Hebt u nood aan een vertrouwelijke babbel, een informeel gesprek, ziet u even het bos door de bomen niet meer, krijgt u te maken met grensoverschrijdend gedrag of wenst u een grensoverschrijdende situatie van een confrater aan te kaarten, dan kan u terecht bij ons vertrouwensteam. Dat team bestaat uit vijftien advocaten en baliemedewerkers verspreid over Vlaanderen. Hun dienstverlening is volledig gratis.

Meer lezen
Hulp
Welzijn

Vertrouwenscoördinator

Een vertrouwenscoördinator luistert binnen alle vertrouwelijkheid naar u en bekijkt samen met u welke stappen u kan ondernemen. U kan ook bij haar terecht om even uw hart te luchten of een verontrustende situatie bij anderen te melden. Die dienst is helemaal gratis.

Meer lezen
Welzijn

Preventie

We zetten volop in op welzijn binnen de advocatuur. Want wel-zijn, u goed in uw vel voelen, zowel fysiek als mentaal heeft rechtstreeks en onrechtstreeks een impact op uw werkprestaties en uw werkvreugde.

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Community Welzijn
vrijdag 24 mei 2024

Welzijn van advocaten: inzichten en uitdagingen in 2023

Eind 2023 lanceerden we onze tweede welzijnsenquête met als doel meer te weten te komen hoe het écht gaat met u als advocaat o.a. op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Welzijn
vrijdag 24 november 2023

Hoe gaat het met u?

Uw welzijn ligt ons nauw aan het hart. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze tweede welzijnsenquête. Uw stem is van onschatbare waarde om een diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee advocaten worden geconfronteerd op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
donderdag 23 november 2023

Transparante communicatie, betrokkenheid en zinvol werk: sleutels tot HR-succes in uw advocatenkantoor

Transparante communicatie, betrokkenheid en betekenisvol werk zijn slechts enkele topics die tijdens het debat aan bod kwamen. Keynote-spreker Stijn Baert en de deskundige panelleden identificeerden de uitdagingen op vlak van HR en reikten oplossingen aan om een solide basis te leggen voor advocatenkantoren en hun medewerkers. Herbekijk de uitzending en krijg een dieper inzicht in de dynamiek van de advocatuur en hoe een goed HR-beleid een aanzienlijk verschil kan maken.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
vrijdag 10 november 2023

YouTube Live advocaten & HR: hoe bouwen we aan een sterke basis?

Op 20 november 2023 om 17 uur stond de volgende YouTube Live gepland. Het onderwerp van discussie is HR in de advocatuur en hoe het opbouwen van een sterk HR-beleid de groei en ontwikkeling van advocatenkantoren en hun professionals kunnen beïnvloeden. Aan tafel schuiven drie advocaten en twee HR-directeurs mee aan. Zijn geven inzichten in de uitdagingen waarmee advocatenkantoren worden geconfronteerd bij het aantrekken en behouden van juridisch talent, het verbeteren van vaardigheden en het vinden van een evenwicht in deze veeleisende sector.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 27 oktober 2023

Twee advocaten, twee missies, één vzw.

Dimitri Laes is als advocaat al 21 verbonden aan de Leuvense balie. Via rondleidingen probeert hij mensen genuanceerder naar justitie te doen kijken. Ine Van Segbroeck is 20 jaar advocaat bij de Gentse balie en geeft sinds kort ademlessen aan gevangenen. We interviewen hen over die 2 totaal verschillende taken waarbij zij zich bij dezelfde vzw inzetten als vrijwilliger.

Meer lezen
Community Welzijn
donderdag 12 oktober 2023

Waarom zet mr. Caroline Daniels zich in voor civic crowdfunding?

Caroline Daniels is als advocaat al 13 jaar verbonden aan de Nederlandstalige Orde bij de Brusselse balie en sinds eind 2020 zet zij zich ook in voor de vzw Growfunding. Haar maatschappelijk engagement was een van de redenen om te kiezen voor een eigen project in de advocatuur, als vennoot in het kantoor resolut. Wij interviewen haar over haar inzet voor de vzw.

Meer lezen
Community Welzijn Video
woensdag 27 september 2023

Terugblik op de Advocatenrun 2023

Op zondag 24 juni 2023 vond de Advocatenrun plaats. Ontdek hier wie de winnaars zijn en hoe de sfeer was op deze zonnige dag!

Meer lezen
Community Welzijn
dinsdag 26 september 2023

Een advocaat met passie voor vreemdelingenrecht helpt een vzw voor vluchtelingen

Marileen Vandenberghe is in de advocatuur een zogenaamde zij-instromer. Ze heeft eerst 20 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en daarna nog 17 jaar in de natuur- en milieusector. Op latere leeftijd begon ze dan rechten te studeren. In 2020 begon ze haar stage aan de balie in Antwerpen en sinds juni van dit jaar staat ze er op het tableau. Tijdens haar rechtenstudies raakte ze gefascineerd door vreemdelingenrecht en zo, vertelt ze in dit interview, kwam ze als vrijwilliger terecht bij de vzw Bij Ons Thuis, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de opvang, begeleiding en ondersteuning van vluchtelingen in Aarschot en het Hageland.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 25 augustus 2023

Weg met declareerbare uren: een interview met De Groote - De Man over hun nominatie door The Financial Times

Het Belgische advocatenkantoor De Groote – De Man is genomineerd voor de Financial Times Innovative Lawyers Awards vanwege hun "Corporate Rebels Plan". Dat plan betekent een radicale verschuiving van de traditionele benadering van declareerbare uren binnen de advocatuur. In een interview bespreken de twee initiatiefnemers, Jeroen De Man en Damien Braeckman, de motivatie achter het plan, de implementatie ervan, de gevolgen voor advocaten, cliënten en prestaties, en de toekomstige ontwikkelingen.

Meer lezen