Ga verder naar de inhoud

Jan Coninx, advocaat-ondernemer voor een warm België

vrijdag 09 juni 2023

Mr. Coninx is als advocaat zelf ook een ondernemer. Hij is dus goed geplaatst als voorzitter van de vzw Ondernemers voor een warm België. De vzw zet zich via projecten op het gebied van voeding, cultuur en onderwijs in om mensen gelijke kansen te geven om zich te ontwikkelen. 

Kan u vzw Ondernemers voor een warm België eens voorstellen?

Mr. Jan Coninx: Ondernemers voor een Warm België werd in 2019 opgericht. Het is een organisatie voor het goede doel die werkt met ondernemers om mensen met minder kansen zoveel als mogelijk gelijke kansen te geven.

Initieel zijn we eigenlijk gestart met het (laten) planten van bomen in Senegal, we hebben ondertussen al 1,6 miljoen bomen geplant. Omdat onze vzw zich op ondernemers richt was dat boomplantproject voor hen heel interessant. Veel bedrijven waren in die periode bekommerd om hun emissienormen. We hadden een algoritme gemaakt waarmee ondernemingen konden uitrekenen wat hun CO2-uitstoot was waarna ze hun emissie-uitstoot konden compenseren door in onze boomplantactie te investeren. 

Na de bomen kwamen de laptops

 Mr. Jan Coninx: Een tweede deel van onze werking kwam er via het door de overheid gesubsidieerde HEARTware project in samenwerking met Telenet. Het houdt in dat we gebruikte laptops verzamelen, refurbishen en uitdelen zodat iedereen mee kan in de digitale versnelling. Vooral tijdens corona, toen heel veel mensen plots van thuis moesten werken en kinderen lessen op afstand moesten volgen was er een grote nood aan laptops voor kansarme gezinnen.

Via tal van ondernemingen en instanties zoals de kringloopwinkels of de kledingketen JBC, zamelen we laptops in. Het zijn vooral bedrijven die ons hun gebruikte laptops geven, die laptops zijn overigens voor meer dan 80% herbruikbaar. We werken met een professionele partij samen, TD Synnex, die de ingezamelde laptops volledig leegmaakt voor ze hergebruikt worden. Er is daardoor geen enkel risico m.b.t. vertrouwelijke informatie die eventueel nog op die laptops staat. Zodra de laptops klaar zijn voor hergebruik zetten we er nieuwe software op zodat ze onder meer uitgerust zijn met de meest recente licenties van Microsoft.

We hebben ondertussen al meer dan 4.000 laptops uitgedeeld in het kader van 125 verschillende lokale projecten.

De vzw is ook actief in het buitenland

Op het gebied van onderwijs zijn we actief in België en in het buitenland. Zo ondersteunen we als structurele partner een onderwijsproject in een vluchtelingenkamp in Kakuma, Kenia. Dat is een vluchtelingenkamp waar meer dan 200.000 vluchtelingen verblijven en waar zelfs via een satellietverbinding les wordt gegeven.

En dan is er nog een project met raakvlakken naar onderwijs én voeding, daarvoor werken we mee aan het initiatief Brood(doos)nodig van vzw Enchanté.  Concreet ondersteunen wij 7 scholen in Sint-Truiden om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kansarme kinderen minstens 1 volwaardige maaltijd per dag krijgen.

Ondernemers voor een Warm België zet sinds 2022 in op drie pijlers, we hadden het al over voeding en onderwijs, wat is dan de derde pijler?

Mr. Jan Coninx: Cultuur.

Wat valt daar dan onder?

Mr. Jan Coninx: Op dit moment zijn we daarvoor een grootschalige sportdag voor 4 Hasseltse scholen aan het opzetten samen met Kids4Kids waarin wij de jongeren op de een of andere manier doen bewegen, samen met enkele BV’s die hen daarbij een inspireren. De opbrengst gaat integraal terug naar kinderen en jongeren uit kwetsbare situaties.

Ik heb sterk het idee dat er een heuse strategie achter de vzw schuilt, klopt dat?

Mr. Jan Coninx: Dat is zo, ik denk dat ik gerust mag zeggen dat wij weten hoe ondernemingen denken en dat wij daarin ook een mogelijkheid zien om hen te enthousiasmeren om aan onze projecten mee te werken. Wij maken ook altijd duidelijk dat wij voor de uitvoering van die projecten samenwerken met partners die degelijk georganiseerd zijn. Zo werken we bijvoorbeeld met Trees For the Future, voor wat betreft de bomen en met het Jane Jane Goodall Institute in Tanzania (nvdr: Jane Goodall is de Britse antropologe die zich inzet voor het behoud van de mensapen). Dat zijn telkens partijen die hun strepen al hebben verdiend. Wij doen dan een doorlichting van die organisatie en we maken er duidelijke afspraken mee zodat we snel goede resultaten kunnen bereiken.

Hoe bent u in contact gekomen met de vzw?

Mr. Jan Coninx: Ik werd aangesproken door Mark Lens, die de vzw opgericht heeft. Ik was op dat moment al bezig met pleintjesbasket. Dat hadden we ingebed in een bestaande basketbalclub en elke zaterdagmiddag in juni, juli en augustus gaven we basketbal les voor kinderen tot 16 jaar. Dankzij bevriende ondernemers konden we hen een ijsje geven of een t-shirt geven met hun naam erop. Het was voor veel van die jongeren een fijne gelegenheid om gestructureerd te kunnen sporten. Helaas, doordat we geen echte organisatie hadden was er ook geen structuur waardoor het altijd dezelfde mensen waren die er hun schouders onder zetten. Na zes jaar is dat initiatief dan ook doodgebloed.

Mark Lens wist dus dat ik sociaal geëngageerd was. Hij stelde voor om te werken met een zeer efficiënt georganiseerde vzw die ook heel transparant is: iedereen kan de cijfers inkijken. Ik was er daardoor meteen door gecharmeerd omdat ik vanuit mijn eerdere ervaringen al wist dat het toch belangrijk was dat een organisatie een zekere structuur heeft.

Mijn juridische kennis als advocaat biedt de vzw Ondernemers voor een warm België een meerwaarde, ik stel onder meer sluitende contracten op voor de vzw. Het is volgens mij de enige reden waarom ze mij er per sé bij wilden want voor mijn schone ogen en rosse lokken kan het volgens mij niet zijn.
— Mr. Jan Coninx, voorzitter van vzw Ondernemers voor een warm België

Waarom wou u zich inzetten voor die vzw?

Mr. Jan Coninx: Zolang ik fysiek en mentaal gezond ben, wil ik graag een steentje bijdragen aan de maatschappij. Voor mij is het heel belangrijk dat er een warme maatschappij is. We moeten er ons gewoon van bewust zijn dat niet iedereen het geluk heeft om gezond geboren te worden in een nest dat al een bepaalde structuur heeft. Ik beschouw het als mijn taak om iets voor een medemens te doen.

In het kader van een andere vzw en die heel erg afhankelijk was van subsidies merkte ik dat de overheid met zeer uitgebreide reglementen en verplichtingen het bijna onmogelijk maakt voor een kleine vzw om zich lokaal in te zetten. Ik vind dat de overheid zich voor kleinschalige projecten vaak zakelijk, steriel en koud gedraagt, bijna vanuit een wantrouwen ten opzichte van een vrijwilliger. Ik betreur dat.

Wat is uw taak in de vzw?

Mr. Jan Coninx: Ik was enkele jaren bestuurder, meer bepaald de secretaris, maar sinds de vorige algemene vergadering van 27 april ben ik verkozen als voorzitter. Voor hoe lang, dat weet ik nog niet, het staat nog niet statutair vast hoe lang een voorzitter in onze vzw mag aanblijven, ik voel wel iets voor een roulement, want dat creëert toch nog wat meer betrokkenheid.

Vormt het voor de vzw een meerwaarde dat u advocaat bent?

Mr. Jan Coninx: Dat is volgens mij de enige reden dat ik erbij gehaald werd want voor mijn schone ogen en rosse lokken kan het niet zijn (lacht). Onze leden dragen vanuit verschillende sectoren hun steentje bij. Zo hebben we in de vzw bijvoorbeeld iemand die met marketing en communicatie bezig is, dat merk je aan de website. Het is allemaal vrijwilligerswerk, maar het is professioneel gedaan en zo gaat dat met alles. Het is logisch dat ik me bekommer om het juridische werk: de contracten opstellen en nazien. Daar zitten wel belangrijke contracten tussen, wij hebben een eigen vermogen van een paar honderdduizend euro, het is belangrijk dat die contracten sluitend zijn zodat we de engagementen die wij op ons nemen ook kunnen nastreven en uitvoeren.

Bent u nog aan andere goede doelen verbonden?

Mr. Jan Coninx: Ik ben ook nog penningmeester bij de vzw Stadstriënnale beeldende kunst uit Limburg. Ik zit sinds een aantal jaar in die vzw omdat ik het heel interessant vind om via kunst en cultuur dingen in vraag te stellen. U bent niet van Limburg, maar in Limburg hebben we eigenlijk maar een paar grote steden en die zijn al heel klein, dus is het interessant om in Limburg samen te werken. Zo organiseren wij kunstenfestivals rond verschillende thema’s. Via www.stadstriennale.be kan je bijvoorbeeld nog altijd, digitaal in 3D, ons laatste festival SCREEN IT rond de impact van beeldschermen bezoeken.

Zelfs voor corona hadden we al het idee om in 3D iets te doen rond de impact van beeldschermen en dan konden mensen ook via het scherm die tentoonstelling bezoeken. En toen kwam daar plots corona, mensen konden niet meer fysiek naar tentoonstellingen, maar onze tentoonstelling konden ze wel nog altijd volgen.

Hoe beïnvloedt uw vrij­wil­li­gers­werk uw ad­vo­ca­ten­prak­tijk?

Mr. Jan Coninx: Ik neem er uit mee dat ik mij empathischer opstel tegenover cliënten en anderzijds levert dat vrijwilligerswerk mij boeiende contacten op die interessant kunnen zijn voor mij als advocaat of voor het netwerk van mijn kantoor.

Zolang ik fysiek en mentaal gezond ben, wil ik graag een steentje bijdragen aan de maatschappij. We moeten er ons van bewust zijn dat niet iedereen het geluk heeft om gezond geboren te worden in een nest dat al een bepaalde structuur heeft. Ik beschouw het als mijn taak om iets voor een medemens te doen.

En omgekeerd: wat neemt u als advocaat mee in uw vrij­wil­li­gers­werk?

Mr. Jan Coninx: Zoals ik zei biedt mijn juridische kennis een meerwaarde voor de vzw. Door mijn werk als advocaat heb ik natuurlijk ook een bepaalde kijk op het zakelijk leven en de maatschappij, het netwerk dat ik daarin heb opgebouwd is dan natuurlijk ook wel interessant voor de vzw, denk ik.

Ook interessant

Community Interview
maandag 15 april 2024

Kat Van Nuffel: "Ik zie meer dan ooit bereidheid to walk the talk"

Kat Van Nuffel is een toonaangevend figuur in HR en diversiteit en inclusie beleid, en voorzitter van de Legal Diversity & Inclusion Alliance. Haar passie voor diversiteit, gelijkheid en inclusie zal bijdragen tot een interessant debat tijdens de sessie 'Diversiteit en inclusie in de advocatuur' op het OVB Congres op 26 april. In dit interview benadrukt ze het belang van open dialoog en het omarmen van werknemersfeedback.

Meer lezen
Community Video
donderdag 28 maart 2024

Verslag algemene vergadering maart 2024

In een videoverslag vertelt bestuurder Marnix Moerman u wat er besproken en beslist werd op de algemene vergadering van 27 maart 2024.

Meer lezen