Aanbevelingen derdepartijfinanciering
We hebben een aantal aanbevelingen opgesteld voor advocaten in reactie op de groeiende praktijk van derdepartijfinanciering (DPF), die momenteel in Belgiƫ noch wettelijk, noch deontologisch is geregeld. Deze aanbevelingen nemen geen standpunt in over de controverses rond DPF en vormen geen bindende deontologische regels.
Standpunt diverse bepalingen Ger.W.
Op verzoek van het kabinet van de minister van Justitie schreven we een bondige nota bij een voorontwerp van wet tot wijziging van diverse bepalingen van het Gerechtelijk Wetboek, in het bijzonder bij de bepalingen tot wijziging van artikelen 23, 488 tweede lid en 1344bis Ger.W. en tot invoeging van een nieuw artikel 961/4 Ger.W.
Enkele van onze opmerkingen werden meegenomen in het ontwerp dat uiteindelijk heeft geleid tot de wet van 26 december 2022.
Tweede Standpunt wijziging Gerechtelijk Wetboek niet voor beslag vatbare goederen
Het wetsvoorstel van 17 september 2019 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de niet voor beslag vatbare goederen wil een aanpassing van de lijst van tegen beslag beschermde goederen, de verlenging van de termijn om verzet te doen met betrekking tot de onbeslagbare goederen (middels aanpassing van artikel 1408 Ger.W.) en de verlenging van de termijn tussen de beslaglegging en de openbare verkoop (middels aanpassing van artikel 1520 Ger.W.).
De OVB onthaalt het wetsvoorstel positief en is verheugd om vast te stellen dat de aanbevelingen die zij enkele jaren geleden deed bij een gelijkaardig wetsvoorstel grotendeels werden overgenomen.
Standpunt IOS-procedure
De uitbreiding van de procedure āinvordering van onbetwiste geldschuldenā (IOS-procedure) naar B2C-relaties wordt door de OVB betwist.
Die procedure was ten tijde van de invoering ervan, en nu nog steeds, onderhevig aan kritiek. Ook wij hebben herhaaldelijk gewezen op bepaalde tekortkomingen van de IOS-procedure. Het grootste pijnpunt is volgens ons dat de IOS-procedure geen adequate rechterlijke controle voorziet.
Standpunt wetsvoorstel tijdelijke en structurele schuldhulpverlening
We schreven een kritische nota over het wetsvoorstel over tijdelijke en structurele schuldhulpverlening.
We wijzen er onder andere op dat de voorgestelde regeling de schuldeiser blokkeert in de tenuitvoerlegging en de (gevoelige) gegevens van kwetsbare mensen opneemt in een platform dat werd ontwikkeld door Ć©Ć©n gerechtsdeurwaarderskantoor. Het platform stuit ook op ernstige bezwaren vanuit de invalshoek van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Ook schuift het wetsvoorstel het beroepsgeheim van het OCMW aan de kant en ondergraaft het onder meer de collectieve schuldenregeling en het faillissement, die veel meer waarborgen bieden dan de voorgestelde regeling.
Standpunt nietigheid n.a.v. het ontbreken van het rijksregister- of ondernemingsnummer
De wet van 14 oktober 2018 die de griffierechten verhoogt, legt ook de verplichting op om het rijksregisternummer of het ondernemingsnummer te vermelden in rechterlijke uitspraken, dagvaardingen en verzoekschriften, en dat op straffe van nietigheid. De studiedienst onderzocht de draagwijdte van die nietigheid en licht het relatief karakter ervan verder toe.
Standpunt verplichte vermelding rijksregister- of ondernemingsnummer
De wet van 14 oktober 2018 verhoogt niet alleen de griffierechten vanaf 1 februari 2019, maar legt ook de verplichting op om het rijksregisternummer (in geval van natuurlijke personen) of het ondernemingsnummer (in geval van rechtspersonen) te vermelden in dagvaardingen, vonnissen en verzoekschriften op straffe van nietigheid.
Standpunt ontwerp-KB rechtsplegingsvergoeding
Op verzoek van minister van Justitie Koen Geens bezorgde de Orde van Vlaamse Balies (OVB) op 14 augustus 2018 haar schriftelijk advies over het ontwerp van Koninklijk Besluit (KB) tot wijziging van het KB van 26 oktober 2007 tot vaststelling van het tarief van de rechtsplegingsvergoeding (RPV) bedoeld in artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de artikelen 1 tot 13 van de wet van 21 april 2007 betreffende de verhaalbaarheid van de erelonen en de kosten verbonden aan de bijstand van de advocaat en tot vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de wet van 21 februari 2010 tot wijziging van de artikelen 1022 van het Gerechtelijk Wetboek en 162bis van het Wetboek van strafvordering.
Standpunt wijziging Gerechtelijk Wetboek niet voor beslag vatbare goederen
De OVB werd door de Kamercommissie Justitie uitgenodigd om haar standpunt toe te lichten op de hoorzitting van 4 juli 2018 over het wetsvoorstel van 8 juni 2017 tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met betrekking tot de niet voor beslag vatbare goederen.
Het wetsvoorstel beoogt een aanpassing van de lijst van tegen beslag beschermde goederen en de verlenging van de termijn om verzet te doen met betrekking tot de onbeslagbare goederen, door middel van de aanpassing van artikel 1408 Ger.W.
Standpunt bemiddeling en collaboratieve onderhandelingen
De OVB werd uitgenodigd om haar standpunt toe te lichten op de hoorzitting van de Kamercommissie Justitie van 6 maart 2018 over het wetsontwerp van 5 februari 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en houdende wijziging van het Gerechtelijk Wetboek met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing.
Het standpunt van de OVB beperkt zich tot de bepalingen over de alternatieve vormen van geschillenoplossing uit het wetsontwerp.
Standpunt hervorming griffierechten II
De OVB neemt standpunt in over het wetsontwerp tot wijziging van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten teneinde de griffierechten te hervormen.
Standpunt amendement afschaffing nutteloze kostenregeling PP IV
De OVB schreef in december 2016 een amendement tot afschaffing van de regeling van de nutteloze kosten opgenomen in de Potpourri IV-wet.
Standpunt kosten invorderingsprocedure onbetwiste schuldvorderingen
De OVB heeft in het najaar van 2016 een nota ter beschikking gesteld met middelen om verweer te voeren tegen een onterechte veroordeling van de eisende partij in de kosten indien gekozen wordt voor een gerechtelijke procedure in plaats van gebruik te maken van de buitengerechtelijke invorderingsprocedure voor onbetwiste geldschulden.
Standpunt beleidsnota Justitie van 10 november 2015
De minister van Justitie heeft zijn beleidsnota op 10 november 2015 neergelegd in de Kamer. De studiedienst van de OVB belicht de aspecten die voor de advocatuur het meest relevant zijn.
Standpunt wetsontwerp PP I - hoorzitting 26 aug 2015
De OVB werd gehoord op de hoorzitting van de Kamercommissie Justitie van 26 augustus 2015. De OVB bezorgde naar aanleiding daarvan haar geactualiseerd standpunt inzake het eerste potpourriwetsontwerp.
Standpunt hervorming griffierechten I
De OVB neemt standpunt in over het wetsontwerp tot hervorming van de griffierechten.
Standpunt advocaten als plaatsvervangende rechters
De algemene vergadering van de Orde van Vlaamse Balies nam op 25 januari 2006 een standpunt in over de problematiek van de advocaat als plaatsvervangend rechter.
De advocatuur kan enkel haar medewerking verlenen aan een systeem van benoemde plaatsvervangende rechters waarop hooguit occasioneel een beroep kan worden gedaan, louter om een rechtscollege uit de nood te helpen.