Ga verder naar de inhoud

Zelf­moord­pre­ven­tie

Zelfdoding en pogingen tot zelfdoding vormen een veelvoorkomend probleem in onze maatschappij. Ongeveer 10% van de bevolking heeft ooit suïcidale gedachten. Elke dag sterven er in Vlaanderen 3 personen door zelfdoding en nog eens 27 ondernemen een poging (cijfers van 2017 en 2018).

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn
Ilse De Cuyper

Deel dit artikel

Hulp
Hulp - iStock

Zelfdoding is vaak het eindpunt van een lang proces. Daarom is vroegtijdig ingrijpen cruciaal om een evolutie naar zelfdoding te voorkomen. Preventie is dan ook een taak van iedereen in onze samenleving.

Uw vertrouwenscoördinator werd daarom opgeleid door het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (1813). U kan ook bij haar terecht om een luisterend oor te vinden of een verontrustende situatie bij anderen te melden.

Hebt u hulp nodig?

Lijkt zelfmoord soms nog de enige oplossing? U wil niet meer denken of voelen? U staat op een keerpunt en er moet iets veranderen?

Bent u bezorgd over een confrater?

Kent u iemand die aan zelfmoord denkt of die een poging ondernam? Of vangt u signalen of zelfmoordgedachten op van iemand uit uw naaste omgeving? Negeer ze niet.

Omgaan met zelf­moord­ge­dach­ten

U wilt uw donkere gedachten onder controle krijgen, maar u weet niet hoe? We lijsten enkele tips op over hoe u met die gedachten kunt omgaan en uzelf kunt beschermen.

Do’s

  • Let op voor signalen
    Wanneer u aan zelfmoord denkt, heeft dat vaak ook een impact op uw gedrag. Wees daarom alert voor veranderingen in uw gedrag die kunnen wijzen op zelfmoordgedachten zoals slecht slapen, minder onder de mensen komen, niet kunnen concentreren op werk of school, veel piekeren over zelfmoord, meer alcohol drinken en/of roken of geen zin meer hebben in dingen die u anders leuk vindt.
  • Zoek afleiding
    Soms helpt het om uw gedachten te verzetten zodat u niet te veel piekert. Maak bijvoorbeeld een wandeling, kijk naar een film, neem een ontspannend bad, sport of doe een ontspanningsoefening.
    U kan ook met anderen dingen gaan doen zonder dat u moet spreken over uw gevoelens zoals een terrasje met een oude klasgenoot of een bezoekje bij familie.
  • Praat erover
    Hoewel het erg moeilijk kan lijken om met iemand te praten over zelfmoordgedachten, kan dat wel het verschil maken. U kunt praten met iemand uit uw omgeving zoals een vriend, familielid of confrater.
    Als u niet durft praten met een bekende, kan u ook contact opnemen met de anonieme Zelfmoordlijn 1813 of met uw vertrouwenscoördinator. Praten lucht op en gebeurt binnen alle discretie en vertrouwelijkheid.
  • Zoek hulp
    Alleen met uw zelfmoordgedachten blijven zitten is geen goed idee. Weet dat u altijd hulp kan inschakelen, zowel in uw omgeving als bij een professionele hulpverlener.
  • Maak een veiligheidsplan
    Soms lijkt een situatie zo uitzichtloos dat u niet weet wat u nog kan doen. Op zo’n moment kan een veiligheidsplan steun geven. In een veiligheidsplan houdt u bij wat u tot rust kan brengen in een crisissituatie en wie u kan contacteren in geval van nood. Lees hoe u een veiligheidsplan opstelt.
  • Gebruik de app BackUp
    BackUp is een gratis mobiele app die u kan helpen om uw zelfmoordgedachten onder controle te houden. Ontdek de app.
  • Volg de zelfhulpcursus Think Life
    De gratis online zelfhulpcursus Think Life leert u beter omgaan met uw zelfmoordgedachten. Lees meer over Think Life

Don’ts

  • Vermijd alcohol en drugs
    Stimulerende en verdovende middelen kunnen de drempel tot zelfmoord verlagen omdat ze uw relativeringsvermogen aantasten en u impulsiever of agressiever kunnen maken.
  • Zoek geen gevaarlijke plaatsen op
    Beperk zoveel mogelijk uw toegang tot plaatsen waar u een zelfmoordpoging zou kunnen ondernemen. Zorg dat u zo weinig mogelijk alleen bent en zoek afleiding.
  • Sluit uzelf niet op
    Zorg dat de nooddiensten of andere hulpverleners makkelijk bij u kunnen geraken als het nodig is.

Contact

Hebt u vragen of wil u een informeel vertrouwelijk gesprek? Aarzel zeker niet om contact op te nemen met onze vertrouwenscoördinator via e-mail of telefoon. U kan dat doen met garantie van de nodige discretie en binnen alle vertrouwelijkheid.

Zelf­moord­lijn 1813

U kan ook rechtstreeks contact opnemen met de Zelfmoordlijn via e-mail op mail@zelfmoordlijn.be of door te bellen naar 1813.

Hulp
Welzijn

Vertrouwenscoördinator

Een vertrouwenscoördinator luistert binnen alle vertrouwelijkheid naar u en bekijkt samen met u welke stappen u kan ondernemen. U kan ook bij haar terecht om even uw hart te luchten of een verontrustende situatie bij anderen te melden. Die dienst is helemaal gratis.

Meer lezen
Welzijn

Vertrouwensteam

Hebt u nood aan een vertrouwelijke babbel, een informeel gesprek, ziet u even het bos door de bomen niet meer, krijgt u te maken met grensoverschrijdend gedrag of wenst u een grensoverschrijdende situatie van een confrater aan te kaarten, dan kan u terecht bij ons vertrouwensteam. Dat team bestaat uit vijftien advocaten en baliemedewerkers verspreid over Vlaanderen. Hun dienstverlening is volledig gratis.

Meer lezen

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Welzijn
vrijdag 24 november 2023

Hoe gaat het met u?

Uw welzijn ligt ons nauw aan het hart. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze tweede welzijnsenquête. Uw stem is van onschatbare waarde om een diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee advocaten worden geconfronteerd op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
donderdag 23 november 2023

Transparante communicatie, betrokkenheid en zinvol werk: sleutels tot HR-succes in uw advocatenkantoor

Transparante communicatie, betrokkenheid en betekenisvol werk zijn slechts enkele topics die tijdens het debat aan bod kwamen. Keynote-spreker Stijn Baert en de deskundige panelleden identificeerden de uitdagingen op vlak van HR en reikten oplossingen aan om een solide basis te leggen voor advocatenkantoren en hun medewerkers. Herbekijk de uitzending en krijg een dieper inzicht in de dynamiek van de advocatuur en hoe een goed HR-beleid een aanzienlijk verschil kan maken.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
vrijdag 10 november 2023

YouTube Live advocaten & HR: hoe bouwen we aan een sterke basis?

Op 20 november 2023 om 17 uur stond de volgende YouTube Live gepland. Het onderwerp van discussie is HR in de advocatuur en hoe het opbouwen van een sterk HR-beleid de groei en ontwikkeling van advocatenkantoren en hun professionals kunnen beïnvloeden. Aan tafel schuiven drie advocaten en twee HR-directeurs mee aan. Zijn geven inzichten in de uitdagingen waarmee advocatenkantoren worden geconfronteerd bij het aantrekken en behouden van juridisch talent, het verbeteren van vaardigheden en het vinden van een evenwicht in deze veeleisende sector.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 27 oktober 2023

Twee advocaten, twee missies, één vzw.

Dimitri Laes is als advocaat al 21 verbonden aan de Leuvense balie. Via rondleidingen probeert hij mensen genuanceerder naar justitie te doen kijken. Ine Van Segbroeck is 20 jaar advocaat bij de Gentse balie en geeft sinds kort ademlessen aan gevangenen. We interviewen hen over die 2 totaal verschillende taken waarbij zij zich bij dezelfde vzw inzetten als vrijwilliger.

Meer lezen
Community Welzijn
donderdag 12 oktober 2023

Waarom zet mr. Caroline Daniels zich in voor civic crowdfunding?

Caroline Daniels is als advocaat al 13 jaar verbonden aan de Nederlandstalige Orde bij de Brusselse balie en sinds eind 2020 zet zij zich ook in voor de vzw Growfunding. Haar maatschappelijk engagement was een van de redenen om te kiezen voor een eigen project in de advocatuur, als vennoot in het kantoor resolut. Wij interviewen haar over haar inzet voor de vzw.

Meer lezen
Community Welzijn Video
woensdag 27 september 2023

Terugblik op de Advocatenrun 2023

Op zondag 24 juni 2023 vond de Advocatenrun plaats. Ontdek hier wie de winnaars zijn en hoe de sfeer was op deze zonnige dag!

Meer lezen
Community Welzijn
dinsdag 26 september 2023

Een advocaat met passie voor vreemdelingenrecht helpt een vzw voor vluchtelingen

Marileen Vandenberghe is in de advocatuur een zogenaamde zij-instromer. Ze heeft eerst 20 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en daarna nog 17 jaar in de natuur- en milieusector. Op latere leeftijd begon ze dan rechten te studeren. In 2020 begon ze haar stage aan de balie in Antwerpen en sinds juni van dit jaar staat ze er op het tableau. Tijdens haar rechtenstudies raakte ze gefascineerd door vreemdelingenrecht en zo, vertelt ze in dit interview, kwam ze als vrijwilliger terecht bij de vzw Bij Ons Thuis, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de opvang, begeleiding en ondersteuning van vluchtelingen in Aarschot en het Hageland.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 25 augustus 2023

Weg met declareerbare uren: een interview met De Groote - De Man over hun nominatie door The Financial Times

Het Belgische advocatenkantoor De Groote – De Man is genomineerd voor de Financial Times Innovative Lawyers Awards vanwege hun "Corporate Rebels Plan". Dat plan betekent een radicale verschuiving van de traditionele benadering van declareerbare uren binnen de advocatuur. In een interview bespreken de twee initiatiefnemers, Jeroen De Man en Damien Braeckman, de motivatie achter het plan, de implementatie ervan, de gevolgen voor advocaten, cliënten en prestaties, en de toekomstige ontwikkelingen.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 09 juni 2023

Jan Coninx, advocaat-ondernemer voor een warm België

Mr. Jan Coninx is sinds 2002 verbonden aan de balie Limburg. Sinds 2019 zet hij zich met hart en ziel in voor de vzw Ondernemers voor een warm België. Wij interviewen hem daarover.

Meer lezen