Ga verder naar de inhoud

Standpunt wijzigingen wet persoon gees­tes­zie­ke

We gaven advies bij het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet op de bescherming van de persoon van de geesteszieke. Nadien hebben we onze opmerkingen ook mogen verduidelijken tijdens een hoorzitting van de Kamercommissie Justitie. Het ingediende wetsontwerp is uiteindelijk tegemoetgekomen aan enkele van onze bekommernissen bij het voorontwerp. 

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst
Ulrike Cerulus

Deel dit artikel

Het wetsontwerp is in belangrijke mate een vertaling van het eindrapport van een werkgroep opgericht door de voormalige ministers van Justitie en Volksgezondheid. Het uitgangspunt is om zoveel mogelijk stigmata rond de persoon van de geesteszieke weg te werken, een duidelijkere omschrijving te geven van wat een psychiatrische aandoening behelst en om maximaal in te zetten op alternatieven voor gedwongen opname zonder de veiligheid van de samenleving in gevaar te brengen.

Het advies bevat onder meer volgende opmerkingen:

  • De aanwezigheid van het openbaar ministerie op de zitting zou verplicht moeten worden. Nu is het parket als verzoekende partij quasi altijd afwezig, maar daarnaast kunnen het OM ook een belangrijke rol spelen om de vrederechter te informeren over de betrokken patiënt. Het medisch attest is immers vaak minimalistisch opgesteld waardoor het niet evident een correct beeld te schetsen.
  • Er is nood aan uniformiteit van de vergoedingen, weliswaar nooit ten laste van de patiënt. Deze bekommernis stemt voort uit het feit dat de kosten en prestaties doorgaans door de BJB’s worden gedekt, maar dat er in sommige arrondissementen een vergoeding door het Taxatiebureau van de FOD Justitie wordt toegekend.
  • De patiënt zou aan de vrederechter moeten kunnen laten weten dat hij wenst dat bepaalde personen niet in kennis worden gesteld van de beslissing. Daarnaast zou een kind vanaf 12 jaar dan weer de mogelijkheid moeten krijgen om op de hoogte te worden gebracht van beslissingen genomen met betrekking tot een ouder.
  • De term “wettelijke vertegenwoordiger” zou best vervangen worden door advocaat en waar relevant door bewindvoerder. Het moet duidelijk zijn wie de wet exact bedoelt zodat er geen verwarring ontstaat.

Lees ons advies bij het voorontwerp

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Videconferentie
Burgerlijk recht Strafrecht
vrijdag 08 december 2023

Wettelijk kader voor videoconferentie komt dichterbij

Het wetsontwerp tot organisatie van zittingen via videoconferentie in het kader van gerechtelijke procedures werd op 1 december 2023 in de Kamer ingediend. Meer dan een jaar geleden al adviseerden we bij het voorontwerp. We stellen vast dat onze inspanningen zich vertaald hebben in een sterkere tekst die de fysieke verschijning en de toestemming door de partijen centraal stelt en de rechten van verdediging beter waarborgt. Toch blijven er ook aandachtspunten.

Meer lezen
Burgerlijk recht
donderdag 30 november 2023

Wet statuut bewindvoerder gepubliceerd in BS

De wet betreffende het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon werd op 30 november 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet voert een statuut in voor de professionele bewindvoerder.

Meer lezen
Gesprek
Burgerlijk recht
vrijdag 10 november 2023

Statuut en vergoeding van de bewindvoerder wettelijk geregeld

Het wetsontwerp betreffende het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon werd op 26 oktober 2023 goedgekeurd door de plenaire vergadering van de Kamer (hierna wet statuut bewindvoerder). De wet voert een statuut in voor de professionele bewindvoerder, maar is nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Meer lezen
Facturen
Burgerlijk recht
donderdag 13 juli 2023

Wat kan u doen als FOD Financiën u als bewindvoerder persoonlijk aanschrijft?

U las het misschien ook in de pers: Franstalige advocaten-bewindvoerders die aan de alarmbel trekken omdat de Federale Overheidsdienst hen persoonlijk aanschrijft om de schulden van hun beschermde personen te voldoen. Lees hier wat er aan de hand is en wat wij u adviseren om in zo'n situatie te doen.

Meer lezen
Overleg
Burgerlijk recht
woensdag 21 juni 2023

Voorontwerp wet inzake bewindvoering bedreigt kwalitatieve dienstverlening

We zijn voorstander van een wettelijke regeling voor de vergoeding van professionele bewindvoerders, voor zover die realistisch is en een kwaliteitsvolle dienstverlening mogelijk maakt. Het voorontwerp van de wet inzake bewindvoering brengt evenwel een kwaliteitsvolle dienstverlening van de professionele bewindvoerder in het gedrang.

Meer lezen
Burgerlijk recht
woensdag 21 juni 2023

Professioneel bewindvoerder? Neem deel aan de enquête!

We werken mee aan een empirisch-juridisch evaluatieonderzoek omtrent de wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid.

Neem deel en formuleer uw aanbevelingen om de wet te verbeteren.

Meer lezen
Jeugdrecht
donderdag 30 maart 2023

Fase 2 van Jeugddelinquentiedecreet in werking getreden op 1 maart 2023

Op 1 maart 2023 trad het tweede luik van het Vlaams Decreet Jeugddelinquentierecht in werking. Vanaf die datum kunnen de maatregelen en sancties van gesloten oriëntatie en gesloten begeleiding worden opgelegd en uitgevoerd in een afdeling binnen een gemeenschapsinstelling.

Meer lezen
Burgerlijk recht Scriptieprijs Video
donderdag 02 februari 2023

Chiara Kerckhof wint scriptieprijs

Chiara haalde aan de UGent 18 op 20 voor haar masterproef “Waarheidsvinding in het burgerlijk proces. De waarheids-en volledigheidsplicht in hoofde van de procespartijen”. Met die masterproef wint ze nu onze scriptieprijs.

Meer lezen
Overleg
Familierecht
woensdag 02 november 2022

Geen verplichte bemiddeling meer bij geweldzaken

Meer lezen