Ga verder naar de inhoud

Geen verplichte bemiddeling meer bij geweldzaken

woensdag 02 november 2022

Een rechter kan binnenkort niet langer een bemiddeling bevelen zonder de vrije toestemming van het slachtoffer als er ernstige aanwijzingen zijn dat de andere partij geweld heeft gebruikt.

We stellen tevreden vast dat enkele van onze kritische opmerkingen werden meegenomen in de definitieve wettekst. Zo werd verduidelijkt dat bemiddeling nog altijd mogelijk is als er sprake is van vrije toestemming. Daarnaast werd de zinsnede geschrapt dat één van de partijen zich ‘schuldig moet hebben gemaakt’ aan geweld, terwijl de schuldvraag op dat moment uiteraard nog moet worden beoordeeld.

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Aanvulling artikel 1734, §1 Ger.W.

Sinds enkele jaren kan een rechter een bemiddeling bevelen als slechts één partij daarmee instemt, ook als dat de vermeende dader is. Vorig jaar werd een wetsvoorstel ingediend om die optie af te schaffen ter bescherming van slachtoffers van intrafamiliaal geweld. De machtspositie, de druk en de eventuele dreiging binnen het gezin of huishouden kunnen bij een bemiddeling immers ten koste kan gaan van de gelijkheid van de partijen.

De versie die de uiteindelijke goedkeuring van de Kamer heeft gekregen, heeft uiteindelijk een veel ruimer toepassingsgebied. Artikel 1734, §1 Ger.W. wordt aangevuld als volgt:

“Indien er ernstige aanwijzingen zijn dat de ene partij geweld, bedreigingen of enige andere vorm van druk gebruikt of heeft gebruikt ten aanzien van de andere partij, dan mag de rechter geen bemiddeling bevelen zonder zich ervan te vergewissen dat die laatste partij daar vrij in toestemt. Daartoe verzoekt hij om de mondelinge toestemming van die laatste partij, in afwezigheid van de andere partij.”

Advies OVB gevolgd

In ons advies bij het initiële wetsvoorstel erkenden we de potentiële problemen die de alternatieve geschillenbeslechting in bepaalde gevallen met zich mee kunnen brengen.

We stellen tevreden vast dat enkele van onze kritische opmerkingen bij de concrete uitwerking van het nieuwe lid werden meegenomen in de definitieve wettekst, zoals de verduidelijking dat bemiddeling nog wel altijd mogelijk is als er sprake is van vrije toestemming en het schrappen van de zinsnede dat één van de partijen zich ‘schuldig moet hebben gemaakt’ aan geweld, terwijl de schuldvraag op dat moment uiteraard nog moet worden beoordeeld.

Ook interessant

Videconferentie
Burgerlijk recht Strafrecht
vrijdag 08 december 2023

Wettelijk kader voor videoconferentie komt dichterbij

Het wetsontwerp tot organisatie van zittingen via videoconferentie in het kader van gerechtelijke procedures werd op 1 december 2023 in de Kamer ingediend. Meer dan een jaar geleden al adviseerden we bij het voorontwerp. We stellen vast dat onze inspanningen zich vertaald hebben in een sterkere tekst die de fysieke verschijning en de toestemming door de partijen centraal stelt en de rechten van verdediging beter waarborgt. Toch blijven er ook aandachtspunten.

Meer lezen
Burgerlijk recht
donderdag 30 november 2023

Wet statuut bewindvoerder gepubliceerd in BS

De wet betreffende het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon werd op 30 november 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet voert een statuut in voor de professionele bewindvoerder.

Meer lezen