Ga verder naar de inhoud

Proficiat, Chiara! Chiara Kerckhof wint scrip­tie­prijs 2022

donderdag 02 februari 2023

Chiara Kerckhof haalde aan de faculteit recht en criminologie van de UGent 18 op 20 voor haar masterproef “Waarheidsvinding in het burgerlijk proces. De waarheids-en volledigheidsplicht in hoofde van de procespartijen”. Met die masterproef heeft ze nu onze scriptieprijs ter waarde van 2.500 euro gewonnen.

OVB-woordvoerder Sofie Demeyer interviewde Chiara Kerckhof over haar masterproef. Ze formuleert onder meer de nodige aanbevelingen aan de Belgische wetgever en de rechter maar ze heeft het ook over haar toekomstplannen en wat ze wil aanvangen met het geld van de scriptieprijs.

Haar onderwerp Waar­heids­vin­ding in het burgerlijk proces

In haar masterproef belicht Chiara de verplichting waarbij procespartijen in een burgerlijke procedure de feiten van een zaak in alle volledigheid en alle waarheid aan de rechter moeten presenteren zodat de rechter een beslissing kan nemen die in de lijn ligt van de objectieve en materiële waarheid van een zaak.

In het Belgisch procesrecht bestaat er momenteel geen waarheids-of volledigheidsplicht. Chiara Kerckhof ging na hoe Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië omspringen met die waarheids- en volledigheidsplicht en het is precies door die uitgebreide rechtsvergelijking dat de OVB vond dat Chiara de scriptieprijs verdient.

De masterproef is bovendien bijzonder helder en vlot geschreven.

Hoewel Chiara in haar masterproef niet specifiek inzoomt op de rol van de advocaat en de invloed van een waarheids- en volledigheidsplicht op zijn manier van werken is de praktische relevantie van haar uiteenzetting toch een troef voor u als advocaat.

Prijzen

Vorig najaar won Chiara Kerckhof met haar masterprijs al de prijs Jura Falconis. Nu wint ze ook de scriptieprijs 2022 die uitgereikt werd op de nieuwjaarsreceptie van de OVB. Momenteel volgt ze aan de UGent een opleiding tot bemiddelaar en een schakeljaar naar een master sociologie.

Over de scrip­tie­prijs

De Orde van Vlaamse Balies wil een brug slaan tussen de wereld van de advocaten en studenten. Wij moedigen studenten aan hun masterproef te wijden aan de advocatuur of de organisatie en werking van justitie. Daarom reiken we jaarlijks een prijs uit ter waarde van 2.500 euro aan de student die het beste werk maakt over de advocatuur.

Doe mee en waag uw kans

Interesse om ook mee te dingen naar deze mooie prijs? Stuur uw masterproef van het schooljaar 2022-2023 in drie exemplaren naar de OVB per post (Staatsbladsstraat 8, 1000 Brussel) én per e-mail naar info@advocaat.be, vóór 15 november 2023.

Ook interessant

Community Scriptieprijs
donderdag 27 juni 2024

Waag uw kans op de Scriptieprijs en win €2.500!

Heeft u het afgelopen jaar uw hart en ziel gewijd aan uw bachelor- of masterproef? Was uw scriptie gericht op de advocatuur, of heeft u uitgebreid onderzoek gedaan naar de organisatie en werking van justitie? Dan bieden wij u nu de unieke kans om uw inspanningen te laten belonen! Wij nodigen u graag uit om deel te nemen aan de prestigieuze Scriptieprijs, een onderscheiding die een brug slaat tussen de wereld van de advocaten en ambitieuze studenten zoals u.

Meer lezen
Community Video
donderdag 27 juni 2024

Verslag algemene vergadering juni 2024

In een videoverslag vertelt bestuurder Els Koninckx u wat er besproken en beslist werd op de algemene vergadering van 26 juni 2024.

Meer lezen