Ga verder naar de inhoud

Deontologie-advies Advies 76

Beroepsgeheim en vertrouwelijkheid van briefwisseling met een privaat-deskundige - problemen i.v.m. beroepsgeheim staan ter beoordeling van de rechtbanken en niet van de Stafhouders

Auteur

Dominique Dombret

Coördinator deontologie en tucht
Dominique Dombret

Auteur

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Ik dank U voor de toezending van het dossier dat ik onderzocht heb, en ziehier mijn bevindingen :

De vraag wordt gesteld of in dit specifiek geval de met een privaat deskundige gevoerde briefwisseling van de advocaat, in casu de vorige advocaat van de nv X. al dan niet confidentieel is.

Ik wijs er op dat de vraagstelling afwijkt doordat zij stelt dat bedoelde briefwisseling van Mr Z. aan de Procureur des Konings onder het beroepsgeheim valt, wat niet hetzelfde is als de vertrouwelijkheid van briefwisseling.

Vooreerst dient opgemerkt te worden dat Ir. Y. geen cliënt was van Mr Z., vermits deze de raadsman was van de nv X. en slechts de tussenkomst voor advies van Ir. Y. heeft aangeraden aan zijn cliënten.

Wanneer hij dus correspondentie voert met Ir. Y. valt deze a priori niet onder de vertrouwelijkheid van briefwisseling, vermits deze slechts gereglementeerd wordt wat betreft de vertrouwelijkheid van briefwisseling tussen advocaten.

Wat betreft het beroepsgeheim kan er aan getwijfeld worden of enig beroepsgeheim bestaat in hoofde van Ir. Y. daar van een privaat deskundige normaal slechts een discretieplicht wordt verwacht.

(Gerechtelijke experten echter hebben, net zoals magistraten, een algemene geheimhoudingsplicht m.b.t. alle geheimen die ze in het kader van hun beroepsuitoefening ontvangen. Deze geheimhoudingsplicht geldt tegenover derden ; t.o.v. hun opdrachtgever (bv. de onderzoeksrechter) moeten ze echter alles mededelen wat ze binnen het kader van hun opdracht hebben vastgesteld. Indien ze in rechte worden ondervraagd als getuige hebben ze echter een spreekplicht ; hetgeen waarvan ze in het kader van hun functie kennis hebben gekregen, behoort hen immers niet persoonlijk toe, maar behoort aan de justitie (zie STESSENS, G., Beroepsgeheim versus (economisch-financieel) strafrecht, C.B.R. Jaarboek 1996-97, 404)).

Hier kan dan ook de regel toegepast worden dat de brieven die deze privaat deskundige ontvangt van de advocaat van zijn opdrachtgever door hem moeten kunnen gebruikt worden in een procedure, zoals ook een advocaat kan afstappen volgens vaste rechtspraak van zijn beroepsgeheim wanneer hij om bv. zijn recht op ereloon te bewijzen, correspondentie met zijn cliënt in rechte voorbrengt, alles vanzelfsprekend met de gepaste discretie en eventueel na de rechtbank verzocht te hebben de zaak in raadkamer te horen.

Of tenslotte de brieven die mee gestuurd werden bij de correspondentie die Ir. Y. heeft ontvangen van advocaat Z. en met name de brieven aan de Procureur des Konings onder het beroepsgeheim van de advocaat vallen en derhalve uit de debatten zouden moeten geweerd worden, lijkt mij een probleem dat niet door de Stafhouders kan opgelost worden.

Terecht werd verwezen naar de discussie die daarover bestaat in rechtspraak en die werd geresumeerd in een artikel van mijn hand in de Courant, jaargang 1998-99, pag. 74 e.v., in zonderheid nr 6 e.v., maar dan zitten wij op het terrein van het beroepsgeheim en geenszins op het terrein van de confidentialiteit van briefwisseling.

Het terrein van het beroepsgeheim behoort in tegenstrijd tot dat van de confidentialiteit van briefwisseling tussen advocaten tot de rechtsmacht van de rechtbanken en geenszins tot deze van Stafhouders; die enkel een raadgevende opdracht hebben terzake.

Ik meen dus dat het de rechtbank is die zich in deze zal moeten uitspreken en dat de Stafhouders daarin geen oordeel te vellen hebben.

Stafhouder Jo Stevens
Bestuurder departement deontologie


Ook interessant

Advies 251

Meer lezen

Advies 697

Meer lezen

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Tucht

Reflectie en verdieping op het vijfde Seminarie Tucht

Op vrijdag 16 mei 2025 vond de vijfde editie van het Seminarie Tucht plaats rond één gemeenschappelijk doel: het verdiepen van de kennis en reflectie over het tuchtrecht binnen de advocatuur.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

Wijzigingen aan de lijst van verdachten van terrorisme

Er werden 89 personen geschrapt van de nationale lijst van personen en entiteiten die verdacht worden van terrorisme. Bekijk de aangepaste lijst.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

AML-wijzer: een OVB-gids naar een beter begrip van uw witwaspreventieverplichtingen

Hebt u het gevoel te verdwalen in de vele complexe regels over witwaspreventie? Volg dan ons nieuw opleidingstraject witwaspreventie. In verschillende modules maken enkele ervaren confraters u wegwijs in deze materie, en dat mét bijzondere aandacht voor uw beroepspraktijk.

Meer lezen
Deontologie

Zaak Halmer Rechtsanwaltsgesellschaft: Hof van Justitie bevestigt onafhankelijkheid van het beroep

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een belangrijk arrest uitgesproken over de onafhankelijkheid van het advocatenberoep. Het Hof oordeelt dat lidstaten zuiver financiële investeerders mogen verbieden deel te nemen in het kapitaal van een advocatenvennootschap. Een dergelijke beperking is gerechtvaardigd om de onafhankelijkheid van advocaten te waarborgen.

Meer lezen
Deontologie

Verbod op eenzijdig contact tussen advocaat en personen in een onderzoekende, bemiddelende of beslissende functie

De algemene vergadering heeft op 18 december 2024 een wijziging van artikel 100 CDA goedgekeurd. Het nieuwe artikel verduidelijkt dat het verbod op eenzijdig contact van een advocaat met personen in een onderzoekende, bemiddelende of beslissende functie niet alleen geldt bij eigen initiatief, maar ook bij contact vanuit deze personen, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks. Daarnaast voorziet het artikel een uitzondering wanneer de procedure op tegenspraak dit expliciet toestaat, zoals bij specifieke wettelijke bepalingen.

Meer lezen
Deontologie Beroepsgeheim

Klokkenluiders moeten rekening houden met het beroepsgeheim van de advocaat

Het Grondwettelijk Hof heeft opnieuw zijn gunstige rechtspraak over het beroepsgeheim van de advocaat bevestigd, ditmaal in het kader van ons vernietigingsberoep tegen de klokkenluiderswetten voor de private en de publieke sector.

Meer lezen
Tucht

Stel u kandidaat voor het College van Toezicht als extern lid

Heeft u interesse in de deontologie en het tuchtrecht van de advocatuur? Stel u dan kandidaat om als niet-advocaat deel uit te maken van het College van Toezicht.

Meer lezen
Tucht

Tuchtraden opnieuw sa­men­ge­steld voor 24-27

De tuchtraden en de tuchtraad van beroep werden opnieuw samengesteld voor de komende drie gerechtelijke jaren 2024 – 2027.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht Beroepsgeheim

Beroepsgeheim mag niet volledig worden uitgesloten in fiscale zaken

Het Hof van Justitie heeft zich opnieuw uitgesproken over het beroepsgeheim van de advocaat. In zijn arrest van 26 september 2024 herhaalt het Hof zijn recente rechtspraak en oordeelt dat het juridisch advies van een advocaat, ongeacht het rechtsdomein, valt onder het beroepsgeheim.

Meer lezen