AML-wijzer Een OVB-gids naar een beter begrip van uw witwaspreventieverplichtingen
Hebt u het gevoel te verdwalen in de vele complexe regels over witwaspreventie? Volg dan ons nieuw opleidingstraject witwaspreventie. In verschillende modules maken enkele ervaren confraters u wegwijs in deze materie, en dat mét bijzondere aandacht voor uw beroepspraktijk.
Als advocaat valt u sneller dan u denkt onder het toepassingsgebied van de witwaspreventiewet. Een gedegen kennis van al uw verplichtingen in dit domein is niet zonder belang, want er gelden strenge sancties. Toch is het geen sinecure om de witwaspreventiewet te doorgronden. Opgevat als “one size fits all”-wet, is het niet altijd duidelijk hoe haar verplichtingen zich concreet vertalen naar de beroepspraktijk van de advocaat.
Dit algemene opleidingstraject wil daaraan tegemoet komen. We deden een beroep op enkele van uw ervaren confraters om voor u de witwaspreventiewet en aanverwante regelgeving van A tot Z te analyseren vanuit de beroepspraktijk van de advocaat.
Waar nodig blikken ze ook al vooruit op de nieuwigheden die de toekomstige witwaspreventieverordening en witwaspreventierichtlijn met zich mee zullen brengen vanaf 2027.
Volg het opleidingstraject
Het opleidingstraject bestaat uit 4 modules:
- Witwaspreventie: toepassingsgebied en kantoororganisatie - mr. Stijn De Meulenaer (Everest Law)
- Witwaspreventie: identificatie-, verificatie- en (verhoogde) waakzaamheidsplichten - mr. Ruben Van Herpe (Waeterinckx Advocaten)
- Witwaspreventie: atypische verrichtingen, meldingen, verplichtingen en risico's in verband met de derdenrekeningen en toezicht - mr. Liesbeth Saelen (Deloitte Legal)
- Witwaspreventie: financiële en economische sancties op Belgisch, Europees en internationaal niveau - mr. Liesbeth Truyens en mr. Marie-Aude Deslandes (Schoups)
Meer inzicht in witwassen
CFI geeft inzicht in manieren waarop criminelen zwart geld witwassen
In een nieuwe publicatie geeft de CFI een overzicht van verschillende technieken die criminelen gebruiken om hun zwart geld wit te wassen en van de sectoren die blootgesteld zijn aan witwasrisico's. Deze publicatie is zeker relevant voor advocaten.
CFI schetst actuele tendensen bij witwassen van geld
De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft haar jaarverslag voor 2023 gepubliceerd. Als een van de belangrijkste spelers in de strijd tegen witwassen en de financiering van terrorisme, belicht het verslag de trends van het afgelopen jaar. Ook voor advocaten is dit verslag essentieel vanwege de risicogebaseerde benadering van de witwaspreventiewet. Het geeft een helder inzicht in de actuele risico’s, zodat u uw waakzaamheidsmaatregelen effectief kunt aanpassen.
Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie
De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.
Ook interessant
Kwaliteitsrekeningen: automatische controle vanaf 2025, maar rapportering blijft verplicht
Sinds 1 januari 2025 worden kwaliteitsrekeningen (voorheen derdenrekeningen) van advocaten automatisch gecontroleerd via een geïnformatiseerd systeem. Toch blijft de verplichting om deze rekeningen te rapporteren aan de stafhouder ongewijzigd. Advocaten moeten hun derden- en rubriekrekeningen dus nog steeds zelf aangeven.
CFI geeft inzicht in manieren waarop criminelen zwart geld witwassen
In een nieuwe publicatie geeft de CFI een overzicht van verschillende technieken die criminelen gebruiken om hun zwart geld wit te wassen en van de sectoren die blootgesteld zijn aan witwasrisico's. Deze publicatie is zeker relevant voor advocaten.