Voorzitter op vrijdag: "Toegang tot competent en onafhankelijk juridisch advies moet gegarandeerd zijn, voor vriend én vijand."
Innovatieve oplossingen voor complexe geschillen: een blik op hybride ADR
Na uw eedaflegging bent u als advocaat aan duidelijk omschreven en strenge deontologische regels onderworpen. Elke advocaat staat onder het toezicht van de stafhouder. Die is door de wet gelast om de waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid van het beroep te doen naleven.
Die regels gaan over heel uiteenlopende aspecten: van beroepsgeheim en vertrouwelijkheid van briefwisseling, melding van procedurehandelingen, over opvolging tot samenwerkingsverbanden.
Wij zetten beroepsregels om in reglementen. Die reglementen worden voorbereid in commissies en vervolgens besproken en goedgekeurd door onze algemene vergadering.
Alle reglementen zijn sinds 1 januari 2015 gebundeld in de Codex Deontologie voor Advocaten.
Als een advocaat de deontologische regels schendt, kan er een tuchtprocedure tegen hem gestart worden. Dat kan zowel op vraag van de cliënt of een derde, als op initiatief van de stafhouder. De stafhouder, of iemand die door hem wordt aangesteld, onderzoekt de zaak.
Als hij dat nodig acht, kan hij de advocaat voor de tuchtraad dagvaarden. Er zijn in Vlaanderen drie tuchtraden: in Antwerpen, Gent en Brussel. Zij kunnen bepaalde sancties opleggen aan de advocaat. Er is ook een tuchtraad van beroep.
Hoofdstuk 5.1 Witwaspreventie
Vroeg of laat komt u in aanraking met deze problematiek. Wees voorbereid.
Houden je beroepswerkzaamheden als advocaat verband met de aan- en verkoop van onroerend goed? Sta je cliënten bij in het beheer van hun financiële activa en rekeningen? Verleen je bijstand bij de oprichting, de exploitatie of het beheer van vennootschappen? Of treed je namens je cliënten op bij financiële verrichtingen of verrichtingen in verband met onroerend goed? Welnu, in die gevallen val je onder het toepassingsgebied van witwaspreventiewet (de wet van 18 september 2017 tot voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en tot beperking van het gebruik van contanten, kortweg de WPW), en ben je gebonden door haar verplichtingen inzake kantoororganisatie, client due diligence en het melden van vermoedelijke witwasoperaties aan je stafhouder.
Toch is het aangewezen dat je je vertrouwd maakt met de witwaspreventieverplichtingen, zelfs al verricht je als advocaat die specifieke beroepswerkzaamheden (nog) niet. Dan ben je voorbereid als dat morgen plots wel moet doen.
Daarnaast mag je als advocaat – ongeacht je beroepswerkzaamheden – geen cashbetalingen van meer dan € 3000 ontvangen voor een verrichting of een geheel aan verrichtingen waartussen een verband lijkt te bestaan.
Op onze website vind je de belangrijkste informatie terug over witwaspreventie. Daar tref je de relevante regelgeving aan, zoals de WPW, en afdeling III.1.2. van de Codex Deontologie voor Advocaten, waarin de WPW concreet wordt vertaald naar de advocatuur (o.a. de meldings- en informatieverplichtingen, en de maatregelen van interne organisatie). Je vindt er ook een procedurehandboek en verwijzingen naar andere nuttige documenten en modellen, die je helpen te voldoen aan je witwaspreventieverplichtingen.
Hoofdstuk 5.2 Informatieverplichtingen
Als advocaat bent u gebonden aan informatieplichten.
Op advocaten rusten er tal van informatieverplichtingen. Het advocatencahier deontologie – nr. 6 2017 – De informatieplichten van de advocaat (opgelet, het dateert uit 2017) biedt je alvast een goed overzicht van de omvang van die verplichtingen. Recent hebben we een aantal modelformulieren geactualiseerd die je als advocaat kan gebruiken om te voldoen aan je informatieverplichtingen (onder meer op het vlak van het WER, de WPW en de GDPR-regelgeving) ten aanzien van cliënt-consumenten en cliënt-niet-consumenten. Ook in het handboek deontologie voor de advocaat-stagiair vind je meer informatie terug.
Volgend hoofdstuk
Terug naar overzicht