Ga verder naar de inhoud

Tucht

De tuchtprocedure voor de advocatuur is opgenomen in het Gerechtelijk Wetboek in Hoofdstuk IV van Boek III. De OVB maakt u graag wegwijs in de praktische toepassing van de tuchtwet.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Tuchtprocedure

Om u beter wegwijs te maken in de praktische toepassing van de tuchtwet, kan u het Vademecum Tuchtprocedure voor advocaten (pdf) raadplegen en – specifiek voor de stafhouders – het Draaiboek voor stafhouders inzake tucht (pdf).

Beide documenten kunnen u in de praktijk gemakkelijker door de tuchtprocedure loodsen.

Klachtenprocedure

Als een advocaat de beroepsregels heeft geschonden, kan u officieel klacht neerleggen bij de stafhouder van de balie waar de advocaat lid is. Om het statuut van 'klager' te krijgen moet de klacht aan bepaalde voorwaarden voldoen: schriftelijk met vermelding van de datum, uw volledige naam en handtekening. De stafhouder kan ook zelf een tuchtprocedure opstarten tegen een advocaat als hij vindt dat die zijn beroepsregels heeft geschonden.

De stafhouder onderzoekt zelf uw klacht of stelt een onderzoeker aan. Hij laat u dat per brief weten. Hij verzamelt bewijs en verhoort indien nodig uzelf, de aangeklaagde advocaat en getuigen om informatie te verzamelen. U mag ook zelf bewijzen of informatie bezorgen aan de stafhouder. Uw verklaring wordt genoteerd in een proces-verbaal en u hebt het recht om daarvan een kopie te krijgen.

Als de stafhouder uw klacht gegrond vindt, zendt hij het dossier door naar de voorzitter van de tuchtraad en verschijnt de advocaat voor de tuchtraad. Als de stafhouder uw klacht niet gegrond vindt, laat hij u dat per brief weten.

Gaat u niet akkoord met de beslissing van de stafhouder? Dan kunt u daartegen in beroep gaan. Stuur in dat geval binnen de 3 maanden een aangetekende brief naar de voorzitter van de tuchtraad om te laten weten dat u in beroep gaat tegen de beslissing.

Hebt u 6 maanden na uw klacht nog geen antwoord van de stafhouder ontvangen? Neem dan per aangetekende brief contact op met de voorzitter van de tuchtraad. Daarvoor hebt u 3 maanden de tijd, dus tot 9 maanden na uw eerste klacht.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Merve Köse

Jurist deontologie