Ga verder naar de inhoud

Gedragscode

De Gedragscode bevat gedragsregels die wij als advocaten fundamenteel vinden over hoe we met elkaar horen om te gaan.

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn
Ilse De Cuyper

Deel dit artikel

De gedragsregels zijn opgevat als ethische regels en niet als nieuwe of bijkomende juridische of deontologisch bindende regels. Daarnaast wil deze code ook advocaten informeren over waar iemand steun kan vinden met zijn probleem. De Gedragscode is dus geen reglement, maar wel een communicatie-instrument dat kantoren kunnen overnemen en gebruiken.

Advocaten spenderen vaak meer tijd op kantoor dan thuis. Welzijn op kantoor is belangrijk en een goede balans tussen werk en privé veronderstelt ook dat de sfeer op het werk positief ervaren wordt.

Soms voelen advocaten zich evenwel gehinderd om hun wensen of zorgen te delen op kantoor. Vooral jongeren kunnen een zekere schroom ervaren en vragen zich af wat zij mogen verwachten van de oudere kantoorgenoten, of niet hoeven te aanvaarden ingeval van problemen.

Deze gedragscode zet bakens uit en helpt advocaten om, als dat nodig zou zijn, de eigen toestand te begrijpen en het gesprek aan te gaan.

“De Gedragscode is vooral een hulpmiddel. De meeste advocaten zullen er enkel in terugvinden wat zij allang weten en toepassen. Maar soms is het nodig principes in herinnering te brengen. Het is voor die gevallen dat de Gedragscode in de eerste plaats bedacht is.”
— - Peter Callens, voorzitter OVB en voorzitter commissie welzijn

De Gedragscode binnen uw kantoor

Advocatenkantoren kunnen deze gedragscode, al dan niet in een aan het kantoor aangepaste vorm of inhoud, een dwingender karakter geven binnen de eigen kantooromgeving.

Ethische regels

De Gedragscode is geen instrument is om repressief op te treden of om sancties op te leggen, maar wel een communicatie-instrument voor advocaten die zich in een kwetsbare positie voelen en zelf die positie willen verbeteren.

De Gedragscode is daarom niet bindend, maar wanneer er een inbreuk wordt vastgesteld, kunnen er wel deontologische, juridische of zelfs strafrechtelijke gevolgen aan gegeven worden.

“Wie zich slachtoffer van onheus gedrag voelt, vindt hopelijk in deze Gedragscode steun om zijn of haar situatie te verbeteren en moeilijke gesprekken aan te gaan. Grenzen stellen is nodig, maar niet gemakkelijk en zeker niet ten aanzien van iemand van wie je afhankelijk bent. Elk beetje steun is dan welkom.”
— - Karel Vincent, commissielid welzijn

Ontstaan binnen de commissie welzijn

De commissie welzijn focust in deze Gedragscode op het omgaan met confraters en collega’s. Daarvoor hebben zij normen voorzien naast de bestaande deontologische normen, zonder daarbij te willen bepamperen of belerend te zijn.

Iemand die meent slachtoffer te zijn van onheus gedrag weet soms niet maar hij of zij terecht kan. Met die Gedragscode wordt hen een kader aangereikt om te kunnen spreken over zaken die hun welzijn negatief hebben beïnvloed.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Community Welzijn
vrijdag 24 mei 2024

Welzijn van advocaten: inzichten en uitdagingen in 2023

Eind 2023 lanceerden we onze tweede welzijnsenquête met als doel meer te weten te komen hoe het écht gaat met u als advocaat o.a. op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Welzijn
vrijdag 24 november 2023

Hoe gaat het met u?

Uw welzijn ligt ons nauw aan het hart. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze tweede welzijnsenquête. Uw stem is van onschatbare waarde om een diepgaand inzicht te krijgen in de uitdagingen waarmee advocaten worden geconfronteerd op het gebied van stress, burn-out en grensoverschrijdend gedrag.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
donderdag 23 november 2023

Transparante communicatie, betrokkenheid en zinvol werk: sleutels tot HR-succes in uw advocatenkantoor

Transparante communicatie, betrokkenheid en betekenisvol werk zijn slechts enkele topics die tijdens het debat aan bod kwamen. Keynote-spreker Stijn Baert en de deskundige panelleden identificeerden de uitdagingen op vlak van HR en reikten oplossingen aan om een solide basis te leggen voor advocatenkantoren en hun medewerkers. Herbekijk de uitzending en krijg een dieper inzicht in de dynamiek van de advocatuur en hoe een goed HR-beleid een aanzienlijk verschil kan maken.

Meer lezen
Community Welzijn Kantoororganisatie
vrijdag 10 november 2023

YouTube Live advocaten & HR: hoe bouwen we aan een sterke basis?

Op 20 november 2023 om 17 uur stond de volgende YouTube Live gepland. Het onderwerp van discussie is HR in de advocatuur en hoe het opbouwen van een sterk HR-beleid de groei en ontwikkeling van advocatenkantoren en hun professionals kunnen beïnvloeden. Aan tafel schuiven drie advocaten en twee HR-directeurs mee aan. Zijn geven inzichten in de uitdagingen waarmee advocatenkantoren worden geconfronteerd bij het aantrekken en behouden van juridisch talent, het verbeteren van vaardigheden en het vinden van een evenwicht in deze veeleisende sector.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 27 oktober 2023

Twee advocaten, twee missies, één vzw.

Dimitri Laes is als advocaat al 21 verbonden aan de Leuvense balie. Via rondleidingen probeert hij mensen genuanceerder naar justitie te doen kijken. Ine Van Segbroeck is 20 jaar advocaat bij de Gentse balie en geeft sinds kort ademlessen aan gevangenen. We interviewen hen over die 2 totaal verschillende taken waarbij zij zich bij dezelfde vzw inzetten als vrijwilliger.

Meer lezen
Community Welzijn
donderdag 12 oktober 2023

Waarom zet mr. Caroline Daniels zich in voor civic crowdfunding?

Caroline Daniels is als advocaat al 13 jaar verbonden aan de Nederlandstalige Orde bij de Brusselse balie en sinds eind 2020 zet zij zich ook in voor de vzw Growfunding. Haar maatschappelijk engagement was een van de redenen om te kiezen voor een eigen project in de advocatuur, als vennoot in het kantoor resolut. Wij interviewen haar over haar inzet voor de vzw.

Meer lezen
Community Welzijn Video
woensdag 27 september 2023

Terugblik op de Advocatenrun 2023

Op zondag 24 juni 2023 vond de Advocatenrun plaats. Ontdek hier wie de winnaars zijn en hoe de sfeer was op deze zonnige dag!

Meer lezen
Community Welzijn
dinsdag 26 september 2023

Een advocaat met passie voor vreemdelingenrecht helpt een vzw voor vluchtelingen

Marileen Vandenberghe is in de advocatuur een zogenaamde zij-instromer. Ze heeft eerst 20 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en daarna nog 17 jaar in de natuur- en milieusector. Op latere leeftijd begon ze dan rechten te studeren. In 2020 begon ze haar stage aan de balie in Antwerpen en sinds juni van dit jaar staat ze er op het tableau. Tijdens haar rechtenstudies raakte ze gefascineerd door vreemdelingenrecht en zo, vertelt ze in dit interview, kwam ze als vrijwilliger terecht bij de vzw Bij Ons Thuis, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de opvang, begeleiding en ondersteuning van vluchtelingen in Aarschot en het Hageland.

Meer lezen
Community Welzijn
vrijdag 25 augustus 2023

Weg met declareerbare uren: een interview met De Groote - De Man over hun nominatie door The Financial Times

Het Belgische advocatenkantoor De Groote – De Man is genomineerd voor de Financial Times Innovative Lawyers Awards vanwege hun "Corporate Rebels Plan". Dat plan betekent een radicale verschuiving van de traditionele benadering van declareerbare uren binnen de advocatuur. In een interview bespreken de twee initiatiefnemers, Jeroen De Man en Damien Braeckman, de motivatie achter het plan, de implementatie ervan, de gevolgen voor advocaten, cliënten en prestaties, en de toekomstige ontwikkelingen.

Meer lezen