Ga verder naar de inhoud

Hoofdstuk 9 Tips en aan­dachts­pun­ten

Hier ontdekt u enkele handige tips en aandachtspunten om goed te starten.

Deel dit artikel

Hoofdstuk 9.1 Blijf steeds op de hoogte

Volg ons digitaal en weet wat er speelt binnen de advocatuur.

Wij zorgen ervoor dat u steeds op de hoogte bent van wat er leeft binnen de advocatuur. We informeren u ook over belangrijke wetswijzigingen, aanpassingen aan reglementen en verplichtingen en andere zaken die u zeker moet weten.

Via deze website, ordevanvlaamsebalies.be, hebt u toegang tot diverse diensten en informatie die wij en de balies ter beschikking stellen.

Belangrijk nieuws bundelen we elke twee weken in onze nieuwsbrief OrdeExpress. U hoeft zich daar niet voor in te schrijven. Van zodra u aan de balie bent, krijgt u onze mailings en nieuwsbrieven. 

Volg ons ook op LinkedIn en luister naar onze podcast Ten Gronde via Spotify!

Hoofdstuk 9.2 Diploma

Vraag tijdig uw diploma aan voor de eedaflegging.

U moet uw gehomologeerd diploma neerleggen voor de eedaflegging. Daarom is het nuttig om bij de studentenadministratie van uw universiteit op voorhand uw diploma te vragen.

Hoofdstuk 9.3 OVB Scrip­tie­prijs

Interessante scriptie geschreven over de advocatuur of justitie? Win er deze prijs mee!

Om een brug te slaan tussen de wereld van de advocaten en de studenten moedigen we studenten aan om wetenschappelijk werk aan de advocatuur of de organisatie en werking van justitie te wijden. Daarom reiken we jaarlijks een prijs ter waarde van 2.500 euro uit aan het beste werk over de advocatuur.

Schreef u uw scriptie in academiejaar 2023-2024 over de advocatuur of justitie? Waag dan uw kans en stuur uw scriptie in drie exemplaren op per post naar Orde van Vlaamse Balies, Staatsbladsstraat 8, 1000 Brussel en per e-mail naar info@advocaat.be, vóór 15 november 2024.

Chiara Kerckhof haalde aan de faculteit recht en criminologie van de UGent 18 op 20 voor haar masterproef “Waarheidsvinding in het burgerlijk proces. De waarheids-en volledigheidsplicht in hoofde van de procespartijen”. Met die masterproef heeft ze nu onze scriptieprijs ter waarde van 2.500 euro gewonnen.

Hoofdstuk 9.4 Contact met confraters

Hoe spreekt u nu binnenkort uw nieuwe collega’s aan? En welke deontologische regels gelden er nu net?

Een tegenstrever aanschrijven doet u met ‘Geachte confrater’ of ‘Waarde confrater’ en u besluit met ‘Met confraternele groeten’. Een stafhouder aanschrijven doet u met ‘Geachte stafhouder’. Een brief aan de stafhouder via de paleispost sluit u het best ook in een gesloten envelop. Het is een inbreuk op de deontologische regels als u een brief van de stafhouder, van een lid van de raad van de Orde of van de diensten van het secretariaat niet beantwoordt.

Op de zitting gelden enkele deontologische voorrangsregels. Zo heeft de stafhouder in functie altijd voorrang. Ook de leden van de raad van de Orde geeft u voorrang als zij een taak moeten vervullen voor de Orde. Voor de andere advocaten geldt de volgorde van de rolafroeping of wordt voorrang verleend volgens anciënniteit.

Hoofdstuk 9.5 Contact met cliënten

Hoe gaat u een verbintenis aan met een cliënt?

We stellen aan u (en aan de burger) een modelcontract ter beschikking met als doel de belangrijkste verbintenissen tussen een advocaat en zijn cliënt schriftelijk vast te leggen. Het gebruik van het modelcontract is niet verplicht maar het is een handig instrument dat toekomstige discussies kan verhinderen.

Hoofdstuk 9.6 Toga dragen

Een toga dragen mag niet altijd en niet door iedereen. Ontdek hier de regels.

De toga is de verplichte ambtskledij van de advocaat. U draagt de toga om te pleiten voor de meeste rechtsinstanties en bij bepaalde interne aangelegenheden (zoals een bezoek aan de stafhouder in zijn kabinet, aan het parket of magistraten van de zetel).

Maar er zijn uitzonderingen en de gebruiken verschillen. Zo bestaat het gebruik om in sommige buitenkantons of politierechtbanken die niet in de hoofdzetel van het gerechtsgebouw zijn gevestigd niet in toga te pleiten. U doet dus het best vooraf navraag.

U mag uw toga pas dragen wanneer u bent ingeschreven op de lijst van de advocaten-stagiairs (en voordien enkel op uw eedaflegging). U draagt de toga uitsluitend in de rechtbank. Buiten het gerechtsgebouw geeft u geen interviews in toga.

Hoofdstuk 9.7 Kantoor houden

U bent niet verplicht om kantoor te houden bij uw stagemeester.

De meeste advocaten-stagiairs houden kantoor bij hun stagemeester, maar dat is niet verplicht. Naast het kantoor dat u eventueel houdt bij uw stagemeester, kan u slechts één kantoor houden en uitsluitend in hetzelfde arrondissement van uw stagemeester.

U kan als advocaat-stagiair ook met andere advocaten of advocaten-stagiairs de kantoorkosten delen en dus op eenzelfde adres kantoor houden. U moet steeds de waardigheid van het beroep in acht nemen en elke verwarring met een ander beroep vermijden.

Hoofdstuk 9.8 Publiciteit

Reclame voor uzelf mag uiteraard, binnen de deontologie en rechtsnorm van het beroep.

Als advocaat mag u publiciteit voeren, voor zover die niet in strijd is met enige rechtsnorm en de deontologie van het beroep. Misleidende reclame is verboden.

U kan de bepalingen over publiciteit nalezen in de Codex Deontologie voor Advocaten, Afdeling III.1.7.

Luister ook onze aflevering over de advocatuur en marketing:

Hoofdstuk 9.9 Media

U mag ten alle tijden gebruik maken van uw titel en uw recht op vrijheid. Echter zijn er regels om in de media te komen.

Een advocaat mag in alle omstandigheden, ook in openbare vergaderingen en in de media, publiek gebruikmaken van zijn titel en van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. U eerbiedigt daarbij uw beroepsgeheim en de principes van waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid. U let erop dat uw optreden geen afbreuk doet aan de regels van de confraterniteit en loyaliteit. U bent verantwoordelijk voor uw uitspraken in de media. Buiten het gerechtsgebouw geeft u geen interviews in toga.

De verplichtingen die aan een advocaat worden opgelegd, gelden ook voor zijn kantoorgenoten.

U voert het proces niet in de media. U moet voorafgaand de toestemming hebben van uw cliënt om publieke mededelingen te doen. U heeft steeds de belangen van uw cliënt voor ogen. Indien u bent opgevolgd, onthoudt u zich van commentaar in de media.

U leest de bepalingen over advocaten en de media na in de Codex Deontologie voor Advocaten, Afdeling III.5.2.

Onze woordvoerder Sofie Demeyer geeft u alvast enkele tips mee:

Hoofdstuk 9.10 On­ver­e­nig­baar­he­den

Het beroep als advocaat mag niet zomaar gecombineerd worden met andere activiteiten.

Sinds 15 april 2019 wordt de principiële onverenigbaarheid van andere activiteiten met het beroep van advocaat – zoals bepaald in artikel 437 Ger. W. – omgedraaid.

Artikel 11 van de Codex brengt in het eerste lid de kerntaken van de advocaat in herinnering: het vertegenwoordigen, bijstaan en verdedigen in rechte van de cliënt en het verlenen van juridisch advies.

Wanneer u een andere, bijkomende activiteit wil uitoefenen, moet u erop toezien dat die activiteit uw onafhankelijkheid en beroepsgeheim in de uitoefening van uw beroep van advocaat niet schendt en dat u ieder belangenconflict vermijdt. De andere activiteit mag in geen geval het publieke vertrouwen in de advocatuur in het gedrang brengen.

Onverminderd de toepassing van artikel 437 Ger. W. zijn volgens artikel 11bis andere activiteiten verenigbaar, voor zover enkele voorwaarden zijn vervuld. Zo moet u onder meer minstens één maand op voorhand uw stafhouder informeren over die activiteit.

Als u een van de exhaustief opgesomde functies – waarvan algemeen wordt aanvaard dat de advocaat ze naast zijn advocatenberoep kan uitoefenen – wilt uitoefenen, moet u de stafhouder niet informeren. Het gaat om:

  • academische opdrachten aan een rechtsfaculteit en het doceren van rechtsvakken aan andere faculteiten of aan een hogeschool;
  • politieke mandaten;
  • functies van arbiter, secretaris van een scheidsgerecht of bemiddelaar.

Verder mag u de in artikel 11bis, lid 4 en 5 omschreven activiteiten absoluut niet uitoefenen, ook al conformeert u zich aan de geldende wetgeving.

De raad van de Orde mag het voeren van een andere activiteit onderwerpen aan voorwaarden, zoals die activiteit onderbrengen in een afzonderlijke vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

De volledige regelgeving inzake onverenigbaarheden kan u nalezen in Afdeling I.2.5 van de Codex Deontologie voor Advocaten.

Hoofdstuk 9.11 Vlaamse Ju­ris­ten­ver­e­ni­ging

Dankzij een samenwerking kan u genieten van 10% voordeel.

We sloten een samenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse Juristenvereniging (VJV). Alle advocaten genieten zo van de voordelen die verbonden zijn aan het lidmaatschap: korting bij de activiteiten die door de Vlaamse Juristenvereniging worden georganiseerd en een korting van 10 % op de aankoop van juridische boeken van diverse uitgeverijen bij bestelling via de VJV-website.

Advocaten-stagiairs
Terug naar overzicht

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Stage

Nieuwe minimumvergoedingen advocaten-stagiairs vanaf 1 september 2024

De jaarlijkse minimumvergoeding voor de eerstejaarsstagiairs wordt opgetrokken van 26.580 euro naar 27.000 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar. De jaarlijkse minimumvergoeding vanaf het tweede stagejaar wordt opgetrokken van 33.180 euro naar 33.600 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

Meer lezen
Stage

Maak deel uit van het internationaal stageprogramma van de Parijse balie

Bent u een jonge advocaat die droomt van een internationale carrière? Dan hebben we goed nieuws voor u! De Parijse balie organiseert al 30 jaar het befaamde "Stage international" programma, een trainingsprogramma voor advocaten. Dat Franstalige programma vindt plaats in oktober en november 2024.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding

OVB deelt bezorgdheid en streeft naar toegankelijke en kwalitatieve opleiding

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) heeft kritiek op de plannen voor de hervorming van de beroepsopleiding voor advocaten-stagiairs. We delen de bekommernis van de studenten dat het beroep van advocaat in principe toegankelijk moet zijn voor elke afgestudeerde in de rechten. Het voorontwerp van wet rond modernisering van de advocatuur bepaalt inderdaad dat die beroepsopleiding de vorm aanneemt van een aanvullende studie, die voorafgaat aan de aanvang van de eigenlijke stage als advocaat.

Meer lezen
Stage Beroepsopleiding

Dit moet u weten als stagemeester

Bent u stagemeester? Ontdek dan 5 zaken die u daarover zeker moet weten om uw stagiair goed te kunnen begeleiden.

Meer lezen
mr. Justine Kochuyt, bestuurder Els Koninckx, mr. Lars Motmans
Stage Podcast Beroepsopleiding

Succes als stagiair? Tips en Tricks voor een vliegende start!

In deze podcast van Ten Gronde delen de derdejaarsstagiairs Justine Kochuyt en Lars Motmans met bestuurder Els Koninckx hun inzichten en ervaringen van de afgelopen drie jaar. Ontdek hoe zij hun onzekerheden overwonnen en succesvol hun stage afrondden.

Meer lezen
Deontologie Stage

Advocaten-stagiairs vrijgesteld van punten permanente vorming

Advocaten-stagiairs zijn voortaan vrijgesteld van het behalen van punten permanente vorming gedurende hun eerste drie jaar baliestage. Dat besliste onze algemene vergadering op 31 mei 2023.

Meer lezen
Overleg
Stage Beroepsopleiding

Word lid van onze beroepscommissie beroepsopleiding

Advocaten-stagiairs die niet geslaagd zijn voor hun beroepsopleiding, kunnen tegen die beslissing hoger beroep instellen bij de beroepscommissie. Dat staat zo bepaald in artikel 51, lid 1 van de Codex Deontologie voor Advocaten. We zoeken nieuwe leden voor die beroepscommissie. Interesse? Stel u kandidaat!

Meer lezen
Stage

Maak deel uit van het internationaal stageprogramma van de Parijse balie

Bent u een jonge advocaat die droomt van een internationale carrière? Dan hebben we goed nieuws voor u! De Parijse balie organiseert al 30 jaar het befaamde "Stage international" programma, een trainingsprogramma voor advocaten. Dat Franstalige programma vindt plaats in oktober en november 2023.

Meer lezen
Advocaat
Stage

Nieuwe minimumvergoedingen advocaten-stagiairs vanaf 1 september 2023

De jaarlijkse minimumvergoeding voor de eerstejaarsstagiairs wordt opgetrokken van 24.000 euro naar 26.580 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

De jaarlijkse minimumvergoeding vanaf het tweede stagejaar wordt opgetrokken van 30.000 euro naar 33.180 euro, maandelijks vooruitbetaalbaar.

Voor de goede orde duiden we hieronder het begrip 'maandelijks vooruitbetaalbaar'.

Meer lezen