Ga verder naar de inhoud

Standpunt advies wets­ont­wer­pen wijziging Vreem­de­lin­gen­wet en Opvangwet

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Deel dit artikel

De Orde van Vlaamse Balies en de Ordre des Barreaux francophones et germanophone hebben de Commissie voor Binnenlandse Zaken, de Algemene Zaken en het Openbaar Ambt van de Kamer een schriftelijk advies uitgebracht over de wetsontwerpen nrs. 2548 en 2549 van 22 juni 2017, die de Vreemdelingenwet van 15 december 1980 en de Opvangwet van 12 januari 2007 wijzigen.

Wetsontwerp 2548

  • Het nieuwe artikel 48/6, § 2 Vw.

Tot tweemaal toe wordt bepaald dat stukken aan de raadsman worden teruggegeven “op vertoon van een geschreven volmacht uitgaande van de vreemdeling”.

Aangenomen wordt dat met “raadsman” de “advocaat” (begrip gebruikt in artikel 57/5quater, § 2, tweede lid) wordt bedoeld.

Het vereiste van een volmacht is in strijd mat artikel 440 van het Gerechtelijk Wetboek. De advocaat treedt immers op als gevolmachtigde van de partij zonder dat hij van enige volmacht moet doen blijken.

  • Het nieuwe artikel 48/8 Vw.

Er bestaat geen probleem met de voorgestelde wettekst.

Op blz. 50 bovenaan van de memorie van toelichting staat evenwel dat de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) de Commissaris-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen (CGVS) niet kan opleggen om een medisch onderzoek te laten uitvoeren.

  • Het nieuwe artikel 48/9, § 5 Vw.

Hierin wordt bepaald dat de CGVS kan afzien van een medisch onderzoek voor een verzoeker om internationale bescherming die procedurele noden heeft, in het bijzonder omwille van foltering, verkrachting of andere ernstige vormen van psychisch, fysiek of seksueel geweld, indien dat niet verenigbaar is met het onderzoek binnen de verkorte termijnen bepaald in de artikelen 57/6/1, § 1 of 57/6/4 Vw.

Dat is onaanvaardbaar. Bedoelde termijnen zijn termijnen van orde.

  • Het nieuwe artikel 50, § 1 Vw.

Volgens artikel 50, § 1, laatste lid moet het doen van een verzoek om internationale bescherming in persoon gebeuren. Dat is de omzetting van artikel 6, lid 3 richtlijn 2013/32/EU.

Artikel 7 van de richtlijn heeft het over het doen van een verzoek namens personen ten laste of minderjarigen. Dat artikel lijkt niet omgezet te worden.

  • Het nieuwe artikel 51/4, § 2 Vw.

Een nieuw vierde lid bepaalt dat de taal van de procedure van een volgend verzoek steeds de taal is waarin het vorig onderzoek werd onderzocht. Daartegen bestaat geen bezwaar.

Er moet wel een uitzondering worden bepaald voor de verzoeker die geen tolk nodig heeft, wat niet uitzonderlijk is als hij al enkele jaren in België verblijft.

  • Het nieuwe artikel 52/3 Vw.

Voorheen behield de verzoeker om internationale bescherming het attest van immatriculatie dat hij ontving bij de indiening van het verzoek tot na de weigering in beroep. Op dit ogenblik ontvangt hij een bevel om het grondgebied te verlaten in geval van weigering door de CGVS.

Volgens het nieuwe artikel 52/3 ontvangt de vreemdeling, die onwettig in België verblijft, al bij het doen van zijn verzoek om internationale bescherming een bevel.

De Raad van State stelde over de huidige wettekst bij arrest nr. 234.074 van 8 maart 2016 een prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie om te weten of de afgifte van een bevel na de weigering van het verzoek door de CGVS, en nog vóór de uitspraak van de RvV, in strijd is met artikel 5 van de Terugkeerrichtlijn en van het non-refoulementbeginsel en het recht op een effectief beroep, gewaarborgd door de artikelen 19, § 2 en 47, eerste lid van het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie.

Minstens moet dan ook afgezien worden van de geplande wijziging van artikel 52/3.

Wetsontwerp 2549

  • Artikel 39/70

In dit artikel 5 wordt, nog meer dan nu het geval is, afbreuk gedaan aan de schorsende aard van het beroep in te dienen bij de RvV tegen een afwijzing van een verzoek om internationale bescherming.

Dat kan niet aanvaard worden.

Er wordt verwezen worden naar het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) van 19 januari 2016 inzake M.D. en M.A. / België, waar het Hof een schending van artikel 3 EVRM vaststelde voor dit echtpaar van wie een verzoek en 3 volgende verzoeken waren afgewezen.

Zoals blijkt uit vaste rechtspraak van het Hof moet, telkens wanneer er een risico van schending van artikel 3 EVRM bestaat, steeds een van rechtswege schorsend beroep open staan.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Laurence Lambert

Jurist studiedienst

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Vreemdelingenrecht
vrijdag 02 februari 2024

Nieuw medisch getuigschrift voor verblijfsaanvragen

Een gewijzigde versie van het standaardmodel medisch getuigschrift is goedgekeurd volgens het ministerieel besluit van 15 december 2023. Dat model moet worden gebruikt bij de indiening van een aanvraag tot verblijf op basis van artikel 9ter van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. Vanaf 1 maart 2024 is het verplicht om dat nieuwe model te gebruiken.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
vrijdag 02 februari 2024

Wetswijzigingen in het vreemdelingenrecht goedgekeurd in Kamercommissie

In januari keurde de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vier wetsontwerpen goed die de vreemdelingenwet wijzigen. Er komt niet alleen een specifieke administratieve verblijfsprocedure voor staatlozen, maar ook wordt het terugkeerbeleid verscherpt en worden de regels over gezinshereniging aangedraaid. Bij drie van die wetsontwerpen schreven we een advies.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
vrijdag 22 december 2023

Gedetailleerde contactgegevens Dienst Vreemdelingenzaken nu beschikbaar voor OVB-leden

De OVB heeft eindelijk toegang gekregen tot een gedetailleerde lijst met contactgegevens van de Dienst Vreemdelingenzaken, na jarenlang aandringen en een gerechtelijke uitspraak in ons voordeel.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
vrijdag 22 december 2023

Raad voor Vreemdelingenbetwistingen voegt advocatenreferentie toe aan berichten

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen bevestigt dat op onze vraag vanaf nu in al haar correspondentie de advocatenreferentie zal worden opgenomen. Wanneer die referentie niet beschikbaar is, zal de naam van de rechtzoekende worden gebruikt. Een handige tip voor advocaten: zorg ervoor dat u zo snel mogelijk uw dossierreferentie vermeldt.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht Community
maandag 09 oktober 2023

Federale regering zoekt 2.000 extra tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers

De federale regering gaat op zoek naar 2.000 extra tijdelijke plaatsen voor deze winter, bovenop de plaatsen uit het winterplan van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor. Daarvoor werd een nieuwe taskforce opgericht. Kent u eventuele locaties of panden die mogelijks als tijdelijk opvangcentrum zouden kunnen ingericht worden? Laat dat dan weten aan Fedasil.

Meer lezen
Mannen vluchtelingen
Vreemdelingenrecht Rechten van de mens
donderdag 03 augustus 2023

Grondwettelijk Hof vernietigt gedeeltelijk decreetwijziging over de taaltest Nederlands in het inburgeringstraject

Het Grondwettelijk Hof heeft een uitspraak gedaan waarbij een aantal artikelen van het Vlaamse decreet van 24 juni 2022 over het vormingspakket Nederlands tweede taal (NT2) binnen het inburgeringstraject zijn vernietigd. Het Hof heeft geoordeeld dat het ongrondwettig is om verplichte inburgeraars uit te sluiten van vrijstellingen, verminderingen en terugbetalingen van het inschrijvingsgeld voor het vormingspakket Nederlands tweede taal.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
dinsdag 18 juli 2023

DVZ antwoordt op onze prangende vragen

Op 9 februari 2023 overlegden we met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Een aantal vragen bleven toen onbeantwoord, dus bezorgden we hen die opnieuw schriftelijk bezorgd. U leest hier de antwoorden.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
vrijdag 14 juli 2023

OVB overlegt met Fedasil over opvangcrisis

De OVB overlegde met Fedasil over de opvangcrisis.

Dat overleg kadert in een reeks overlegmomenten met de relevante instanties binnen het vreemdelingenrecht.

Meer lezen
Overleg
Vreemdelingenrecht
vrijdag 14 juli 2023

OVB overlegt met kabinet staatssecretaris voor asiel en migratie

De OVB overlegde met het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor over procedures en de opvangcrisis.

Dat overleg kadert in een reeks overlegmomenten met de relevante instanties binnen het vreemdelingenrecht.

Meer lezen