Ga verder naar de inhoud

Hoofdstuk 2 - Sa­men­wer­king tussen advocaten en niet-advocaten

Auteur

Dominique Dombret

Coördinator deontologie en tucht
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Art. 176 - Definities

176.1. Multidisciplinaire samenwerking: de professionele samenwerking als advocaat met een niet-advocaat.

176.2. Multidisciplinair samenwerkingsverband: iedere vorm van multidisciplinaire samenwerking van duurzame aard. Hierbij onderscheidt men:

  • de ‘multidisciplinaire associatie’: het multidisciplinair samenwerkingsverband waarin de leden de uitoefening van hun onderscheiden beroepen volledig of gedeeltelijk hebben ingebracht en contractueel hebben vastgelegd hoe tussen hen de baten of verliezen van het samenwerkingsverband worden verdeeld, of de zeggenschap, dan wel de eindverantwoordelijkheid met elkaar delen;
  • de ‘multidisciplinaire groepering’: het multidisciplinair samenwerkingsverband waarvan de leden contractueel enkel hebben vastgelegd hoe zij gemeenschappelijke diensten ter ondersteuning van de beroepsuitoefening van haar leden organiseren en hoe ze de kosten daarvan delen;
  • het ‘multidisciplinair netwerk’: het multidisciplinair samenwerkingsverband waarvan de leden onafhankelijk van elkaar hun beroep uitoefenen, maar de andere leden van het netwerk bij hun cliënteel aanbevelen.

176.3. Documenten zijn voor de toepassing van dat hoofdstuk alle mogelijke stukken waarmee een multidisciplinair samenwerkingsverband naar buiten treedt, ongeacht de drager van de stukken en de middelen waarmee de stukken worden verspreid.

Art. 177 – Algemene regels

177.1. De advocaat verzekert in zijn multidisciplinaire samenwerking het respect voor de kernwaarden van de advocatuur en de naleving van de deontologische regels die op hem van toepassing zijn.

177.2. Een advocaat mag niet gedogen dat gesuggereerd of beweerd wordt dat hij deel uitmaakt van een niet-toegelaten multidisciplinair samenwerkingsverband. Hij moet daarop adequaat reageren.

177.3. Een advocaat mag met een niet-advocaat uitsluitend samenwerken in de vorm en volgens de regels vermeld in dat hoofdstuk, voor zover de wet en de beroepsregels het toelaten.

177.4. De bepalingen van dat hoofdstuk die betrekking hebben op de advocaat gelden ook voor een samenwerkingsverband van advocaten en de eenpersoonsvennootschappen.

De algemene regels uit Afdeling V.1.1 zijn van toepassing op de multidisciplinaire samenwerkingsverbanden, tenzij ze uit hun aard niet toepasselijk kunnen zijn op multidisciplinaire samenwerkingsverbanden.

177.5. Indien de niet-advocaat de advocaat verhindert om zijn deontologische regels na te leven, beëindigt de advocaat het samenwerkingsverband met de niet-advocaat. In voorkomend geval kan de stafhouder hem dat opleggen.

177.6. De oprichting, de wijziging, de ontbinding of beëindiging van een multidisciplinair samenwerkingsverband gebeurt schriftelijk, evenals de toetreding tot of uittreding uit een multidisciplinair samenwerkingsverband.

177.7. Een multidisciplinair samenwerkingsverband mag een benaming aannemen.

Art. 178– Verbod van multidisciplinaire associaties

178.1. Een advocaat mag in het Vlaams rechtsgebied geen multidisciplinaire associatie vormen.

178.2. Het verbod van artikel 178.1 wordt periodiek en minstens om de twee jaar geëvalueerd.

Art. 178bis – Multidisciplinaire groeperingen

178bis.1. De advocaat mag een multidisciplinaire groepering oprichten of toetreden tot een bestaande multidisciplinaire groepering.

178bis.2. De schriftelijke overeenkomst vermeldt de criteria ter bepaling van het aandeel in de kosten van de advocaat, respectievelijk de niet-advocaat, die zullen worden gedeeld, zonder dat het aanleiding geeft tot een verborgen inkomstenverschuiving.

178bis.3. De overeenkomst tot oprichting van een multidisciplinaire groepering, alsmede elke wijziging daarvan, wordt voorafgaand schriftelijk goedgekeurd door de stafhouder van de Orde waartoe de deelnemende advocaat behoort. De stafhouder gaat na of aan de voorwaarden van dat hoofdstuk en de essentiële beginselen die het beroep van advocaat beheersen, is voldaan.

178bis.4. De advocaat die toetreedt tot een bestaande multidisciplinaire groepering die eerder door zijn stafhouder(s) werd goedgekeurd en waarvan de statuten door zijn toetreding niet wijzigen, meldt zijn toetreding aan de stafhouder(s).

178bis.5. De advocaat die toetreedt tot een bestaande multidisciplinaire groepering die niet eerder aan zijn stafhouder(s) werd meegedeeld, deelt zowel de toetredingsovereenkomst als de reeds bestaande overeenkomsten vooraf ter schriftelijke goedkeuring aan de stafhouder(s) mee.

178bis.6. De overeenkomst tot oprichting van een multidisciplinaire groepering bepaalt uitdrukkelijk dat de overheden van de betrokken Orde(n), in het kader van hun toezicht op de naleving van dat hoofdstuk, toegang hebben tot alle documenten over de oprichting, de werking, de financiering en het bestuur van de multidisciplinaire groepering, om hen een volledig inzicht te verschaffen in de juridische, economische en financiële aspecten van de groepering.

178bis.7. De advocaat vermijdt elk belangenconflict met een cliënt van de niet-advocaat met wie hij een multidisciplinaire groepering vormt. Artikel 171.12 is van overeenkomstige toepassing.

De overeenkomst tot oprichting van een multidisciplinaire groepering bepaalt uitdrukkelijk dat het nazicht van belangenconflicten zal gebeuren door een advocaat, lid van de groepering, die daarvoor volledige toegang zal krijgen tot de lijst van cliënten van alle leden van de groepering en die het onderzoek naar het bestaan van belangenconflicten zal uitvoeren met respect voor het beroepsgeheim. Dit sluit niet uit dat overleg tussen die advocaat en de andere leden van de groepering mogelijk is om de gepaste conclusies te trekken uit een eventueel vastgesteld belangenconflict.

178bis.8. De advocaat die deel uitmaakt van een groepering met een niet-advocaat houdt een gescheiden dossieradministratie en een gescheiden archief van dat van de niet-advocaat, waartoe de niet-advocaat geen toegang heeft.

178bis.9. De advocaat die deelneemt aan een multidisciplinaire groepering is verplicht een lijst van de leden van de groepering, hun beroep, hun beroepsorde en hun plaats van vestiging beschikbaar te stellen voor de stafhouder.

178bis.10. De documenten van de multidisciplinaire groepering vermelden de naam, de hoedanigheid en de plaats van vestiging van de verzender. De communicatie van de groepering moet duidelijk aangeven wie communiceert. De uitgaande communicatie mag niet uitsluitend met de kantoornaam worden ondertekend.

De advocaat die lid is van een multidisciplinaire groepering, gebruikt bij de uitoefening van zijn advocatenactiviteiten zoals bedoeld in artikel 11, eerste lid, briefpapier waarop uitsluitend namen van de leden-advocaten vermeld staan.

Art. 178ter – Multidisciplinaire netwerken

178ter.1. De advocaat mag een multidisciplinair netwerk oprichten en toetreden tot een bestaand multidisciplinair netwerk.

178ter.2. De advocaat en de niet-advocaat delen geen infrastructuur. Zij delen evenmin computernetwerken en data waardoor de niet-advocaat toegang zou kunnen krijgen tot dossiers van de advocaat.

178ter.3 Overeenkomsten of schriftelijke afspraken over de oprichting van, de toetreding tot, dan wel de wijziging van een multidisciplinair netwerk worden vooraf door de betrokken advocaten aan hun stafhouder meegedeeld. De stafhouder kan wijzigingen opleggen.

178ter.4. De advocaat die toetreedt tot een bestaand multidisciplinair netwerk dat niet eerder aan zijn stafhouder(s) werd meegedeeld, deelt zowel de toetredingsovereenkomst als de reeds bestaande overeenkomst vooraf aan zijn stafhouder(s) mee.

178ter.5 De overeenkomst tot oprichting van een multidisciplinair netwerk bepaalt uitdrukkelijk dat de overheden van de betrokken Orde(n), in het kader van hun toezicht op de naleving van dit hoofdstuk, toegang hebben tot alle documenten over de oprichting, de werking, de financiering en het bestuur van het multidisciplinaire netwerk, om hen een volledig inzicht te verschaffen in de juridische, economische en financiële aspecten van het netwerk.

178ter.6. De advocaten die deel uitmaken van een multidisciplinair netwerk vermelden dat steeds en duidelijk in hun contacten met derden.

Art. 179 – Projectgebonden multidisciplinaire samenwerking

179.1. Een advocaat kan in een tijdelijke vennootschap voor een welbepaalde opdracht met een niet-advocaat diensten verlenen. De advocaat meldt dat aan zijn stafhouder.

179.2. Een tijdelijke vennootschap mag een gemeenschappelijke naam of logo gebruiken.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Dominique Dombret

Coördinator deontologie en tucht

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie Witwaspreventie
woensdag 02 april 2025

Wijzigingen aan de lijst van verdachten van terrorisme

Er werden 89 personen geschrapt van de nationale lijst van personen en entiteiten die verdacht worden van terrorisme. Bekijk de aangepaste lijst.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie
donderdag 27 februari 2025

AML-wijzer: een OVB-gids naar een beter begrip van uw witwaspreventieverplichtingen

Hebt u het gevoel te verdwalen in de vele complexe regels over witwaspreventie? Volg dan ons nieuw opleidingstraject witwaspreventie. In verschillende modules maken enkele ervaren confraters u wegwijs in deze materie, en dat mét bijzondere aandacht voor uw beroepspraktijk.

Meer lezen
Deontologie
vrijdag 20 december 2024

Zaak Halmer Rechtsanwaltsgesellschaft: Hof van Justitie bevestigt onafhankelijkheid van het beroep

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een belangrijk arrest uitgesproken over de onafhankelijkheid van het advocatenberoep. Het Hof oordeelt dat lidstaten zuiver financiële investeerders mogen verbieden deel te nemen in het kapitaal van een advocatenvennootschap. Een dergelijke beperking is gerechtvaardigd om de onafhankelijkheid van advocaten te waarborgen.

Meer lezen
Deontologie
donderdag 19 december 2024

Verbod op eenzijdig contact tussen advocaat en personen in een onderzoekende, bemiddelende of beslissende functie

De algemene vergadering heeft op 18 december 2024 een wijziging van artikel 100 CDA goedgekeurd. Het nieuwe artikel verduidelijkt dat het verbod op eenzijdig contact van een advocaat met personen in een onderzoekende, bemiddelende of beslissende functie niet alleen geldt bij eigen initiatief, maar ook bij contact vanuit deze personen, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks. Daarnaast voorziet het artikel een uitzondering wanneer de procedure op tegenspraak dit expliciet toestaat, zoals bij specifieke wettelijke bepalingen.

Meer lezen
Deontologie Beroepsgeheim
vrijdag 08 november 2024

Klokkenluiders moeten rekening houden met het beroepsgeheim van de advocaat

Het Grondwettelijk Hof heeft opnieuw zijn gunstige rechtspraak over het beroepsgeheim van de advocaat bevestigd, ditmaal in het kader van ons vernietigingsberoep tegen de klokkenluiderswetten voor de private en de publieke sector.

Meer lezen
Tucht
maandag 04 november 2024

Stel u kandidaat voor het College van Toezicht als extern lid

Heeft u interesse in de deontologie en het tuchtrecht van de advocatuur? Stel u dan kandidaat om als niet-advocaat deel uit te maken van het College van Toezicht.

Meer lezen
Tucht
vrijdag 25 oktober 2024

Tuchtraden opnieuw sa­men­ge­steld voor 24-27

De tuchtraden en de tuchtraad van beroep werden opnieuw samengesteld voor de komende drie gerechtelijke jaren 2024 – 2027.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht Beroepsgeheim
donderdag 26 september 2024

Beroepsgeheim mag niet volledig worden uitgesloten in fiscale zaken

Het Hof van Justitie heeft zich opnieuw uitgesproken over het beroepsgeheim van de advocaat. In zijn arrest van 26 september 2024 herhaalt het Hof zijn recente rechtspraak en oordeelt dat het juridisch advies van een advocaat, ongeacht het rechtsdomein, valt onder het beroepsgeheim.

Meer lezen
Tucht
dinsdag 10 september 2024

Nieuwe tutorials helpen cliënten met klachten over hun advocaat

We hebben vijf duidelijke en toegankelijke tutorials ontwikkeld voor cliënten die een klacht willen indienen tegen hun advocaat. In deze serie van korte video's legt OVB-voorzitter Peter Callens stap voor stap uit hoe het klachtenproces werkt en wat cliënten kunnen verwachten.

Meer lezen