donderdag 23 januari 2025
Nieuwe machtiging verruimt toegang tot het Rijksregister voor advocaten
vrijdag 17 januari 2025
Voorzitter op vrijdag: "Inzet heeft pas zin als er ook een wil is om ergens uit te komen"
Wetgevingsdossier huwelijksvermogensrecht
Lees de grondige analyse van de wet van 22 juli 2018 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en diverse andere bepalingen wat het huwelijksvermogensrecht betreft en tot wijziging van de wet van 31 juli 2017 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de erfenissen en de giften betreft (BS 27 juli 2018), en dit ten behoeve van de advocatuur en de rechtzoekenden.
De hoofddoelstellingen van de hervorming van het huwelijksvermogensrecht zijn:
- een verfijning van de regels van het wettelijk stelsel en meer bepaald de kwalificatie van verschillende goederen en rechten die op dit ogenblik problematisch zijn (bv. het huwelijksvermogensrechtelijk statuut van individuele levensverzekeringen, schade- en arbeidsongevallenvergoedingen, beroepsgoederen, aandelen en cliënteel).
- een betere wettelijke omkadering van het stelsel van scheiding van goederen, alsook van de bedingen die er door de echtgenoten aan kunnen worden toegevoegd (bv. toepasselijkheid van preferentiële toewijzing en theorie van de huwelijksvoordelen in stelsels van scheiding van goederen; wettelijke omkadering van correcties op zuivere scheiding van goederen, in het bijzonder het verrekenbeding; rechterlijke billijkheidscontrole).
- het zoeken naar nieuwe evenwichten inzake de positie van de langstlevende echtgenoot in het huwelijksvermogensrecht en het erfrecht (bv. een sterker intestaaterfrecht van de langstlevende echtgenoot in samenloop met verdere bloedverwanten; verruiming van de mogelijkheden voor nieuw samengestelde gezinnen om de langstlevende echtgenoot in onderling akkoord te onterven).
De wet trad in werking op 1 september 2018.