Ga verder naar de inhoud

Rechtspraak-advocatuur Ver­trou­we­lijk­heid van brief­wis­se­ling

Het Hof van Cassatie heeft zich op 26 oktober 2017 uitgesproken over de bevoegdheid van de stafhouder bij de toepassing van het reglement betreffende de vertrouwelijkheid van briefwisseling.

Auteur

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Auteur

Dominique Dombret

Coördinator deontologie en tucht
Dominique Dombret

Deel dit artikel

Rolnummer: C.14.0457.N

Het Hof van Cassatie heeft zich op 26 oktober 2017 uitgesproken over de bevoegdheid van de stafhouder bij de toepassing van het reglement betreffende de vertrouwelijkheid van briefwisseling (hierna: ‘het reglement briefwisseling').

De discussie betrof de vraag of de brief die als bijlage werd gevoegd bij een brief aan een deskundige, vertrouwelijk is. De stafhouder heeft de bijlage als vertrouwelijk bestempeld. Niettegenstaande deze beslissing vroegen eisers in beroep de voorlegging in rechte van dat document.

Enkel stafhouder kan oordelen over reglement briefwisseling

Volgens het Hof van Cassatie hebben de appelrechters terecht geoordeeld dat de reglementen van de Nationale Orde van Advocaten verbindend zijn voor alle advocaten en dat bij betwisting tussen advocaten enkel de stafhouder kan oordelen over de toepassing van het reglement. Door te stellen dat de rechter moet kunnen oordelen over de al dan niet vertrouwelijke aard van de briefwisseling tussen advocaten, wordt de beslissende stafhouderstussenkomst over de toepassing van artikel 2 van het reglement briefwisseling uitgehold als er van die brief in rechte gebruik zou worden gemaakt. De rechter kan enkel toezien op de naleving van het reglement, maar hij is gebonden door de beslissing van de stafhouder.

Recht van verdediging en bijstand van een advocaat

Tot slot heeft het Hof de vertrouwelijkheid van de briefwisseling gekoppeld aan het recht van verdediging en bijstand van een advocaat. Het recht op een eerlijk proces (artikel 6.1 EVRM) omvat onder meer het recht van verdediging en impliceert dat de bewijslevering niet op onredelijke wijze mag worden belemmerd. Het recht van verdediging omvat ook het recht op bijstand van een advocaat, hetgeen de vertrouwelijkheid van de briefwisseling met zich brengt. Hieruit concludeert het Hof dat het recht op bewijslevering kan worden beperkt door de vertrouwelijkheid van bepaalde briefwisseling.

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie Witwaspreventie

Wijzigingen aan de lijst van verdachten van terrorisme

Er werden 89 personen geschrapt van de nationale lijst van personen en entiteiten die verdacht worden van terrorisme. Bekijk de aangepaste lijst.

Meer lezen
Deontologie Witwaspreventie

AML-wijzer: een OVB-gids naar een beter begrip van uw witwaspreventieverplichtingen

Hebt u het gevoel te verdwalen in de vele complexe regels over witwaspreventie? Volg dan ons nieuw opleidingstraject witwaspreventie. In verschillende modules maken enkele ervaren confraters u wegwijs in deze materie, en dat mét bijzondere aandacht voor uw beroepspraktijk.

Meer lezen
Deontologie

Zaak Halmer Rechtsanwaltsgesellschaft: Hof van Justitie bevestigt onafhankelijkheid van het beroep

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft een belangrijk arrest uitgesproken over de onafhankelijkheid van het advocatenberoep. Het Hof oordeelt dat lidstaten zuiver financiële investeerders mogen verbieden deel te nemen in het kapitaal van een advocatenvennootschap. Een dergelijke beperking is gerechtvaardigd om de onafhankelijkheid van advocaten te waarborgen.

Meer lezen
Deontologie

Verbod op eenzijdig contact tussen advocaat en personen in een onderzoekende, bemiddelende of beslissende functie

De algemene vergadering heeft op 18 december 2024 een wijziging van artikel 100 CDA goedgekeurd. Het nieuwe artikel verduidelijkt dat het verbod op eenzijdig contact van een advocaat met personen in een onderzoekende, bemiddelende of beslissende functie niet alleen geldt bij eigen initiatief, maar ook bij contact vanuit deze personen, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks. Daarnaast voorziet het artikel een uitzondering wanneer de procedure op tegenspraak dit expliciet toestaat, zoals bij specifieke wettelijke bepalingen.

Meer lezen
Deontologie Beroepsgeheim

Klokkenluiders moeten rekening houden met het beroepsgeheim van de advocaat

Het Grondwettelijk Hof heeft opnieuw zijn gunstige rechtspraak over het beroepsgeheim van de advocaat bevestigd, ditmaal in het kader van ons vernietigingsberoep tegen de klokkenluiderswetten voor de private en de publieke sector.

Meer lezen
Tucht

Stel u kandidaat voor het College van Toezicht als extern lid

Heeft u interesse in de deontologie en het tuchtrecht van de advocatuur? Stel u dan kandidaat om als niet-advocaat deel uit te maken van het College van Toezicht.

Meer lezen
Tucht

Tuchtraden opnieuw sa­men­ge­steld voor 24-27

De tuchtraden en de tuchtraad van beroep werden opnieuw samengesteld voor de komende drie gerechtelijke jaren 2024 – 2027.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht Beroepsgeheim

Beroepsgeheim mag niet volledig worden uitgesloten in fiscale zaken

Het Hof van Justitie heeft zich opnieuw uitgesproken over het beroepsgeheim van de advocaat. In zijn arrest van 26 september 2024 herhaalt het Hof zijn recente rechtspraak en oordeelt dat het juridisch advies van een advocaat, ongeacht het rechtsdomein, valt onder het beroepsgeheim.

Meer lezen
Tucht

Nieuwe tutorials helpen cliënten met klachten over hun advocaat

We hebben vijf duidelijke en toegankelijke tutorials ontwikkeld voor cliënten die een klacht willen indienen tegen hun advocaat. In deze serie van korte video's legt OVB-voorzitter Peter Callens stap voor stap uit hoe het klachtenproces werkt en wat cliënten kunnen verwachten.

Meer lezen