Overzicht Acties door magistraten in heel België
Sinds eind april voeren magistraten en parketten acties in verschillende arrondissementen in België. Aanleiding zijn de geplande pensioenhervormingen voor magistraten en de jarenlange onderfinanciering van justitie. De acties nemen uiteenlopende vormen aan: zittingen worden ingekort of uitgesteld, bepaalde dossiers worden niet behandeld, en het Openbaar Ministerie past zijn tussenkomsten aan.
In dit artikel geven we een stand van zaken op basis van wat momenteel bekend is. Het overzicht is niet exhaustief, maar heeft tot doel om u als advocaat een werkbaar inzicht te geven in de situatie, zodat u uw werk optimaal kan plannen en cliënten correct kan informeren.
Federaal niveau
Het Openbaar Ministerie voert actie sinds woensdag 16 april tegen de ingrepen die de federale regering in het pensioen van magistraten en gerechtspersoneel wil doorvoeren. Het biedt geen elementen van antwoord meer op parlementaire vragen en niet meer ingaan op vragen om advies of deelname aan werkgroepen van de regering of het parlement. Maar ook zal het OM niet langer instemmen met de opschorting van de tenuitvoerlegging van gevangenisstraffen op vraag van de minister van Justitie.
Vanaf dinsdag 29 april vraagt het federaal parket om dossiers uit te stellen tot na het gerechtelijk verlof. Indien rechtbanken dit weigeren, zullen federale magistraten zich beperken tot “de toepassing van de wet”, zonder bijkomende toelichting.
Ook de Belgische Kamer van Vertalers en Tolken (BKVT) sluit zich aan bij de acties bij justitie om te ijveren voor meer erkenning, duidelijkheid en structurele steun.
Antwerpen & Limburg
Vanaf 8 mei 2025 wordt elke donderdag om 11u55 actiegevoerd in een gerechtsgebouw in Antwerpen of Limburg. Elke actie legt de focus op een specifiek knelpunt binnen justitie, zoals personeelstekort, infrastructuur, veiligheid, werkdruk, strafuitvoering of toegang tot rechtshulp. Tijdens deze momenten wordt de zitting kort onderbroken als symbool van protest – zonder daarbij de lopende rechtsgang zwaar te verstoren. De acties worden ondersteund door flyers, sociale media en persberichten om ook het brede publiek bewust te maken van de problemen.
Donderdag 15 mei leggen magistraten de zittingen 5 minuten stil in Hasselt en Tongeren-Borgloon. Donderdag 22 mei leggen rechters, magistraten, griffiers en justitiemedewerkers in Mechelen om 11u55 het werk neer voor vijf minuten.
Brussel
Het Brusselse parket zal niet meer deelnemen aan de zittingen van de strafuitvoeringsrechtbank, en zal ook geen adviezen meer uitbrengen. Op het vlak van financiële en economische criminaliteit zal het ook alleen nog een beperkt aantal misdrijven vervolgen.
Bij de Franstalige rechtbank van eerste aanleg en de Franstalige politierechtbank worden sinds 6 mei structurele maatregelen genomen. Zo kunnen correctionele rechters dossiers uitstellen, onderzoeksrechters beperken hun tussenkomsten in internationale rechtshulp, en ook burgerlijke en fiscale zaken kunnen opgeschort worden. Familierechters tekenen hun beslissingen voorlopig niet, en politierechters behandelen enkel nog zaken met gedetineerden. De Franstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel schorst ook alle zittingen van de burgerlijke kamers van 8 en 13 mei. Alle zaken die op die zittingen gepland stonden, worden uitgesteld naar een latere datum, behalve de hoogdringende.
Daarnaast besliste de voorzitster van de 45e correctionele kamer sinds maandag 5 mei om alle zaken met gedetineerden uit te stellen wegens logistieke problemen. Ze stopt eveneens haar zitting op het middaguur — een ongebruikelijke maatregel gezien de gebruikelijke werklast.
De vrederechters van het gerechtelijk arrondissement Brussel kunnen vanaf 12 mei 2025, voor een periode van een maand:
- hun beslissing uitstellen over de veroordeling tot betaling van de rolrechten ten voordele van de Belgische Staat (50 euro per dossier).
- de rechtzoekenden sensibiliseren door aan het begin van de zitting een informatiebrief voor te lezen of uit te delen.
Van maandag 12 mei tot en met vrijdag 30 mei 2025 gelden er tijdelijke maatregelen bij het Tribunal de l'entreprise du Brabant wallon (Brussel):
- De gerechtelijke griffie en die van rechtspersonen is enkel open van 9u30 tot 11u30, van maandag tot vrijdag, zowel fysiek als telefonisch.
- Rechtszaken: enkel dringende zaken worden behandeld. Zaken bij de kamer voor presidentiële bevoegdheden en de 3de kamer (insolventie) worden als dringend beschouwd.
- Niet-dringende zaken (nieuw of uitgesteld naar de eerste kamer) worden uitgesteld via artikel 730 van het Gerechtelijk Wetboek, zodat partijen later een nieuwe datum kunnen aanvragen.
Oost-Vlaanderen
Vanaf maandag 5 mei worden de zittingen van de politierechtbanken in Oost-Vlaanderen aanzienlijk beperkt tot aan het gerechtelijk verlof. Enkel dringende zaken, zoals dodelijke ongevallen, rijden onder invloed en zware snelheidsovertredingen, zullen nog behandeld worden. Alle andere dossiers worden uitgesteld tot na het gerechtelijk verlof. De politiediensten en het arbeidsauditoraat vragen ook uitstel voor de meeste dossiers.
Het parket en arbeidsauditoraat van Gent beantwoordt geen parlementaire vragen meer en zal niet langer deelnemen aan beleidswerkgroepen. Ze stoppen ook met hun instemming voor strafuitstel op verzoek van de minister van Justitie.
Een politierechter in Gent verdaagde dinsdag 29 april uit protest alle nieuwe verkeerszaken op de rol meteen naar april 2026.
Het Gentse hof van beroep sneert met een nepvacature voor nieuwe raadsheren en magistraten, die woensdag op zijn website werd geplaatst.
Vlaams-Brabant
Het parket van Leuven organiseert op woensdag 7 mei een symbolische actie. Om 11 uur onderbreken ze de rechtszittingen voor 15 minuten. Het parket zal verzamelen in de inkomhal van het gerechtsgebouw.
Daarnaast zal het parket van Leuven in mei gedurende minstens één maand het versturen van voorstellen tot betaling van een geldboete (minnelijke schikkingen) uitstellen. Concreet betekent dit dat ze nog steeds minnelijke schikkingen (voor bijvoorbeeld eenvoudige diefstallen, inbreuken op de drug- en wapenwetgeving en ernstige verkeersinbreuken) zal opleggen, maar dat het verzenden van de uitnodigingen tot betaling uitgesteld zal worden.
De politierechters van Leuven stellen vanaf maandag 19 mei gedurende één week alle strafzaken uit. Enkel de zeer zware verkeersdossiers waarbij er een acuut gevaar is voor de verkeersveiligheid, zoals rijonbekwame bestuurders, worden behandeld. Na de actieweek worden de mensen per brief verwittigd over de nieuwe zittingsdatum.
West-Vlaanderen
De parketten vragen aan de politierechters om een week lang het merendeel van de dossiers uit te stellen tot na het gerechtelijk verlof. Dossiers rond dodelijke ongevallen, rijden onder invloed, afleiding achter het stuur en zware snelheidsovertredingen zullen wel nog behandeld worden. Hetzelfde geldt voor zaken waarin de politierechter moet oordelen over de lichamelijke of geestelijke ongeschiktheid van de beklaagde. Ook eventuele andere dringende dossiers kunnen wel gepleit worden. Zittingen worden ook systematisch ingekort.
Op een zitting van de Brugse correctionele rechtbank vroeg procureur Mike Vanneste vrijdag 2 mei bewust om geen geldboetes op te leggen in meerdere strafzaken. De Brugse correctionele rechtbank heeft in vier dossiers toch de verplichte geldboetes opgelegd.
Op dinsdag 13 mei 2025 om 11u55 werd in de plechtige zittingszaal van het hof van beroep te Gent een persmoment georganiseerd om aandacht te vragen voor de jarenlange verwaarlozing van Justitie. De magistraten uit Oost- en West-Vlaanderen wensen hun solidariteit met de lopende acties binnen justitie te tonen door aan te sluiten bij gelijkaardige initiatieven in Antwerpen, Leuven en elders in het land.
Henegouwen
Procureur des Konings Vincent Macq bevestigt dat het parket van Bergen-Doornik actie voert. Niet-dringende dossiers worden uitgesteld, dringende zaken blijven behandeld. Macq vergelijkt de aanpak met ziekenhuizen die bij capaciteitsdruk enkel urgente ingrepen uitvoeren.
Het parket van Charleroi zal dossiers uit verschillende rechtbanken uitstellen tot na het gerechtelijk reces. De actie treft de correctionele rechtbank, de raadkamer, de politierechtbank en de jeugdrechtbank. Er zijn wel uitzonderingen voor dringende zaken, zoals dossiers met verdachten in voorlopige hechtenis, zedenzaken en beschermingsmaatregelen voor minderjarigen. Ook binnen de familie- en ondernemingsrechtbank worden adviezen uitgesteld, tenzij het gaat om hoogdringende gevallen zoals de bescherming van minderjarigen of kwetsbare volwassenen.
Vrederechters in Bergen behouden zich het recht voor om:
- de beslissing over de griffierechten (d.w.z. het bedrag dat moet worden betaald voor een voor de rechtbank te behandelen zaak) uit te stellen in elk geval waarin de eiser wordt bijgestaan door een advocaat die de eiser kan informeren over de stappen die moeten worden ondernomen.
- Procedures of verzoeken die door de Staat of een gefedereerde entiteit worden ingeleid, automatisch voor meerdere maanden uitstellen.
- Hun werkuren verminderen tot 40 uur per week (d.w.z. 38 wettelijke uren plus 2 uur per week gecompenseerd door forfaitaire vrije dagen) om de impact van hun werklast op de afwezigheid van een achterstand in rechtszaken aan te tonen. 4.
- Passende actie ondernemen om hun werkomstandigheden aan de kaak te stellen.
Politierechters zijn in staat om
- De lengte van zittingen beperken tot de wettelijke tijd, d.w.z. 4 uur, en alle overtollige zaken uitstellen.
- De beslissing over de kosten die door de staat moeten worden gedragen uitstellen.
- Systematisch voorkeursmaatregelen toekennen in zaken met betrekking tot betalingsbevelen (vereenvoudigde procedure waarmee een persoon (of bedrijf) de rechtbank kan vragen een andere persoon (of bedrijf) te veroordelen tot het betalen van een geldbedrag), voor lichte overtredingen en voor personen die voor het eerst een overtreding begaan.
- In overleg met de openbare aanklager alle niet-spoedeisende zaken uitstellen.
- civiele zaken met betrekking tot administratieve sancties, voetbalrecht, enz. uitstellen.
Luxemburg
Het Openbaar Ministerie van Luxemburg sloot zich dinsdag 29 april aan bij de protesten. Na overleg met de rechtbank van eerste aanleg, de ondernemingsrechtbank, politierechtbanken en vrederechtbanken worden de zittingen voor niet-dringende zaken uitgesteld. Ze behouden zich het recht voor om niet-urgente zaken uit te stellen en om te beslissen over de 50 euro voor de griffierechten. Dringende of gevoelige zaken, zoals zedenkwesties of zaken van mishandeling van minderjarigen, worden wel behandeld. Ook hier blijft elke magistraat vrij om te kiezen wat hij of zij doet.
De correctionele rechtbank van Aarlen heeft maandag 5 mei een aantal hoorzittingen rond stedenbouwkundige dossiers uitgesteld op vraag van het OM. Enkel niet-dringende dossiers zonder gedetineerden zullen worden opgeschort. De vrederechters wachten wel nog met het uitspreken van veroordelingen tot het betalen van rolrechten ten gunste van de staat.
Sinds maandag 5 mei stellen de politierechters de behandeling van niet-urgente zaken uit. Bij de vrederechters worden de vragen van het parket eerder zelden gevolgd.
Luik
Het parket van Luik laat enkel zittingen van de raadkamer en zedenzaken doorgaan. De hoorzittingen van de strafrechtbank, de jeugdrechtbank, de ondernemingskamer en de politierechtbank in Luik lopen al sinds maandag 28 april vertraging op. Magistraten behouden wel de vrijheid om zaken toch op de agenda te zetten als ze vinden dat die prioritair zijn.
De Arbeidshof van Luik voert vanaf 12 mei 2025 protestmaatregelen in die onder meer bestaan uit het beperken van het aantal zaken dat in beraad wordt genomen tot een werkbelasting van maximaal 40 uur per week, het enkel behandelen van zaken waarin het openbaar ministerie verplicht advies moet geven, en het uitstellen of doorverwijzen van zaken waarbij de staat of zijn instellingen geld probeert te recupereren. Daarnaast heeft het openbaar ministerie beslist enkel nog tussen te komen in dringende dossiers.
Een groot aantal griffiers bij de rechtbank van eerste aanleg in Luik sluit zich aan bij de nationale actiedag van de publieke sector op dinsdag 20 mei. Die dag worden alle correctionele, familiale en burgerlijke zittingen automatisch opgeschort. De familiale en burgerlijke zaken worden naar een andere datum verplaatst, voor de correctionele dossiers en dossiers rond beschermingsmaatregelen zal het parket een nieuwe datum moeten aanvragen. De hoorzittingen van de raadkamer en de strafuitvoeringsrechtbank gaan vanwege hun urgentie wel gewoon door. Hetzelfde geldt voor de wachtdiensten bij de onderzoeks- en jeugdrechtbank.
Namen
De vrede- en politierechters stellen dossiers met snelheidsovertredingen, betalingsbevelen of afwezige partijen systematisch enkele maanden uit. Ze beperken ook het aantal zaken per zitting en maken voorbehoud bij de inning van rolrechten.
Het parket van Namen maatregelen heeft beslist om vanaf 21 mei drie maatregelen in te voeren die de openbare financiën treffen, maar de burger sparen. Zo wordt de uitvoering van inbeslagnames en strafrechtelijke boetes uitgesteld. Ook wordt de nultolerantie bij flitscamera's in het gerechtelijk arrondissement Namen afgeschaft. Tot slot worden gemeentelijke en regionale administratieve sancties opgeschort.
Waals-Brabant
Vanaf woensdag 7 mei sluiten de vrederechters, politierechters en griffiers in Waals-Brabant zich bij de acties aan. De griffies zullen enkel nog geopend zijn van 8.30 tot 10.30 uur, in plaats van tot 16 uur.
De vrederechters stellen hun beslissing over het omstreden ‘rolrecht’ voorlopig uit en nemen pas later standpunt in. Ook registratieverzoeken van hypotheken, bijvoorbeeld na een erfenis, worden met enkele maanden uitgesteld.
De politierechters in de provincie staken de behandeling van alle niet-dringende zaken en beroepen tegen betalingsbevelen.
Tot slot
De acties zijn verspreid over het hele land, maar verschillen in vorm, timing en intensiteit. De impact op advocaten en hun dossiers kan dus sterk variëren naargelang de regio en het type zaak. We blijven deze situatie nauwgezet opvolgen en houden op de hoogte van relevante evoluties. Deze samenvatting is bedoeld als hulpmiddel voor de rechtspraktijk, niet als volledig of juridisch bindend overzicht.
Hebt u zelf informatie over acties in uw arrondissement die nog niet vermeld zijn? Laat het ons gerust weten.
Context Waarom voert de magistratuur actie?
Over heel België voeren magistraten sinds begin mei actie. Geen klassieke staking – want dat laat hun statuut niet toe – maar wel een reeks werkonderbrekingen en vertragingen in minder dringende dossiers. De acties zijn het resultaat van jarenlange opgestapelde frustraties binnen de rechterlijke orde. Twee thema’s staan daarbij centraal: de structurele onderfinanciering van justitie en de aangekondigde pensioenhervorming voor magistraten.
1. Structurele onderfinanciering
Magistraten trekken al jaren aan de alarmbel over de onderfinanciering van justitie. Het systeem gaat gebukt onder:
-
een chronisch tekort aan personeel,
-
onhoudbare werklast voor rechters en parketmagistraten,
-
verouderde infrastructuur en IT-systemen,
-
en een dagelijkse praktijk waarin zelfs logistieke basisvoorzieningen – zoals het tijdig overbrengen van gedetineerden – niet langer gegarandeerd zijn.
Dit alles zet niet alleen de rechtsgang onder druk, maar ook het vertrouwen van de burger in een eerlijke, tijdige en toegankelijke justitie.
2. Pensioenhervorming als katalysator
De plannen van de federale regering om het pensioenstelsel van magistraten te hervormen, hebben de situatie doen escaleren. Concreet gaat het onder meer om een verhoging van de pensioenleeftijd en een herziening van de opbouw van pensioenrechten.
Voor de magistratuur is dit meer dan een sociale of financiële kwestie. Het raakt aan de essentie van hun statuut en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Het signaal dat zij menen te krijgen, is er een van structureel gebrek aan erkenning en waardering voor hun rol in de rechtstaat.
Tot slot
De acties van de magistratuur zijn geen lichtzinnige beslissing, maar een uitdrukking van diepgewortelde bezorgdheid. Ze wijzen op een systeem dat structureel tekortschiet, en op een grens die volgens velen al lang overschreden is. De pensioenhervorming is voor hen de druppel, maar de emmer liep al jaren vol.
Ook interessant
Maak kans op de Scriptieprijs en win €2.500!
Heeft u het afgelopen jaar uw hart en ziel gewijd aan uw masterproef? Heeft u tijdens het academiejaar 2024-2025 een masterproef geschreven over de advocatuur, of over de toegang tot de rechter? Dan maakt uw werk kans op de Scriptieprijs van Advocaat.be!
Dit was de Advocatenrun 2025
Op zondag 1 juni 2025 vond de Advocatenrun plaats aan het prachtige Afrikapaleis. Meer dan 300 advocaten en sympathisanten gaven het beste van zichzelf op een zonnige, sportieve en vooral verbindende Advocatenrun.