Ga verder naar de inhoud

Aanvulling bij nieuwe richtlijn voor uitvoering ge­van­ge­nis­straf­fen

dinsdag 03 december 2024

In het kader van de tijdelijke maatregel tot opschorting van de uitvoering van sommige straffen tot en met vijf jaar stelt het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen vast dat heel wat veroordeelden zich blijven aanbieden om hun straf tot en met vijf jaar te doen uitvoeren, waardoor de maatregel onvoldoende effect heeft. Daarnaast ontvangen strafinrichtingen nog veel gevangenisbriefjes die dateren van vóór de datum van de instructie (18 november 2024).

Auteur

Nina Van Cauwenberge

Coördinator communicatie
Nina Van Cauwenberge

Deel dit artikel

In de beginfase van de instructies waren er onduidelijkheden, wat leidde tot het versturen van gevangenisbriefjes naar veroordeelden in deze categorie. Dit probleem is inmiddels opgelost, wat betekent dat de gevangenisbriefjes die vanaf 18 november worden afgeleverd aan veroordeelden, strikt voldoen aan de uitsluitingscriteria. Voor de briefjes die vóór 18 november zijn afgeleverd, kan dit echter niet altijd gegarandeerd worden.

Om die reden worden personen die zich nog steeds aanmelden bij de gevangenis op basis van een gevangenisbriefje dat vóór 18 november is afgeleverd, sinds 16 november niet meer opgesloten, tenzij zij duidelijk vallen onder de volgende uitsluitingscriteria:

  • Veroordeelden die één of meerdere gevangenisstraffen ondergaan voor de feiten vermeld in de artikelen 371/1 tot 378bis van het Strafwetboek (oud) of de artikelen 417/7 tot 417/24, 417/50, 417/55, 417/56 en 417/63 van het Strafwetboek (nieuw) (zedenfeiten op meerderjarigen en minderjarigen).
  • Veroordeelden die één of meerdere gevangenisstraffen ondergaan voor de feiten vermeld in Boek II, Titel Iter van het Strafwetboek (terroristische misdrijven).
  • Veroordeelden voor zware geweldsmisdrijven zoals moord, doodslag, slagen met ongeschiktheid tot het verrichten van persoonlijke arbeid van meer dan vier maanden, ernstige diefstallen met geweld.
  • Veroordeelden voor feiten van intra-familiaal geweld.
  • Veroordeelden met gevangenisstraffen boven de vijf jaar.

Bij twijfel kan het parket telefonisch worden gecontacteerd om uitsluitsel te verkrijgen.

Personen die zich aanmelden bij het griffieloket worden niet ingeschreven in Sidis Suite. Na controle van het gevangenisbriefje door de griffiemedewerker of diens vervanger (na sluiting van de griffie), krijgt betrokkene het ingevulde standaarddocument mee, met de vraag om zich op een later tijdstip opnieuw aan te bieden.

Indien echter duidelijk blijkt dat de persoon die zich aanmeldt op basis van een gevangenisbriefje dat vóór 18 november is afgeleverd, nog valt onder de gelding van de omzendbrieven én beschikt over een telefoonnummer en adres (waardoor met zekerheid kan worden aangenomen dat betrokkene in aanmerking komt voor een strafonderbreking met het oog op ET, zoals bepaald in de MO ET-SE 2 van 17 juli 2013), wordt de opsluiting wel uitgevoerd.

Voor alle duidelijkheid benadrukt het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen dat:

  1. Veroordeelden die al zijn ingeschreven in Sidis Suite niet worden vrijgesteld.
  2. Veroordeelden die zich aanmelden met een gevangenisbriefje dat is betekend na 18 november altijd worden aanvaard.

Meer over de nieuwe richtlijn

Gevangenis binnen 2
Strafrecht

Nieuwe richtlijn voor uitvoering gevangenisstraffen

Door de overbevolking is er een nieuwe richtlijn uitgestuurd waardoor enkel zware criminelen, die veroordeeld worden tot meer dan vijf jaar, meteen naar de cel moeten.

Meer lezen

Ook interessant

Strafrecht
donderdag 09 januari 2025

Gerechtskosten in strafzaken geïndexeerd

Er is een omzendbrief gepubliceerd over de indexering van de tarieven van de gerechtskosten in strafzaken en de gelijkgestelde kosten. De verhoging bedraagt 3,58%.

Meer lezen
Gevangenis binnen 2
Strafrecht
vrijdag 27 december 2024

Nieuwe versie van collectieve brief nr. 140 over de interneringswet

Ontdek wat er is veranderd in de aangepaste versie van collectieve brief nr. 140 over de interneringswet van 5 mei 2014 beschikbaar.

Meer lezen