Voorzitter op vrijdag: "Toegang tot competent en onafhankelijk juridisch advies moet gegarandeerd zijn, voor vriend én vijand."
Innovatieve oplossingen voor complexe geschillen: een blik op hybride ADR
Wetgevingsdossier Salduz
De Salduz-wetgeving beschermt personen die verdacht worden en verhoord worden via een recht op vertrouwelijk voorafgaand overleg met een advocaat en een recht op bijstand door een advocaat tijdens het verhoor.
Info over Salduz applicatie
Via de Salduzweb-applicatie kan u zich opgeven om bijstand te verlenen bij het verhoor in het kader van de Salduz-wetgeving. Verbalisanten maken (navolgende) verhoren aan via de Salduzweb-applicatie. De applicatie zoekt vervolgens een advocaat.
Wetgeving Salduz en Salduz bis
Op 1 januari 2012 trad de eerste Salduz-wet in werking (wet van 13 augustus 2011 - BS 5 september 2011). Die wet zette de Europese regels over bijstand van een advocaat vanaf het eerste verhoor om in Belgisch recht. Ze breidde de rechten van verdachten voorafgaand en tijdens een verhoor aanzienlijk uit. Zo kan dankzij een permanentiedienst elke verdachte binnen de 2 uur een advocaat raadplegen.
De OVB vond die wettelijke regeling nog onvolmaakt en stapte daarom naar het Grondwettelijk Hof. Dat volgde op 14 februari 2013 de argumentatie van de OVB op belangrijke punten.
Ondertussen nam de Europese Unie zelf ook een richtlijn aan met regels die nog meer bescherming bieden aan personen die verhoord worden. Zowel het recht op overleg als het recht op bijstand werden nog uitgebreid. Die richtlijn is ondertussen naar Belgisch recht omgezet door de wet van 21 november 2016 (BS 24 november 2016) die sinds 27 november 2016 van kracht is, ook gekend als Salduz bis.
Salduzweb
De Salduzpermanentie wordt volledig online georganiseerd via www.salduzweb.be. Via die website kunt u zich inschrijven en uw beschikbaarheid en prestaties ingeven.
Gebruik
Via de Salduzweb-applicatie kan u zich opgeven om bijstand te verlenen bij het verhoor in het kader van de Salduz-wetgeving. Verbalisanten maken (navolgende) verhoren aan via de Salduzweb-applicatie. De applicatie zoekt vervolgens een advocaat.
Afstand
Meerderjarigen mogen afstand doen van hun recht op bijstand tijdens het verhoor.
Minderjarigen mogen dat echter niet. Wij zijn op de hoogte gesteld dat advocaten steeds vaker minderjarigen op verhoor sturen met een briefje dat zij vertrouwelijk overleg hebben gehad en dus zonder bijstand van die advocaat kunnen verhoord worden. De OVB verzet zich uitdrukkelijk tegen praktijk. Minderjarige verdachten, per definitie kwetsbare personen, kunnen geen afstand doen van het recht op bijstand en advocaten mogen dit niet bevorderen of hieraan hun medewerking verlenen.
Nota over tweedelijnsbijstand en Salduz
Niet alle verdachten in het kader van het verhoor (Salduz) hebben recht op juridische tweedelijnsbijstand. Meer daarover leest u in onze nota.