Ga verder naar de inhoud

OVB overlegt met Fedasil over op­vang­cri­sis

vrijdag 14 juli 2023

De OVB overlegde met Fedasil over de opvangcrisis.

Dat overleg kadert in een reeks overlegmomenten met de relevante instanties binnen het vreemdelingenrecht.

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Deel dit artikel

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de OVB overlegmomenten met de meest relevante instanties in het vreemdelingenrecht.

Hieronder leest u de belangrijke aandachtspunten uit het gesprek met de heer David Kootz, mr. Shaheda Ishaque en mevr. Silke Van Caenegem van Fedasil.

Fedasil deelt mee dat:

  • er momenteel gewerkt wordt met een online wachtsysteem voor opvang. Er wordt chronologisch gewerkt maar bijzonder kwetsbare personen krijgen wel meteen opvang.
  • elke dag kunnen 20 tot 25 personen doorstromen van de wachtlijst naar de opvang.
  • de opvang niet stopt na het indienen van een beroep tegen een bijlage 26quater (beslissing tot weigering van verblijf met bevel om het grondgebied te verlaten). De opvang wordt dan gegarandeerd in een Dublin-plaats.
  • momenteel, wanneer er sprake is van een 9bis of 9ter, de betrokkenen in het opvangnetwerk kunnen blijven. Dit zal echter veranderen waardoor er in de toekomst geen opvang meer voorzien wordt zodra er een negatieve beslissing is.

Fedasil ver­dui­de­lijkt dat:

  • mensen zich op de wachtlijst kunnen inschrijven via de website. Zij krijgen daarvoor bij aankomst een document met een QR-code.
  • het medisch team in Pacheco nagaat of er sprake is van bijzondere kwetsbaarheden (vb. zware medische problemen).
  • het nodige wordt gedaan om bij de toewijzing van een opvangplaats rekening te houden met de taalkeuze van de procedure. Gezien de huidige opvangcrisis is dit vandaag weliswaar moeilijker.
  • personen steeds een verlenging kunnen aanvragen voor materiële hulp op basis van menselijke waardigheid.

Fedasil engageert zich om:

  • een ontvangstbevestiging uit te sturen bij e-mails.
  • sociaal begeleiders te verduidelijken dat wanneer advocaten menen dat beroep indienen niet zinvol is, de advocaat geen beroep zal indienen.
  • langere lijsten met advocaten mee te geven aan bewoners zodat zij niet telkens op dezelfde advocaten een beroep doen.

Reeks over­leg­mo­men­ten met instanties vreem­de­lin­gen­recht

De OVB streeft met deze overlegmomenten naar een constructieve dialoog tussen de diensten en de advocatuur en wil de mogelijke problemen bij de kern aanpakken.

Het doel van de overlegmomenten is steeds tweeledig.

Enerzijds kaarten we de punten aan waar ruimte is voor verbetering. Vaak gaat het daarbij om belangrijke maar niet noodzakelijk onoplosbare praktische of procedurele kwesties. Die belemmeren zowel een efficiënte dienstverlening als de werkzaamheden van de advocaat.

Anderzijds zijn we ook benieuwd naar de opmerkingen van de instanties zelf en staat zij open om eventuele opmerkingen of klachten over de advocatuur te bespreken en te onderzoeken.

Reeks overlegmomenten

We organiseren ook overlegmomenten met het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen, het kabinet van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, de Directie-generaal Consulaire Zaken, het Rode Kruis Vlaanderen en de Dienst Vreemdelingenzaken.

We houden u op de hoogte van de belangrijkste items die besproken worden tijdens die gesprekken.

Ook interessant

Vreemdelingenrecht
vrijdag 02 februari 2024

Nieuw medisch getuigschrift voor verblijfsaanvragen

Een gewijzigde versie van het standaardmodel medisch getuigschrift is goedgekeurd volgens het ministerieel besluit van 15 december 2023. Dat model moet worden gebruikt bij de indiening van een aanvraag tot verblijf op basis van artikel 9ter van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen. Vanaf 1 maart 2024 is het verplicht om dat nieuwe model te gebruiken.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
vrijdag 02 februari 2024

Wetswijzigingen in het vreemdelingenrecht goedgekeurd in Kamercommissie

In januari keurde de Kamercommissie Binnenlandse Zaken vier wetsontwerpen goed die de vreemdelingenwet wijzigen. Er komt niet alleen een specifieke administratieve verblijfsprocedure voor staatlozen, maar ook wordt het terugkeerbeleid verscherpt en worden de regels over gezinshereniging aangedraaid. Bij drie van die wetsontwerpen schreven we een advies.

Meer lezen