Ga verder naar de inhoud

OVB overhandigt cheque aan de Zorgcentra na Seksueel Geweld

dinsdag 22 februari 2022

Op de Europese Dag van het Slachtoffer reikt bestuurder Erik Schellingen samen met Bob Van den Broeck, administrateur-generaal op het kabinet van Vlaams minister van Justitie Demir, een eerste cheque van 14.790 euro uit aan de Zorgcentra na Seksueel Geweld.

Dat geld komt van de interactieve opleiding rond seksueel geweld die de OVB in samenwerking met Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir heeft georganiseerd.

Deel­na­me­geld integraal naar Zorgcentra na Seksueel Geweld

Het geld komt van de interactieve opleiding rond seksueel geweld die de OVB in samenwerking met Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir heeft georganiseerd. De opleiding werd opgestart in het voorjaar van 2021 en bestaat uit 5 modules. 229 advocaten zijn de opleiding reeds gestart. 102 advocaten hebben de volledige opleiding al gevolgd. Nog tot 10 maart hebben de advocaten de tijd om die opleiding af te ronden.

“Meer dan 100 advocaten zijn nu al zeer goed gewapend om slachtoffers van seksueel geweld op een gepaste wijze bij te staan, anderen zijn nog bezig aan de opleiding. Zo dragen zij op hun manier bij tot het verwerkingsproces van de slachtoffers en loodsen ze hen met de nodige mentale ondersteuning door de gerechtelijke procedure.”
— OVB-bestuurder Erik Schellingen

De opleiding werd volledig gefinancierd door minister Demir. Daarom werd in samenspraak met minister Demir beslist dat het inschrijvingsgeld van 145 euro per deelnemer wordt overgemaakt aan de Zorgcentra na Seksueel Geweld in Gent en Brussel.

Voorlopig bracht dit een totaalbedrag op van 14.790 euro. Wanneer de opleiding op 10 maart afsluit, zal ook het inschrijvingsgeld van de honderd deelnemers die momenteel nog bezig zijn met hun opleiding, worden overgemaakt aan de Zorgcentra. Het gaat dan opnieuw om een bedrag van naar schatting 14.500 euro.

“Slachtoffers beter helpen blijft de strijd die ik voer. Ook advocaten spelen daarin vaak een onmisbare rol, zeker in de periode kort na feiten van (seksueel) geweld, een periode waarin slachtoffers vaak heel kwetsbaar zijn. Ik vind het dan ook cruciaal dat advocaten, net als onze justitieassistenten, een reflex leren ontwikkelen om oog te hebben voor die kwetsbaarheden. Het doet me plezier om vast te stellen dat al meer dan 200 advocaten de opleiding zijn gestart die we daarvoor aanbieden. Aan hun collega's die de opleiding nog niet zijn gestart heb ik één boodschap: wacht er niet mee. Het is een kleine inspanning voor een groots resultaat: het verschil maken voor slachtoffers voor de rest van hun leven."
— Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir

Achtergrond van de opleiding

Uit een peiling bij 2.300 Belgen, kort voor de start van de opleiding, zei 20% van de bevraagde vrouwen en 14% van de bevraagde mannen dat ze ooit verkracht werden.

Door de #metoo-beweging durven almaar meer slachtoffers te getuigen over seksueel geweld en welke traumatische gevolgen dat op hen had. Maar veel andere slachtoffers zwijgen nog altijd uit angst om niet geloofd te worden of omdat ze vrezen voor represailles van de dader. Om die reden doen nog altijd maar weinig slachtoffers van seksueel geweld een aangifte bij de politie. Naar schatting wordt 90% van de gevallen niet aangegeven.

Seksueel geweld kan meerdere gevolgen hebben voor slachtoffers en moet daarom multidisciplinair worden aangepakt: politioneel, juridisch, medisch en psychosociaal. Advocaten spelen dus voor de slachtoffers ook een belangrijke rol in het verwerkingsproces en hun beleving van de gerechtelijke procedure.

Daarom richtte de Orde van Vlaamse Balies samen met Vlaams minister Demir een interactieve opleiding rond seksueel geweld op. Professor Ines Keygnaert en haar teamleden van het Gender &Violence Team (UGent) werkte de opleiding uit. Advocaten leren er onder meer over de impact van seksueel geweld op slachtoffers en hun steunfiguren, over online seksueel geweld en het online juridische kader.

Europese Dag van het Slachtoffer

Omdat het op 22 februari de Europese Dag van het Slachtoffer is vonden we dit een geschikte gelegenheid om al een eerste cheque van 14.790 euro uit te reiken aan de Zorgcentra. Bij elke volgende groep advocaten die de opleiding afrondt blijft de OVB ook in de toekomst nog 145 euro per deelnemer doorstorten naar de Zorgcentra Na Seksueel Geweld.

Ook interessant

Handboeien
Strafrecht
vrijdag 19 april 2024

Nieuwe wetgeving over Salduz en videoconferentie aangenomen

De plenaire vergadering van de Kamer heeft twee wetsontwerpen goedgekeurd waarbij we in de loop van het wetgevingsproces een advies hebben afgeleverd. De stemming van een derde wetsontwerp waarbij we betrokken waren, over de persoon van de geesteszieke, is uitgesteld tot volgende week. De uiteindelijke balans is gemengd.

Meer lezen
Strafrecht
maandag 15 april 2024

Wetgever rijdt door het rood: een automatische uitvoering van het rijverbod is problematisch

We hebben op vraag van de Kamercommissie Mobiliteit een advies verleend over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wegverkeerswet voor wat betreft de ingangsdatum van een verval tot het recht van sturen.

Meer lezen