Ga verder naar de inhoud

Opvolgkamer vs tra­ject­be­ge­lei­ding in een podcast

vrijdag 08 april 2022

In een andere podcast interviewde OVB-woordvoerder Sofie Demeyer familierechter Annelies Laureyssens over de opvolgkamer waarmee de Antwerpse familierechtbank begin dit jaar begon. De familierechter is in het interview ronduit lovend over de samenwerking met de advocaten omdat ze nog meer dan vroeger vaststelt dat advocaten echt op zoek gaan naar constructieve oplossingen voor familiale conflicten, wat veel kinderleed helpt te voorkomen.

In deze podcast Ten Gronde vraagt Sofie Demeyer Claudia Van de Velde, advocaat in Antwerpen, gespecialiseerd in familierecht, en Cynthia Nowé, advocaat aan de balie Brussel Nederlandstalig en ook gespecialiseerd in familierecht om het systeem van de opvolgkamer te vergelijken met de trajectbegeleiding waar de Brusselse familierechtbank op inzet.

Deel dit artikel

Een aantal Antwerpse advocaten reageerden aanvankelijk wat terughoudend op het project van de opvolgkamer bij de familierechtbank, zegt mr. Van de Velde. Ze vreesden voor nog meer zittingen met nog langere wachttijden dan nu het geval is. Maar de rechtbank heeft vorige week (nvdr: de derde week van maart) heel duidelijk uitgelegd wat de bedoeling is van die opvolgkamer en nu zijn veel advocaten ook echt mee met het verhaal. De rechtbank vraagt aan advocaten om de rol van conflictontmijner op zich te nemen in plaats van het conflict tussen ouders nog verder aan te wakkeren. Vanuit de idee dat een toxisch klimaat alleen maar nadelen heeft voor de kinderen. Er is een charter over afgesloten met de balie en het is de bedoeling dat advocaten samen met de familierechters hun schouders zetten onder dit project om zo tot betere resultaten te komen.

De opvolgkamer bestaat voorlopig alleen nog maar bij de Antwerpse familierechtbank. Brussel werkt jaren met trajectbegeleiding. Die gebeurt niet door de rechtbank zelf maar door een 20-tal vrijwilligers (advocaat-bemiddelaars of bemiddelaars) die mr. Nowé nu al verschillende jaren aanstuurt. Die mensen zijn op de inleidingszitting aanwezig en staan, samen met de partijen, even stil bij de verschillende manieren waarop een probleem kan worden opgelost, vanuit het besef dat veel mensen onvoldoende geïnformeerd zijn om te beslissen of de rechtbank voor hen wel de ideale weg is. In het begin zagen veel advocaten dat als een vorm van broodroof maar ondertussen werd stilaan duidelijk dat die groep vrijwilligers hen geen werk afneemt.

Door coronamaatregelen mochten mensen niet meer aanwezig zijn op de inleidingszitting, het vrijwilligersteam dacht er even aan om de trajectbegeleiding via video voort te zetten maar het bleef bij een idee. Het systeem lag dus bijna 2 jaar stil maar nu heeft mr. Nowé goed nieuws:

Cynthia Nowé
Onmiddellijk na de paasvakantie starten we er weer mee, op vraag van de rechters en op vraag van de advocaten en dat is voor mij superbelangrijk
— Cynthia Nowé

Ja, ook op vraag van de rechters want toen de trajectbegeleiding stilviel merkten de Brusselse familierechters dat veel meer mensen weer voor de gewone procedure kozen. Voor de coronacrisis, met trajectbegeleiding, lag het wel even anders: toen werden 7 op de 10 dossiers al anders afgehandeld waardoor de rechters veel minder vonnissen moesten schrijven. Stiekem hoopt Cynthia Nowé dat ze, door de trajectbegeleiding weer op te starten, ervoor kan zorgen dat er weer evenveel dossiers als voorheen namelijk 7 op de 10 anders worden afgehandeld. Als dat lukt, denkt ze niet dat Brussel snel geneigd zal zijn om met het systeem van de opvolgkamer te beginnen. Want het systeem van de trajectbegeleiding loopt goed in Brussel en de rechters worden er niet extra door belast.

Niet alles is be­mid­del­baar...

Het geeft zowel mr. Van de Velde als mr. Nowé altijd een goed gevoel als ze mensen kunnen doen nadenken om zelf tot oplossingen te komen. Het mooie is dat magistraten ervoor open staan om zowel hun job als die van de advocaat een beetje gemakkelijker te maken maar vooral om het voor de rechtzoekende beter te maken want het gaat tenslotte over die mensen hun leven, uit elkaar gaan als ouders is zeer ingrijpend, het gaat niet zomaar over een onbetaalde factuur hé.

Maar ze zijn en blijven nog altijd advocaat en dat betekent dat ze de strijd nooit helemaal uit de weg gaan. Als een zaak echt niet bemiddelbaar is moet de rechtbank haar verantwoordelijkheid nemen, vinden ze, zonder boos te worden op de advocaten omdat er geen bemiddelde oplossing is.

Claudia Van de Velde
Dan vind ik het niet ok dat de rechtbank als een soort boze schooljuf zegt: jullie hebben niet bemiddeld! Elk dossier is anders, soms lukt het gewoon niet en dan moet de rechtbank de kastanjes uit het vuur halen, dat blijft hun taak, he?
— Claudia Van de Velde

Het zit­tings­ma­na­ge­ment (zucht)

Claudia Van de Velde: "Ik ben nu 31 jaar aan de balie. Toen wij jong waren gold de regel van de anciënniteit: je wil niet weten hoeveel uren ik als jonge advocaat oudere confraters heb moeten laten voorgaan, ik dacht: mijn tijd komt nog wel maar jammer genoeg niet want die regel is afgeschaft in de familierechtbank en men werkt nu met een grote wachtzaal waar bodes zitten. Het is toch in een digitale maatschappij onmogelijk dat je nog moet aanschuiven, je persoonlijk moet aanmelden, dat een bode dan met een balpen moet opschrijven waarvoor je komt, hij dan moet bellen om te horen wie eerst de zittingszaal binnen mag, dat lijkt me zo jaren 70…Ik zit daar gemiddeld 2 uur te wachten, wat economisch onverantwoord is."

Mr. Nowé: "Ik ben ook meer dan 30 jaar aan de balie en ik had ook gehoopt dat mijn grijze haren het tijdsverlies zouden inperken maar spijtig genoeg is dat niet het geval. In Brussel is men tijdens Corona in blokken gaan werken om een massa mensen te vermijden... als ik het blok van 10u30 heb leg ik wat boterhammen in mijn auto want ik weet niet wanneer ik er buiten kom. Ik kan ook geen vergadering meer plannen om 14u stipt bij een notaris want ik weet niet of ik het haal. Men hypothekeert er dus ook mijn tijd mee en als ik dan te laat en onder stress toekom dan presteer ik in de namiddag ook niet."

Zowel mr. Van de Velde als mr. Nowé hopen op betere tijden zodra justitie echt digitaliseert. Waardoor de podcast over de opvolgkamer en de trajectbegeleiding eindigde met een pleidooi voor een modernere justitie.

Podcast: In de Antwerpse fa­mi­lie­recht­bank wordt opvolgen de regel en pleiten de uit­zon­de­ring

In de podcast Ten Gronde praat OVB-woordvoerder Sofie Demeyer over de zogenaamde 'opvolgkamer' van de Antwerpse familierechtbank met de Antwerpse familierechter Annelies Laureyssens.

Ook interessant

Deontologie Podcast
vrijdag 29 maart 2024

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Community Podcast Rechtstaat
vrijdag 01 maart 2024

Podcast Ten Gronde: Dag van de Rechtstaat 2024

"Is de rechtstaat in gevaar, zitten we als het ware op 'de Titanic van de rechtstaat' en zijn wij de laatste strijkjes die nog wat melodietjes spelen terwijl we roemloos ten onder gaan? Of bevinden we ons net op een culminerend punt van borrelend potentieel van onze (Europese) instellingen?" Deze vraag (en meer) legt gespreksmoderator Peter Callens voor aan onze gasten, ongetwijfeld stof voor een interessant gesprek. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen