Ga verder naar de inhoud

Podcast met Christophe Busch, Bart Willocx en Kati Verstrepen Podcast Ten Gronde: Dag van de Rechtstaat 2024

vrijdag 01 maart 2024

In onze podcast Ten Gronde spreekt Peter Callens, voorzitter van de OVB, met Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut, Bart Willocx, magistraat en bezieler van de Dag van de Rechtstaat, en Kati Verstrepen, advocaat en voorzitster van de Liga voor Mensenrechten. Ieder van hen draagt in het dagelijkse leven haar of zijn steentje bij aan het beschermen en ondersteunen van de rechtstaat, en ieder van hen heeft uiteraard een uitgesproken mening over hoe we dit moeten aanpakken."Is de rechtstaat in gevaar, zitten we als het ware op 'de Titanic van de rechtstaat' en zijn wij de laatste strijkjes die nog wat melodietjes spelen terwijl we roemloos ten onder gaan? Of bevinden we ons net op een culminerend punt van borrelend potentieel van onze (Europese) instellingen?" 

Deze vraag (en meer) legt gespreksmoderator Peter Callens voor aan onze gasten, ongetwijfeld stof voor een interessant gesprek. Luister alsof u er zelf bij was!

Dagmar Vanbergen

Medewerker-specialist communicatie
Dagmar Vanbergen 02

Deel dit artikel

Dit is de 27ste aflevering van onze podcast ‘Ten Gronde’. Die maken we voor u, als advocaat. U heeft het druk, te druk om een webinar te bekijken maar u hebt misschien wel tijd om in uw auto of al joggend te luisteren naar een podcast.

Als advocaat gaat u ten gronde in op juridische twistpunten, wij gaan met deze podcast graag eens ten gronde in op onderwerpen die u als advocaat kunnen interesseren. Zoals ieder jaar, werkt de OVB op 15 maart 2024 opnieuw mee aan de Dag van de Rechtstaat. Een ideale gelegenheid om even stil te staan bij de (Europese) rechtstaat dus.

In gesprek met Christophe Busch

Christophe Busch is een vooraanstaande criminoloog met een Master in Holocaust- en Genocidestudies en 12 jaar ervaring en expertise in de forensische psychiatrie.

©Jimmy Kets

Zijn betrokkenheid bij het bewustzijn en begrip van historische tragedies blijkt uit zijn oprichting van het Center for Holocaust and Genocide Education vzw en zijn voormalige rol als algemeen directeur van de Dossin Kazerne. Als oprichter van Ufungu en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam draagt hij bij aan diverse wetenschappelijke en educatieve initiatieven. Momenteel bekleedt Busch de positie van directeur bij het Hannah Arendt Instituut, waar hij zijn expertise inzet voor onderzoek en onderwijs op het gebied van Holocaust- en Genocidestudies.

Bart Willocx

Bart Willocx startte zijn juridische loopbaan als stagiair in 1995 in Dendermonde, en heeft sindsdien indrukwekkende stappen gezet binnen de Belgische justitiële wereld. 

Na zijn aanstelling als rechter in Mechelen in 2001, waar hij tevens voorzitter was van de probatiecommissie, klom hij verder op tot rechtbankvoorzitter in Mechelen en later voorzitter van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg. Zijn professionele reputatie wordt bekrachtigd door zijn recente voordracht door de Hoge Raad voor de Justitie als nieuwe eerste voorzitter van het hof van beroep in Antwerpen op 10 januari 2024. Daarnaast vervult hij het voorzitterschap van de vzw 400, waarmee Willocx zijn betrokkenheid bij de rechtsgang en maatschappelijke verantwoordelijkheid onderstreept.

Kati Verstrepen

Al sinds 1988 is Kati Verstrepen lid van de Antwerpse balie, waar ze ondertussen een gevestigde waarde is. Tijdens haar stage bij Prof. Jean Laenens richtte ze haar eigen kantoor op, gespecialiseerd in vreemdelingenrecht. Haar impact strekt zich uit tot verschillende leiderschapsposities, waaronder afgevaardigde bij de Vereniging van Vlaamse Balies en later de Orde van Vlaamse Balies.

Ze diende als lid van de Raad van de Orde te Antwerpen, was voorzitter van het Bureau voor Juridische Bijstand en bestuurder bij de Orde van Vlaamse Balies. Als voormalig stafhouder van de Orde van Advocaten te Antwerpen (2014-2016), voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten en voorzitter van de vzw Nansen asbl, heeft Verstrepen bewezen een toegewijd en invloedrijk jurist te zijn. Haar kennis deelt ze als docent vreemdelingenrecht aan de stageschool van de Antwerpse balie.

Beluister de podcast

Redt Europa de rechtstaat?

De Dag van de Rechtstaat vindt plaats op vrijdagnamiddag 15 maart in Mechelen en kadert dit jaar in het Construct Europe Festival.

Praktisch

  • Vrijdag 15 maart 2024
  • Lamotsite in Mechelen

Ook interessant

Community Interview
maandag 15 april 2024

Kat Van Nuffel: "Ik zie meer dan ooit bereidheid to walk the talk"

Kat Van Nuffel is een toonaangevend figuur in HR en diversiteit en inclusie beleid, en voorzitter van de Legal Diversity & Inclusion Alliance. Haar passie voor diversiteit, gelijkheid en inclusie zal bijdragen tot een interessant debat tijdens de sessie 'Diversiteit en inclusie in de advocatuur' op het OVB Congres op 26 april. In dit interview benadrukt ze het belang van open dialoog en het omarmen van werknemersfeedback.

Meer lezen
Deontologie Podcast
vrijdag 29 maart 2024

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen