Technologie in de advocatuur AI en Legal Tech in volle evolutie
De juridische wereld evolueert razendsnel. Nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) en Legal Tech transformeren de rechtspraktijk ingrijpend. Automatisering, data-analyse en slimme software kunnen advocaten efficiënter laten werken, maar roepen ook nieuwe vragen op. Hoe zet u deze tools verantwoord in? Waar trekt u de grens? En hoe zullen deze ontwikkelingen verder evolueren?
Om advocaten daarin te begeleiden, hebben wij samen met Avocats.be AI-richtlijnen opgesteld. Die laten het gebruik van AI toe, zolang dat op een verantwoorde en deskundige manier gebeurt. Maar AI is slechts een deel van een bredere digitale revolutie. Tijdens het congres Technologie en Recht op 21 februari krijgt u een exclusieve inkijk in deze innovaties. In het paneldebat over nieuwe technologieën in de rechtspraktijk bespreken experts en Legal Tech-spelers hoe digitalisering de advocatuur verandert.
AI en de kernwaarden van de advocatuur
De opkomst van AI stelt advocaten voor zowel nieuwe opportuniteiten als verantwoordelijkheden. Daarom hebben we, samen met Avocats.be, AI-richtlijnen opgesteld.
De richtlijnen benadrukken dat het gebruik van AI in overeenstemming moet zijn met de fundamentele kernwaarden van de advocatuur: waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid.
Daarnaast moet het al dan niet gebruik van AI ook steeds getoetst worden aan de behoorlijke beroepsuitoefening en de deskundigheid die van een advocaat mag verwacht worden. Bij het gebruik, en vooral bij het delen van informatie via prompting of uploads, moet de advocaat niet alleen omzichtig omspringen met het beroepsgeheim maar ook met andere toepasselijke regelgeving, zoals de GDPR.
AI en Legal Tech veranderen de manier waarop advocaten werken fundamenteel. Een kritische houding en een goed begrip van de mogelijkheden en risico’s zijn cruciaal.
Een belangrijk aspect is de noodzaak om goed geïnformeerd te zijn over AI-toepassingen. Dat omvat niet alleen de werking en beperkingen van de technologie, maar ook de manier waarop deze juridisch correct kan worden ingezet.
Op het congres Technologie en Recht Dialoog en kennisdeling
Om advocaten verder te informeren en in dialoog te laten treden met experts en leveranciers, vindt op 21 februari 2025 het congres Technologie en Recht plaats. Dit evenement, georganiseerd door de Antwerpse Conferentie, biedt een platform om inzichten te delen over de impact van technologie op de juridische sector.
Bestuurder Erik Valgaeren, die er het paneldebat modereert over nieuwe technologieën in de rechtspraktijk, benadrukt het belang van deze uitwisseling:
"AI en Legal Tech bieden advocaten nieuwe mogelijkheden, maar verantwoord gebruik vraagt om kennis en bewustzijn. Het congres is een uitgelezen kans om inzichten te delen en samen na te denken over de toekomst van technologie in de juridische praktijk."
Tijdens het paneldebat zal bestuurder Erik Valgaeren de Legal Tech community bevragen over de implicaties van onze beroepsregels.
Ook interessant
Rechtstaat en digitale uitdagingen: een Europese blik vooruit
De rechtstaat staat onder druk. Wat betekent dit fundamentele principe vandaag nog in een Europa dat geconfronteerd wordt met toenemende uitdagingen op het vlak van mensenrechten, toegang tot justitie en technologische regulering? Neem deel aan de studiedag daarover op 23 mei 2025.
Toegang Rijksregister - twee extra velden
Op 23 december 2024 breidde de minister van Binnenlandse Zaken de toegangsrechten van advocaten tot het Rijksregister uit. Dankzij die nieuwe machtiging, die minstens één jaar geldig blijft, kunnen advocaten voortaan twee extra gegevens uit het Rijksregister raadplegen.