Toegang Rijksregister - twee extra velden
Op 23 december 2024 breidde de minister van Binnenlandse Zaken, met machtiging nr. 049/2024, de toegangsrechten van advocaten tot het Rijksregister uit. Dankzij die nieuwe machtiging, die minstens één jaar geldig blijft, kunnen advocaten via DPA voortaan twee extra gegevens uit het Rijksregister raadplegen.
De technische aanpassingen zijn intussen doorgevoerd, waardoor de toegang nu effectief beschikbaar is.
Deze twee gegevens zijn de volgende:
- de akten en beslissingen betreffende de rechtsbekwaamheid en de beslissingen tot bewind over de goederen of over de persoon bedoeld in artikel 1250, eerste lid, van het Gerechtelijk Wetboek; de naam, de voornaam en het adres van de persoon die een minderjarige, een onbekwaam verklaarde, een geïnterneerde of een persoon die onder het statuut van verlengde minderjarigheid geplaatst is, vertegenwoordigt of bijstaat of van de bewindvoerder over de goederen of de persoon van wie melding wordt gemaakt in de in artikel 1250, eerste lid, van het Gerechtelijk Wetboek bedoelde beslissing;
- de vermelding van de afstammelingen in rechtstreekse, dalende lijn in de eerste graad, ongeacht of de afstamming tot stand komt door de geboorteakte, een gerechtelijke beslissing, een erkenning of een adoptie.
Wettelijke basis
Ondertussen wordt er gewerkt aan een duurzame wettelijke basis voor de verwerking van persoonsgegevens door advocaten.
Dat is noodzakelijk vanwege de evoluerende rechtspraak rond artikel 22 van de Grondwet. Die rechtspraak stelt dat de essentiële elementen van gegevensverwerking moeten worden vastgelegd in een formele wet.
We hebben samen met Avocats.be de wetgever verzocht om die wettelijke basis uit te werken, in nauwe samenwerking met de Ordes, zodat de dienstverlening aan de burger niet in het gedrang komt. We maakten reeds voorstel over.
Een advocaat heeft toegang tot het Rijksregister – Maar niet zomaar.
Als advocaat mag u opzoekingen verrichten in het Rijksregister, maar daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.
Grosso modo komt het er op neer dat u als advocaat toegang heeft tot het Rijksregister in het kader van uw professionele werkzaamheden als advocaat. Voor het aanspannen, voeren en beëindigen van een juridische zaak en om handelingen te kunnen uitvoeren die het aanspannen van een geschillenprocedure voorafgaan.
Het is om die reden dat u bij raadpleging via het DPA-platform ook gevraagd wordt om een motivering op te geven.
Lees ook
Nieuwe machtiging verruimt toegang tot het Rijksregister voor advocaten
Op 23 december 2024 heeft de minister van Binnenlandse Zaken, met machtiging nr. 049/2024, de toegangsrechten van advocaten tot het Rijksregister uitgebreid. Dankzij die nieuwe machtiging, die minimaal één jaar van kracht blijft, kunnen advocaten via DPA twee extra gegevens uit het Rijksregister raadplegen. Deze uitbreiding komt naast de bestaande machtiging nr. 42/2013 van 8 mei 2013.
Een advocaat heeft toegang tot het Rijksregister – Maar niet zomaar.
Als advocaat mag u opzoekingen verrichten in het Rijksregister, maar daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. We zetten die voor u nog eens op een rij.
GDPR-wijzer: Rijksregister
Ook interessant
Nieuwe sessie online over AI en dossieronderzoek
Artificiële Intelligentie wordt steeds vaker deel van onze dagelijkse praktijk. Met Expeditie Digitaal ontdekt u hoe eenvoudige AI-toepassingen uw dagelijkse praktijk kunnen versterken. In drie korte online sessies tonen we hoe u AI vandaag al kunt inzetten in de verschillende fases van een dossier. Daarmee sluiten we aan op onze bestaande AI-richtlijnen.
Nieuwe online reeks: AI slim inzetten in uw advocatenpraktijk
Artificiële Intelligentie wordt steeds vaker deel van onze dagelijkse praktijk. Met Expeditie Digitaal ontdekt u hoe eenvoudige AI-toepassingen uw dagelijkse praktijk kunnen versterken. In drie korte online sessies tonen we hoe u AI vandaag al kunt inzetten in de verschillende fases van een dossier.