Ga verder naar de inhoud

Standpunt DIOB

Ben Claes

Jurist studiedienst
Ben Claes

Deel dit artikel

We hebben ons kritisch opgesteld ten aanzien van wetsvoorstel nr. 55-1381, dat niet alleen integriteitsonderzoeken wil introduceren in het bestuursrecht, maar ook een regeling invoert om bestuurlijke dwangsommen en verzegelingen op te leggen in het kader van bestuurlijke politiemaatregelen en GAS-sancties.

Het wetsvoorstel wil het wettelijk kader inzake bestuurlijke handhaving versterken door de gemeentelijke overheid de bevoegdheid te verlenen om publiek toegankelijke inrichtingen te onderwerpen aan een integriteitsonderzoek.

Er zou daarvoor een Directie voor Integriteitsbeoordelingen voor Openbare Besturen worden opgericht (DIOB), dat verzoekende overheden adviseert over de al dan niet verlening van subsidies of de gunning van overheidsopdrachten en concessies, dit op basis van bijkomende informatie die deze overheden niet zelf kunnen bekomen.

Het voorstel beoogt ernstige en georganiseerde criminaliteit te voorkomen, maar men zal zich daarvoor baseren op info uit het verleden om toekomstig gedrag te voorspellen. We vinden dat onverenigbaar met het vermoeden van onschuld.

Zo zou het mogelijk worden om op basis van informatie uit een lopend strafrechtelijk onderzoek waarin nog geen rechterlijke beslissing werd geveld, een maatregel te nemen voor toekomstig gedrag dat mogelijk nooit zal plaatsvinden.

Ook op deze maatregelen zelf, met name het opleggen van een bestuurlijke dwangsom en de bestuurlijk verzegeling, plaatsen we heel wat vraagtekens.

We stelden een nota op met onze voornaamste opmerkingen naar aanleiding van onze deelname aan de hoorzitting van de parlementaire commissie Binnenlandse Zaken over dit wetsvoorstel op 28 juni 2022.

documenten

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ben Claes

Jurist studiedienst

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Publiekrecht
vrijdag 18 augustus 2023

Koninklijke besluiten voltooien recente procedurele hervorming Raad van State

Recent verschenen twee koninklijke besluiten die het sluitstuk vormen van de procedurele hervorming van Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, eerder dit jaar. Het ene Koninklijk Besluit brengt tal van wijzigingen aan in de procedurereglementen, terwijl het andere “de zaken van hoger algemeen belang” opsomt ten aanzien waarvan het College van korpschefs van de Raad maatregelen kan treffen om die zaken met voorrang te behandelen.

Meer lezen
Strafrecht Standpunt
vrijdag 12 mei 2023

Nieuwe SMS, nieuwe bezwaren

Het kabinet Justitie heeft haar vierde poging om justitie menselijker, sneller en straffer te maken ingediend in de Kamer. We bekijken het ontwerp kritisch in de context van onze opmerkingen bij het voorontwerp.

Meer lezen
Publiekrecht
vrijdag 28 april 2023

Kamer keurt procedurele hervorming Raad van State goed

De Kamer stemde op 27 april 2023 in met de hervorming van de procedures bij de Raad van State. Die hervorming beoogt onder meer om de gemiddelde doorlooptijd bij de afdeling bestuursrechtspraak terug te brengen tot 18 maanden.

Meer lezen
Bouw
Publiekrecht
donderdag 13 april 2023

Grondwettelijk Hof vernietigt attentieplicht in DBRC-decreet

Het Grondwettelijk Hof heeft, op verzoek van de OVB en andere belangenorganisaties, de relativiteitseis en de attentieplicht in het DBRC-decreet vernietigd. Het Hof zag daarin terecht een schending van het recht op toegang tot de rechter.

Meer lezen
Voorzitter Peter Callens
Publiekrecht
donderdag 23 maart 2023

OVB overlegt met Raad van State

Begin maart vond een informeel overleg plaats tussen vertegenwoordigers van de Raad van State en OVB-voorzitter Peter Callens, bijgestaan door enkele leden van de OVB-commissie publiek recht.

Meer lezen
Publiekrecht
woensdag 15 maart 2023

Burgemeesters op jacht naar potentiële criminelen?

Een nieuw wetsontwerp machtigt het college van burgemeester en schepenen om een uitbatingsvergunning in te trekken of te weigeren, dan wel een publiek toegankelijke inrichting sluiten, wanneer een integriteitsonderzoek naar de (prospectieve) uitbater aantoont dat er een ernstig risico bestaat dat de uitbating gepaard zal gaan met strafbare feiten.

Meer lezen
Speeltuin
Publiekrecht Standpunt
vrijdag 30 december 2022

Nationaal toegangsverbod voor recreatiegebieden: gebouwd op los zand?

Een nieuw wetsvoorstel wil komaf maken met de jaarlijkse overlast in recreatiegebieden door te voorzien in een systeem van gegevensuitwisseling over personen tegen wie een plaatsverbod voor zulke gebieden loopt. De OVB bespeurt hierin echter een te verregaande beperking van het recht op persoonlijke bewegingsvrijheid.

Meer lezen
Publiekrecht
Publiekrecht
vrijdag 12 maart 2021

OVB kritisch over pandemiewet

Voorzitter Peter Callens werd uitgenodigd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers om ons standpunt toe te lichten over de langverwachte pandemiewet van de minister van Binnenlandse Zaken.

We zijn bijzonder kritisch over de definitie en de afkondiging en verlenging van de epidemische noodsituatie. Ook betreuren we dat het voorontwerp nog steeds maatregelen bij MB laat treffen. Daarnaast verzetten we ons tegen de concrete maatregelen die te vaag omschreven worden. Ten slotte zien we problemen rond de strafmaat.

Meer lezen