Ga verder naar de inhoud

Standpunt Hervorming goe­de­ren­recht

Auteur

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Het wetsvoorstel houdende invoeging van boek 3 “Goederen” in het nieuw Burgerlijk Wetboek zorgt voor een hervorming van het goederenrecht. De OVB is positief over die voorgestelde hervorming omdat die zorgt voor modernisering, een betere structuur en een flexibilisering van het goederenrecht. De OVB heeft evenwel ook nog heel wat bemerkingen.

Hieronder leest u de belangrijkste opmerkingen van de OVB: 

Algemene opmerking

De OVB verwelkomt de voorgestelde wijzigingen vanuit de optiek van een modernisering, betere structurering en flexibilisering van het goederenrecht.

Bijzondere opmerkingen

  • De OVB gaat niet akkoord met de definitie die wordt gegeven aan het openbaar domein in art. 3.59 BW en verzoekt dan ook om die definitie te schrappen;
  • De OVB meent dat een eeuwigdurend erfpachtrecht of een eeuwigdurend opstalrecht slechts mag worden gevestigd na voorafgaande en billijke vergoeding van de eigenaar en vraagt om die reden een wijziging van het voorgestelde art. 3.67 BW;
  • De OVB pleit voor een afschaffing van het voorgestelde art. 3.156, derde lid BW inzake de duurtijd van het vruchtgebruik bij vennootschappen;
  • De OVB meent dat in het voorgestelde art. 3.194 BW inzake het voorwerp van het opstalrecht onder andere het onderscheid tussen de betaalde en de niet-betaalde opstallen moet worden behouden;
  • De OVB verzoekt om de termijn van 99 jaar te schrappen in het voorgestelde art. 3.190 BW en art. 3.202 BW aangaande het verlies van nut van het eeuwigdurend erfpachtrecht resp. opstalrecht.

OVB gehoord in Kamercommissie Justitie

De OVB werd op 15 oktober 2019 in de Kamercommissie Justitie gehoord over de hervorming. Meester William Timmermans lichtte er de standpunten van de OVB toe.

U leest het volledige standpunt bij de downloads.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst
avatar

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Bijstand
Burgerlijk recht
woensdag 18 juni 2025

Uitstel voor wet statuut bewindvoerder

De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde op donderdag 12 juni 2025 een wetsvoorstel goed dat de inwerkingtreding van verschillende bepalingen van de wet van 8 november 2023 betreffende het statuut van de bewindvoerder over een beschermde persoon uitstelt. Het betreft de bepalingen die verband houden met het nationaal register van professionele bewindvoerders die volgens de wet van 8 november 2023 uiterlijk op 1 september 2025 in werking moesten treden.

Meer lezen
Familierecht
dinsdag 27 mei 2025

Nieuwe regels op komst voor vereffening, verdeling en boedelbeschrijving

Vandaag werd het wetsvoorstel tot wijziging van onder meer de artikelen 572bis, 1184, 1205 e.v. en 1214 e.v. van het Gerechtelijk Wetboek, evenals artikel 4.101 van het Burgerlijk Wetboek, aangenomen in de Kamercommissie Justitie. Het wetsvoorstel beoogt enkele belangrijke aanpassingen aan de regeling van (gerechtelijke) vereffeningen en verdelingen, alsook de boedelbeschrijving.

Meer lezen
Verbintenissenrecht Scriptieprijs Interview
donderdag 13 maart 2025

Benoît Van Cauwenberghe wint Scriptieprijs 2024

Benoît Van Cauwenberghe studeerde af aan de faculteit rechtsgeleerdheid en criminologische wetenschappen aan de UGent, waar hij zowel zijn master in de criminologie als zijn master in de rechten behaalde met de grootste onderscheiding. Met zijn masterproef "Informatie van inlichtingendiensten: bewijs of inlichting in een strafprocedure en het recht van verdediging?" heeft hij onze Scriptieprijs ter waarde van 2.500 euro in de wacht gesleept.

Meer lezen
Arbeids- & socialezekerheidsrecht Familierecht Digitalisering
dinsdag 11 maart 2025

Onderzoek naar digitale hulpmiddelen in arbeids- en familierecht: uw input telt!

De Europese Unie wil de toegang tot de rechter verbeteren en de digitalisering van gerechtelijke procedures versterken. Neem 10 minuten de tijd om een vragenlijst in te vullen over het gebruik van digitale tools in arbeids- en familierechtelijke procedures.

Meer lezen
Aansprakelijkheidsrecht Collectieve voorzieningen
maandag 27 januari 2025

Aansprakelijkheidsregels advocaat-voogden: update en verdere verduidelijking

Met de inwerkingtreding van het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek op 1 januari 2025, hebben we eerder gecommuniceerd over de nieuwe aansprakelijkheidsregels voor advocaat-voogden van minderjarigen. Die communicatie was gebaseerd op een eerste overleg met onze makelaar. Intussen hebben we meer informatie en willen we enkele onduidelijkheden rechtzetten en belangrijke adviezen meegeven.

Meer lezen
Aansprakelijkheidsrecht Collectieve voorzieningen
maandag 30 december 2024

Nieuwe aansprakelijkheidsregels voor advocaat-voogden van minderjarigen vanaf 1 januari 2025

Met de inwerkingtreding van het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek op 1 januari 2025, worden enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het aansprakelijkheidsrecht. Een van de wijzigingen betreft de foutloze aansprakelijkheid van advocaat-voogden die door de vrederechter zijn aangesteld.

Meer lezen
Aansprakelijkheidsrecht Kantoororganisatie
vrijdag 20 december 2024

Boek 6 BW: modelovereenkomsten met de cliënt en de stagiair, aangepast aan de nieuwe buitencontractuele aansprakelijkheidsregels

De wet van 7 februari 2024 houdende boek 6 "Buitencontractuele aansprakelijkheid" van het Burgerlijk Wetboek treedt in werking op 1 januari 2025. De wet schaft de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent af, maar laat toe afwijkende contractuele afspraken te maken. We stellen in dat kader aangepaste modelovereenkomsten ter beschikking.

Meer lezen
Burgerlijk recht
donderdag 19 december 2024

De nieuwigheden van de herziene Indicatieve Tabel

Een werkgroep van magistraten heeft de Indicatieve Tabel geactualiseerd en gaf daarbij gehoor aan een aantal suggesties die we formuleerden. Wij vatten de belangrijkste nieuwigheden van de Indicatieve Tabel 2024 voor u samen.

Meer lezen
Kind & ouder
Familierecht
woensdag 18 december 2024

Wetsvoorstel tot vermoeden van ouderschap bij wettelijk samenwonenden is zorgenkindje

We hebben een advies geschreven bij het wetsvoorstel om het vermoeden van vader- en meemoederschap, naar analogie met het huwelijk, uit te breiden naar wettelijk samenwonenden (DOC56-0204). De indieners gaan voorbij aan het feit dat de wettelijke samenwoning niet beperkt is tot seksueel-affectieve relaties.

Meer lezen