Ga verder naar de inhoud

Wet­ge­vings­dos­sier bewijsrecht

Op 14 mei 2019 werd de wet van 13 april 2019 tot invoering van een Burgerlijk Wetboek en tot invoering van boek 8 'Bewijs' in dat Wetboek gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Boek 8 omvat de gemoderniseerde en geactualiseerde bewijsregels. Het treedt in werking op 1 november 2020.

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst
Ulrike Cerulus

Deel dit artikel

Op 14 mei 2019 werd de Wet van 13 april 2019 tot invoering van een Burgerlijk Wetboek en tot invoering van boek 8 'Bewijs' in dat Wetboek gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daardoor wordt een nieuw Burgerlijk Wetboek ingevoerd. Het zal bestaan uit negen boeken.

Boek 8

Boek 8 omvat de gemoderniseerde en geactualiseerde bewijsregels. Het bestaat uit drie hoofdstukken.

  • Het eerste hoofdstuk “Algemene bepalingen” is gewijd aan definities en de algemene regels van het bewijsrecht.
  • Het tweede hoofdstuk behandelt de regels aangaande de toelaatbaarheid van de bewijsmiddelen.
  • Het laatste hoofdstuk omvat de bijzondere regels voor de verschillende bewijsmiddelen.

Het nieuwe Boek 8 is grotendeels geïnspireerd door het Franse Burgerlijk Wetboek en tracht het burgerlijk bewijsrecht aan te passen aan de hedendaagse samenleving en de daarbij horende technologische ontwikkelingen. Er werden ook bepaalde fundamentele beginselen in de wet geïntegreerd die reeds lang aanvaard zijn door de rechtspraak, zoals bijvoorbeeld het suppletieve karakter van de bewijsregels.

De regeling van het wettelijke bewijsstelsel blijft behouden maar wordt wel versoepeld. Zo wordt het plafond van 375 euro aanzienlijk verhoogd tot 3.500 euro en wordt het vrije bewijsstelsel uitgebreid naar alle ondernemingen en alle eenzijdige handelingen. Ook het vrije bewijsstelsel wordt veralgemeend voor het bewijs van partijen tegen derden.

De nieuwe regelgeving zorgt op enkele punten ook voor een breuk met de oude regels. Zo heeft de rechter nu de bevoegdheid om in bepaalde uitzonderlijke gevallen de bewijslast te herverdelen.

Boek 8 maakt evenwel geen melding van wat ongeoorloofd bewijs uitmaakt aangezien dit volgens de Memorie van Toelichting valt onder het procedurerecht. Ook over de bewijskracht is boek 8 stilzwijgend.

Inwerkingtreding

Voor de inwerkingtreding is er voorzien in een termijn van 18 maanden na de bekendmaking van de wet in het Belgisch Staatsblad. De wet zal bijgevolg in werking treden op 1 november 2020.

Artikel 8.14, tweede lid van Boek 8 (drager van de authentieke akte) treedt evenwel maar in werking op de datum bepaald in artikel 26, eerste lid, 2°, van de wet van 6 mei 2009 houdende diverse bepalingen, namelijk op een door de Koning te bepalen datum. Artikel 8.25, § 1, 1°, tweede lid van hetzelfde Boek (afschriften van authentieke akten) treedt maar in werking op de datum bepaald in artikel 26, eerste lid, 3°, van de vermelde wet, namelijk op een door de Koning te bepalen datum en uiterlijk op 1 januari 2020.

Het wetgevingsdossier overloopt de vernieuwde bewijsregels van Boek 8 en licht die nader toe.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Videconferentie
Burgerlijk recht Strafrecht
vrijdag 08 december 2023

Wettelijk kader voor videoconferentie komt dichterbij

Het wetsontwerp tot organisatie van zittingen via videoconferentie in het kader van gerechtelijke procedures werd op 1 december 2023 in de Kamer ingediend. Meer dan een jaar geleden al adviseerden we bij het voorontwerp. We stellen vast dat onze inspanningen zich vertaald hebben in een sterkere tekst die de fysieke verschijning en de toestemming door de partijen centraal stelt en de rechten van verdediging beter waarborgt. Toch blijven er ook aandachtspunten.

Meer lezen
Burgerlijk recht
donderdag 30 november 2023

Wet statuut bewindvoerder gepubliceerd in BS

De wet betreffende het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon werd op 30 november 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet voert een statuut in voor de professionele bewindvoerder.

Meer lezen
Gesprek
Burgerlijk recht
vrijdag 10 november 2023

Statuut en vergoeding van de bewindvoerder wettelijk geregeld

Het wetsontwerp betreffende het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon werd op 26 oktober 2023 goedgekeurd door de plenaire vergadering van de Kamer (hierna wet statuut bewindvoerder). De wet voert een statuut in voor de professionele bewindvoerder, maar is nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

Meer lezen
Facturen
Burgerlijk recht
donderdag 13 juli 2023

Wat kan u doen als FOD Financiën u als bewindvoerder persoonlijk aanschrijft?

U las het misschien ook in de pers: Franstalige advocaten-bewindvoerders die aan de alarmbel trekken omdat de Federale Overheidsdienst hen persoonlijk aanschrijft om de schulden van hun beschermde personen te voldoen. Lees hier wat er aan de hand is en wat wij u adviseren om in zo'n situatie te doen.

Meer lezen
Overleg
Burgerlijk recht
woensdag 21 juni 2023

Voorontwerp wet inzake bewindvoering bedreigt kwalitatieve dienstverlening

We zijn voorstander van een wettelijke regeling voor de vergoeding van professionele bewindvoerders, voor zover die realistisch is en een kwaliteitsvolle dienstverlening mogelijk maakt. Het voorontwerp van de wet inzake bewindvoering brengt evenwel een kwaliteitsvolle dienstverlening van de professionele bewindvoerder in het gedrang.

Meer lezen
Burgerlijk recht
woensdag 21 juni 2023

Professioneel bewindvoerder? Neem deel aan de enquête!

We werken mee aan een empirisch-juridisch evaluatieonderzoek omtrent de wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid.

Neem deel en formuleer uw aanbevelingen om de wet te verbeteren.

Meer lezen
Jeugdrecht
donderdag 30 maart 2023

Fase 2 van Jeugddelinquentiedecreet in werking getreden op 1 maart 2023

Op 1 maart 2023 trad het tweede luik van het Vlaams Decreet Jeugddelinquentierecht in werking. Vanaf die datum kunnen de maatregelen en sancties van gesloten oriëntatie en gesloten begeleiding worden opgelegd en uitgevoerd in een afdeling binnen een gemeenschapsinstelling.

Meer lezen
Burgerlijk recht Scriptieprijs Video
donderdag 02 februari 2023

Chiara Kerckhof wint scriptieprijs

Chiara haalde aan de UGent 18 op 20 voor haar masterproef “Waarheidsvinding in het burgerlijk proces. De waarheids-en volledigheidsplicht in hoofde van de procespartijen”. Met die masterproef wint ze nu onze scriptieprijs.

Meer lezen
Overleg
Familierecht
woensdag 02 november 2022

Geen verplichte bemiddeling meer bij geweldzaken

Meer lezen