Ga verder naar de inhoud

Wet­ge­vings­dos­sier bewijsrecht

Op 14 mei 2019 werd de wet van 13 april 2019 tot invoering van een Burgerlijk Wetboek en tot invoering van boek 8 'Bewijs' in dat Wetboek gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Boek 8 omvat de gemoderniseerde en geactualiseerde bewijsregels. Het treedt in werking op 1 november 2020.

Auteur

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

Op 14 mei 2019 werd de Wet van 13 april 2019 tot invoering van een Burgerlijk Wetboek en tot invoering van boek 8 'Bewijs' in dat Wetboek gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Daardoor wordt een nieuw Burgerlijk Wetboek ingevoerd. Het zal bestaan uit negen boeken.

Boek 8

Boek 8 omvat de gemoderniseerde en geactualiseerde bewijsregels. Het bestaat uit drie hoofdstukken.

  • Het eerste hoofdstuk “Algemene bepalingen” is gewijd aan definities en de algemene regels van het bewijsrecht.
  • Het tweede hoofdstuk behandelt de regels aangaande de toelaatbaarheid van de bewijsmiddelen.
  • Het laatste hoofdstuk omvat de bijzondere regels voor de verschillende bewijsmiddelen.

Het nieuwe Boek 8 is grotendeels geïnspireerd door het Franse Burgerlijk Wetboek en tracht het burgerlijk bewijsrecht aan te passen aan de hedendaagse samenleving en de daarbij horende technologische ontwikkelingen. Er werden ook bepaalde fundamentele beginselen in de wet geïntegreerd die reeds lang aanvaard zijn door de rechtspraak, zoals bijvoorbeeld het suppletieve karakter van de bewijsregels.

De regeling van het wettelijke bewijsstelsel blijft behouden maar wordt wel versoepeld. Zo wordt het plafond van 375 euro aanzienlijk verhoogd tot 3.500 euro en wordt het vrije bewijsstelsel uitgebreid naar alle ondernemingen en alle eenzijdige handelingen. Ook het vrije bewijsstelsel wordt veralgemeend voor het bewijs van partijen tegen derden.

De nieuwe regelgeving zorgt op enkele punten ook voor een breuk met de oude regels. Zo heeft de rechter nu de bevoegdheid om in bepaalde uitzonderlijke gevallen de bewijslast te herverdelen.

Boek 8 maakt evenwel geen melding van wat ongeoorloofd bewijs uitmaakt aangezien dit volgens de Memorie van Toelichting valt onder het procedurerecht. Ook over de bewijskracht is boek 8 stilzwijgend.

Inwerkingtreding

Voor de inwerkingtreding is er voorzien in een termijn van 18 maanden na de bekendmaking van de wet in het Belgisch Staatsblad. De wet zal bijgevolg in werking treden op 1 november 2020.

Artikel 8.14, tweede lid van Boek 8 (drager van de authentieke akte) treedt evenwel maar in werking op de datum bepaald in artikel 26, eerste lid, 2°, van de wet van 6 mei 2009 houdende diverse bepalingen, namelijk op een door de Koning te bepalen datum. Artikel 8.25, § 1, 1°, tweede lid van hetzelfde Boek (afschriften van authentieke akten) treedt maar in werking op de datum bepaald in artikel 26, eerste lid, 3°, van de vermelde wet, namelijk op een door de Koning te bepalen datum en uiterlijk op 1 januari 2020.

Het wetgevingsdossier overloopt de vernieuwde bewijsregels van Boek 8 en licht die nader toe.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst
avatar

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Aansprakelijkheidsrecht Collectieve voorzieningen
maandag 30 december 2024

Nieuwe aansprakelijkheidsregels voor advocaat-voogden van minderjarigen vanaf 1 januari 2025

Met de inwerkingtreding van het nieuwe Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek op 1 januari 2025, worden enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd in het aansprakelijkheidsrecht. Een van de wijzigingen betreft de foutloze aansprakelijkheid van advocaat-voogden die door de vrederechter zijn aangesteld.

Meer lezen
Aansprakelijkheidsrecht Kantoororganisatie
vrijdag 20 december 2024

Boek 6 BW: modelovereenkomsten met de cliënt en de stagiair, aangepast aan de nieuwe buitencontractuele aansprakelijkheidsregels

De wet van 7 februari 2024 houdende boek 6 "Buitencontractuele aansprakelijkheid" van het Burgerlijk Wetboek treedt in werking op 1 januari 2025. De wet schaft de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent af, maar laat toe afwijkende contractuele afspraken te maken. We stellen in dat kader aangepaste modelovereenkomsten ter beschikking.

Meer lezen
Burgerlijk recht
donderdag 19 december 2024

De nieuwigheden van de herziene Indicatieve Tabel

Een werkgroep van magistraten heeft de Indicatieve Tabel geactualiseerd en gaf daarbij gehoor aan een aantal suggesties die we formuleerden. Wij vatten de belangrijkste nieuwigheden van de Indicatieve Tabel 2024 voor u samen.

Meer lezen
Kind & ouder
Familierecht
woensdag 18 december 2024

Wetsvoorstel tot vermoeden van ouderschap bij wettelijk samenwonenden is zorgenkindje

We hebben een advies geschreven bij het wetsvoorstel om het vermoeden van vader- en meemoederschap, naar analogie met het huwelijk, uit te breiden naar wettelijk samenwonenden (DOC56-0204). De indieners gaan voorbij aan het feit dat de wettelijke samenwoning niet beperkt is tot seksueel-affectieve relaties.

Meer lezen
Jeugdrecht
vrijdag 11 oktober 2024

Aanstelling van advocaat ad litem door voogd ad hoc aanbevolen

Binnen de commissie rechtshulp (tweedelijnsbijstand) en de commissie jeugd is een richtlijn opgesteld betreffende de voogd ad hoc. In deze richtlijn wordt aanbevolen om in alle gevallen een advocaat ad litem aan te stellen. Tegelijkertijd willen we het debat openen over een structurele oplossing voor de vergoeding van de prestaties van de voogd ad hoc.

Meer lezen
Jeugdrecht
vrijdag 27 september 2024

Nieuwe richtlijn aanstelling en opvolging in jeugdzaken

We stelden een richtlijn op die meer duidelijkheid moet bieden bij problemen die zich in de praktijk regelmatig stellen bij aanstelling en opvolging van advocaten in jeugdzaken.

Meer lezen
Verbintenissenrecht Scriptieprijs Interview
vrijdag 09 februari 2024

Florian Pollefeyt wint Scriptieprijs 2023

Florian Pollefeyt studeerde af aan de faculteit rechtsgeleerdheid en criminologische wetenschappen aan de KU Leuven met eersteklas onderscheiding voor zowel zijn bachelor- als masterdiploma. Met zijn masterproef "(On)zin van de b2b-onrechtmatige bedingenleer na de hervorming van het verbintenissenrecht" heeft hij onze Scriptieprijs ter waarde van 2.500 euro in de wacht gesleept.

Meer lezen
Videconferentie
Burgerlijk recht Strafrecht
vrijdag 08 december 2023

Wettelijk kader voor videoconferentie komt dichterbij

Het wetsontwerp tot organisatie van zittingen via videoconferentie in het kader van gerechtelijke procedures werd op 1 december 2023 in de Kamer ingediend. Meer dan een jaar geleden al adviseerden we bij het voorontwerp. We stellen vast dat onze inspanningen zich vertaald hebben in een sterkere tekst die de fysieke verschijning en de toestemming door de partijen centraal stelt en de rechten van verdediging beter waarborgt. Toch blijven er ook aandachtspunten.

Meer lezen
Burgerlijk recht
donderdag 30 november 2023

Wet statuut bewindvoerder gepubliceerd in BS

De wet betreffende het statuut van bewindvoerder over een beschermde persoon werd op 30 november 2023 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet voert een statuut in voor de professionele bewindvoerder.

Meer lezen