Ga verder naar de inhoud

Verlengd pe­ni­ten­ti­air verlof ingevoerd om over­be­vol­king tegen te gaan

vrijdag 08 maart 2024

FOD Justitie meldt dat er vanaf heden een nieuw verlofstelsel wordt ingevoerd als tijdelijke maatregel om de dramatische overbevolking in Belgische gevangenissen aan te pakken.

Naast de veiligheidsproblemen heeft de overbevolking ook ernstige gevolgen voor de reclassering van veroordeelden, waardoor een vicieuze cirkel van vertraagde uitstroom ontstaat. Om deze reden wordt met onmiddellijke ingang een nieuw verlofstelsel geïntroduceerd, waarbij maximaal de bepalingen van de wet externe rechtspositie inzake penitentiair verlof worden gerespecteerd.

Sarah Roggeman

Medewerker-specialist communicatie
Sarah Roggeman

Deel dit artikel

Update

De minister van Justitie heeft beslist om de maatregel tot toekenning van het verlengd penitentiair verlof overbevolking uit te breiden. Het is een van de bijkomende initiatieven om de overbevolking verder te doen dalen en de omstandigheden in de gevangenissen voelbaar te verbeteren. De maatregel is onmiddellijk van toepassing.


De duurtijd van het verlengd penitentiair verlof kan voortaan verlengd worden voor die groep van gedetineerden die terugkeren uit een goed verlopen verlengd verlof en die: 

  • van de directie een positief advies kregen voor voorwaardelijke invrijheidstelling of elektronisch toezicht en dit totdat zij voor de strafuitvoeringsrechtbank moeten verschijnen.
    of
  • op minder dan 6 maanden van hun strafeinde zijn.  

Toe­pas­sings­ge­bied

Er zijn twee categorieën veroordeelden die in aanmerking komen voor het verlengd penitentiair verlof:

Categorie A:

  • Veroordeelden met minstens vier goed verlopen penitentiaire verloven toegekend door de minister.

Categorie B:

  • Kortgestrafte veroordeelden die een verzoek tot elektronisch toezicht of voorwaardelijke invrijheidstelling hebben ingediend en een positief advies van de directeur hebben.
  • Veroordeelden in beperkte detentie met een positief advies voor elektronisch toezicht of voorwaardelijke invrijheidstelling.

Algemeen geldende voorwaarden

De veroordeelden moeten akkoord gaan met het verlengd penitentiair verlof, beschikken over een opvangadres met instemming van het onthaalmilieu, en voldoende middelen van bestaan hebben om geen gevaarsituatie te creëren.

Algemeen geldende uit­slui­tings­gron­den

Het verlengd penitentiair verlof is uitgesloten voor veroordeelden met een totale strafduur van meer dan 10 jaar, terroristische misdrijven, zedenfeiten op meerderjarigen en minderjarigen, terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank, en degenen opgevolgd door het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse.

Toe­ken­nings­pro­ce­du­re

De directeur kan het verlengd penitentiair verlof toekennen aan veroordeelden die aan alle voorwaarden voldoen. De algemene voorwaarden, bijzondere voorwaarden, praktische modaliteiten en gevolgen van niet-naleving leest u in de volledige nota.

Deze geactualiseerde nota rond het verlengd penitentiair verlof overbevolking werd aan de gevangenissen gestuurd. De bijlagen bij die nota zijn formulieren voor intern gebruik en daarom niet bijgevoegd. Deze nota van justitie bevat informatie afkomstig van de overheid, de OVB is niet verantwoordelijk voor de interpretatie ervan.

Ook interessant

Handboeien
Strafrecht
vrijdag 19 april 2024

Nieuwe wetgeving over Salduz en videoconferentie aangenomen

De plenaire vergadering van de Kamer heeft twee wetsontwerpen goedgekeurd waarbij we in de loop van het wetgevingsproces een advies hebben afgeleverd. De stemming van een derde wetsontwerp waarbij we betrokken waren, over de persoon van de geesteszieke, is uitgesteld tot volgende week. De uiteindelijke balans is gemengd.

Meer lezen
Strafrecht
maandag 15 april 2024

Wetgever rijdt door het rood: een automatische uitvoering van het rijverbod is problematisch

We hebben op vraag van de Kamercommissie Mobiliteit een advies verleend over het wetsvoorstel tot wijziging van de Wegverkeerswet voor wat betreft de ingangsdatum van een verval tot het recht van sturen.

Meer lezen