Ga verder naar de inhoud

OVB dagvaardt de Belgische Staat wegens uitblijven van ge­de­tail­leer­de con­tact­ge­ge­vens bij DVZ

dinsdag 28 juni 2022

We hebben de Belgische Staat gedagvaard omdat de Dienst Vreemdelingenzaken nu al meer dan 3 jaar talmt om advocaten een gedetailleerde lijst met contactgegevens van diensten en ambtenaren te bezorgen. Dat is een flagrante schending van de Wet op de openbaarheid van bestuur.

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Deel dit artikel

We hebben de Belgische Staat gedagvaard wegens een schending van de wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur. Ondanks talrijke pogingen om een gedetailleerde contactenlijst van de Dienst Vreemdelingenzaken te bekomen, werd daaraan geen gevolg gegeven. We zagen ons dan ook genoodzaakt om, na een officiële ingebrekestelling, uiteindelijk over te gaan tot dagvaarding.


Wat staat er in de wet op de open­baar­heid van bestuur?

Onder het hoofdstuk “actieve openbaarheid van bestuur” bepaalt artikel 2, 2° van de wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur het volgende:

Met het oog op een duidelijke en objectieve voorlichting van het publiek over het optreden van de federale administratieve overheden: (…) 2° publiceert elke federale administratieve overheid een document met de beschrijving van haar bevoegdheden en haar interne organisatie; dit document wordt ter beschikking gesteld van eenieder die erom vraagt.

Dit alles heeft een voor­ge­schie­de­nis

Op 22 augustus 2011 veroordeelde de rechtbank van eerste aanleg van Brussel de Belgische Staat om, op grond van bovenstaand artikel 2, 2°, aan een advocaat (specialist vreemdelingenrecht) en aan de Franse Orde van advocaten bij de Brusselse balie een volledig organogram van de Dienst Vreemdelingenzaken mee te delen, met de telefoon- en faxnummers en het e-mailadres van de verscheidene diensten, algemene en bijzondere, met de namen, graden en telefoonnummers van de ambtenaren van deze diensten.

Oorspronkelijk werd dat vonnis nageleefd. We kregen regelmatig, op aanvraag, enerzijds een lijst van de contacten van de verschillende diensten, met de telefoon- en faxnummers en de e-mailadressen, en anderzijds een gedetailleerde lijst van alle ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken, gerangschikt per dienst, met hun rechtstreekse telefoonnummers en e-mailadressen en hun graad.

De laatste keer dat dit gebeurde was op 25 maart 2019. Daarna ontvingen we enkel de lijst van de algemene contacten van de verschillende diensten, ondanks talrijke pogingen om een recentere en meer gedetailleerde lijst te bekomen.

Het spreekt voor zich dat het gebrek aan deze gegevens voor de advocaten die pogingen ondernemen om met de Dienst Vreemdelingenzaken, of met een bepaalde ambtenaar, contact op te nemen, heel wat problemen en moeilijkheden met zich meebrengt. De goede werking van de Dienst Vreemdelingenzaken zou er zelfs op vooruitgaan indien advocaten voor een bepaald dossier rechtstreeks de dossierbehandelaar kunnen bereiken per telefoon of per e-mail.

Bellen, mailen, het beleefd en minder beleefd vragen aan DVZ, niets hielp!

De OVB stelde de Dienst Vreemdelingenzaken dan ook officieel in gebreke op 7 juni 2022. DVZ kreeg 14 dagen de tijd om een gelijkaardig document als in 2019 over te maken. Dat document werd tot op vandaag nog steeds niet overgemaakt waardoor we ons genoodzaakt zien om over te gaan tot dagvaarding. Het is immers de taak van de OVB om alles in het werk te stellen opdat de advocaat zijn werk naar behoren kan uitvoeren.

Ook interessant

Vreemdelingenrecht
woensdag 08 mei 2024

Nieuw aanklampend terugkeerbeleid goedgekeurd door Kamer

Op donderdag 2 mei 2024 keurde de Kamer het wetsontwerp van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor goed, dat een aanklampend terugkeerbeleid moet invoeren.

Meer lezen
Vreemdelingenrecht
donderdag 02 mei 2024

Voortaan D-visum met oog op huwelijk of wettelijke samenwoonst

Sinds 15 januari 2024 moet de feitelijke partner van een Belg of derdelander met verblijfsrecht in België een D-visum aanvragen met het oog op het afsluiten van een huwelijk of wettelijke samenwoning in België als het oogmerk daarna gezinshereniging in België is. Men kan daarvoor dus geen C-visum meer vragen.

Meer lezen