Ga verder naar de inhoud

Gloednieuw ad­vo­ca­ten­ca­hier bespreekt tucht­pro­ce­du­res vanuit de praktijk

vrijdag 23 april 2021

In het zevende advocatencahier deontologie bespreken de auteurs de tuchtprocedure, de tuchtrechtspraak en de administratieve uitspraken zoals in tucht voor de periode 2013-2019 uitvoerig. Ze doen dat met casussen uit de praktijk. Het is "een niet te missen naslagwerk" volgens OVB-bestuurder Jan Meerts.

Merve Köse

Jurist deontologie
Merve Köse

Deel dit artikel

Concrete casussen

De auteurs van dit nieuwe cahier analyseerden de tuchtuitspraken uit de tuchtdatabank. Aan de hand van heel concrete casussen bespreken ze de tucht uitvoerig, zowel ten gronde als de procedure. Alle mogelijke vergrijpen of bepalingen waaraan advocaten zondigen komen erin voor. U maakt ook kennis met alle stappen van de tuchtprocedure, vanaf de klacht tot de uitspraak in beroep.

"Dat maakt het een uniek document. Er is nu een grondig en gestructureerd naslagwerk over de tucht van advocaten. Voordien kon u de casussen afzonderlijk raadplegen in onze tuchtdatabank, nu krijgt u het als gesneden koek gepresenteerd", zegt OVB-bestuurder deontologie en tucht Jan Meerts.

In het advocatencahier leest u wat de meest voorkomende tuchtvergrijpen zijn, ook per rechtsgebied of balie. U komt te weten hoe uw eigen balie en andere balies aan tucht doen, of ze veel of weinig inbreuken kennen en hoe die worden behandeld.

Volgens bestuurder Meerts leert u zo uw beroep een pak beter kennen: "Advocaten komen te weten waar ze zeker rekening mee moeten houden en wat de tuchtinstanties doen met bepaalde inbreuken. Dat lezen ze ook in de Codex Deontologie of bij een opleiding. Met concrete informatie uit te praktijk komen die theoretische en abstracte regels tot leven."

Opbouw

Het cahier vat aan met een grondige analyse van de tuchtprocedure, de uitspraken zoals in tucht en de tuchtrechtspraak. In het tweede deel worden de cijfers toegelicht over het aantal uitspraken, de opgelegde sancties en de tuchtinbreuken voor de periode 2013-2019. Het derde deel behandelt het College van Toezicht en het vierde deel de ombudsdienst. Het vijfde en laatste deel staat kort stil bij het voorstel tot hervorming van de tuchtwet.

Volg de webinar

Geen enkele advocaat wil het voorwerp uitmaken van een tuchtprocedure. Toch telt onze tuchtdatabank maar liefst 1038 uitspraken, en dat is nog zonder de geseponeerde dossiers gerekend. Heel wat advocaten komen dus toch in aanraking met een tuchtprocedure. Daarom vinden we het belangrijk dat alle betrokkenen goed geïnformeerd zijn.

In een tweedelige webinar nemen enkele experten u mee door de tuchtprocedure van A tot Z. Deelnemen levert u ook vier punten permanente vorming op.

Sa­men­stel­ling tuchtraden

De tuchtraden worden in september 2021 opnieuw samengesteld. Wil u zich daarvoor kandidaat stellen? Schrijf u dan zeker in voor deze opleiding.

Concrete info over hoe en wanneer u zich kandidaat kan stellen, leest u binnenkort op het Privaat Luik.

Ook interessant

Deontologie Podcast
vrijdag 29 maart 2024

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen
Deontologie Rechten van de mens
donderdag 25 januari 2024

Het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens: een steun voor klokkenluiders

Recente wetten versterken de bescherming van klokkenluiders in Belgische privébedrijven en de federale publieke sector. Deze wetten, voortkomend uit een Europese richtlijn, bieden niet alleen bescherming maar ook diverse vormen van ondersteuning via het onafhankelijke Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Advocaten en advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn in de verdediging van klokkenluiders worden opgeroepen om zich bij het FIRM te melden.

Meer lezen