Ga verder naar de inhoud

Opgelet Fraude onder de valse naam van ING

vrijdag 03 februari 2023

We kregen bericht dat er cybercriminelen de advocatuur in het vizier nemen vanuit een nep ING-hoedanigheid.

We willen u dan ook dringend waarschuwen om uiterst omzichtig te zijn wanneer u gecontacteerd wordt met de melding dat er zogenaamde verdachte transacties op uw ING rekening(en) zouden plaatsvinden.

Dirk Chabot

Algemeen directeur
Dirk Chabot

Deel dit artikel

Men meldt ons dat:

“Concreet werden de getroffen advocaten opgebeld door een persoon die zich voordoet als een medewerker van de fraudedienst ING. Het telefoonnummer is een gekend nummer van de ombudsdienst van de ING-verzekeringen, namelijk 02 547 58 71. Dit is een duidelijk geval van call spoofing waarbij het echte nummer wordt misbruikt. De persoon meldt dat er verdachte transacties zijn opgemerkt en dat u actie moet ondernemen. Vervolgens krijgt de dader tijdens de telefonische support toegang tot de bankrekeningen en doet men de malafide transacties. Het is van belang om nooit in te gaan op zulke vragen, u neemt best zelf contact op met de bank via de gekende contactpersonen of telefoonnummers en vraag na of er verdachte zaken zijn. Daarbij blijft het ook belangrijk dat u nooit uw persoonlijke gegevens of codes per telefoon of mail doorgeeft."

We bieden u binnenkort een gratis ondemand-opleiding aan over de do’s and dont’s rond cybercrime.

Ook interessant

Collectieve voorzieningen Cybercriminaliteit
donderdag 28 maart 2024

Identiteitsfraude: laat u of uw medewerker niet vangen met valse e-mails voor betalingsverzoeken

We waarschuwen u voor een groeiende bedreiging in de vorm van identiteitsfraude via e-mail en CEO-fraude, waarbij oplichters misleidende e-mails sturen die lijken te zijn verzonden door vertrouwde leidinggevenden die een betalingsopdracht geven of vertrouwde begunstigden (cliënten of advocaten van de tegenpartij).

Meer lezen
Cybercriminaliteit Digitalisering
vrijdag 08 december 2023

Gebruik vanaf 1 januari 2024 itsme® om veilig in te loggen via DPA

Vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om in te loggen via DPA met uw advocatenkaart gekoppeld aan itsme® of met een sterk wachtwoord dat elke 60 dagen wijzigt. Dat geldt niet alleen voor alle DPA-applicaties, maar voortaan ook voor alle OVB-applicaties en onze website www.ordevanvlaamsebalies.be. Deze nieuwe aanpak vloeit voort uit ons streven naar veilige cybersecurity en draagt bij aan zowel uw eigen online bescherming als die van uw cliënten. Bovendien is het een verplichting die de cyber-verzekeraars ons opleggen willen we überhaupt nog gedekt zijn.

Meer lezen