Ga verder naar de inhoud

3 wijzigingen in polissen be­roeps­aan­spra­ke­lijk­heid en in­sol­va­bi­li­teit

woensdag 04 maart 2020

De polissen beroepsaansprakelijkheid (eerste rang) en insolvabiliteit bij hoofdverzekeraar Amlin werden op 1 januari 2020 hernieuwd voor drie jaar. Alle advocaten zijn aangesloten. De voorwaarden blijven grotendeels ongewijzigd. Lees de drie wijzigingen.

Sofie Verherstraeten

Jurist studiedienst
Avatar

Ilse De Cuyper

Directeur HR & welzijn
Ilse De Cuyper

Deel dit artikel

Verhoging premies

Door de hoge schaderatio in 2017 en 2018 was een premieverhoging onvermijdelijk. Voor een aantal schadedossiers moeten aanzienlijke bedragen gereserveerd worden.

Daarnaast is de vijfjarige posterioriteitsdekking van de vorige verzekeraar (Ethias) verstreken, waardoor meer schadegevallen ten laste van de huidige verzekeraar (Amlin) vallen.

Amlin mocht de premievoorwaarden herzien met een maximale stijging van 25%. We zijn erin geslaagd om dergelijke drastische premieverhoging af te wenden en een geleidelijke stijging van telkens 5% voor de jaren 2020 tot en met 2022 door te voeren.

De premie voor de polis beroepsaansprakelijkheid (eerste rang) bedraagt:

  • Voor 2020: 433,65 euro per advocaat en 216,82 euro per advocaat-stagiair
  • Voor 2021: 455,33 euro per advocaat en 227,67 euro per advocaat-stagiair
  • Voor 2022: 478,10 euro per advocaat en 239,05 euro per advocaat-stagiair

De premie voor de polis insolvabiliteit bedraagt:

  • Voor 2020: 39,90 euro per advocaat en 19,95 euro per advocaat-stagiair
  • Voor 2021: 41,90 euro per advocaat en 20,95 euro per advocaat-stagiair
  • Voor 2022: 43,99 euro per advocaat en 21,99 euro per advocaat-stagiair

De premies zitten vervat in uw baliebijdrage en moeten dus niet afzonderlijk betaald worden.

Opt-out-mo­ge­lijk­heid

EU-advocaten die hun hoofdkantoor in een andere lidstaat hebben, kunnen er voortaan voor kiezen om niet aan te sluiten bij de polissen beroepsaansprakelijkheid (eerste rang) en insolvabiliteit.

Die opt-out-mogelijkheid wordt voorzien om een dubbele verzekering te vermijden.

Vrij­stel­ling voor bui­ten­con­trac­tu­e­le burgerlijke aan­spra­ke­lijk­heid

Voor de buitencontractuele burgerlijke aansprakelijkheid geldt er nu een vrijstelling van 300 euro per schadegeval en per advocaat. Die vrijstelling geldt niet voor lichamelijke schade en is enkel van toepassing op het bedrag aan schadevergoedingen.

De vrijstelling wordt ingevoerd naar aanleiding van de algemene toename van het fietsverkeer, dus ook voor beroepsverplaatsingen bij advocaten, en de daaraan verbonden risico’s.

De schade door de bestuurder of passagier van een motorrijtuig was al uitgesloten van de waarborgen van de polis beroepsaansprakelijkheid (eerste rang). Om die bepaling uit de polis te verduidelijken en om discussies over de aard van bijvoorbeeld elektrische fietsen te vermijden, is die schade enkel uitgesloten voor zover de WAM-wet van toepassing is.

Ook interessant

Collectieve voorzieningen Cybercriminaliteit
donderdag 28 maart 2024

Identiteitsfraude: laat u of uw medewerker niet vangen met valse e-mails voor betalingsverzoeken

We waarschuwen u voor een groeiende bedreiging in de vorm van identiteitsfraude via e-mail en CEO-fraude, waarbij oplichters misleidende e-mails sturen die lijken te zijn verzonden door vertrouwde leidinggevenden die een betalingsopdracht geven of vertrouwde begunstigden (cliënten of advocaten van de tegenpartij).

Meer lezen
Collectieve voorzieningen
donderdag 28 maart 2024

Let op voor (valse) auteursrechtenclaims bij gebruik van beelden op websites

We waarschuwen advocatenkantoren voor het gebruik van beelden en foto's op hun websites. Het is gebleken dat er - al dan niet malafide - bedrijven actief zijn die via geavanceerde AI-technologie gebruikers opsporen die beelden gebruiken waarop auteursrechten rusten, om vervolgens facturen te sturen voor het gebruik ervan.

Meer lezen