Standpunt minnelijke schikking in strafzaken
De minnelijke schikking in strafzaken is slechts één voorbeeld van de vele recente bewegingen en wijzigingen in het strafrecht. Sinds de verruiming van die vorm van alternatieve afhandeling in 2011 onderging het mechanisme verschillende aanpassingen, zowel gestuurd door rechtspraak als door wetgeving. Dit standpunt biedt een overzicht.
Het navolgend overzicht gaat over de minnelijke schikking in strafzaken (ook wel het “verval van de strafvordering door betaling van een geldsom” genoemd). Sinds de verruiming die plaatsvond in 2011, onderging die vorm van alternatieve afhandeling de laatste jaren op korte termijn heel wat wijzigingen, zowel gestuurd door wetgeving als rechtspraak. Een en ander maakt het voor de advocaten en de rechtszoekenden tot een uitdaging om door de bomen het bos te blijven zien.
Deze bijdrage biedt daarom een overzicht van de actuele regeling. De tekst is opgebouwd rond diverse topics. Zo focust zij op de materiële en procedurele toepassing, op het procedureverloop alsook op de gevolgen van het al dan niet slagen van de minnelijke schikking, in het bijzonder voor wat de vertrouwelijkheid betreft.
Daarbij wordt steeds in eerste instantie een overzicht gegeven van de wetten en rechtspraak die sedert de wetten van 2011 tot wijzigingen leidden. Vervolgens volgt een korte toelichting bij de huidige principes. De bijdrage eindigt met een concordantietabel van artikel 216bis Sv.