Ga verder naar de inhoud

Standpunt hervorming seksueel strafrecht

Nico Moons

Jurist studiedienst
Avatar

Deel dit artikel

We hebben op eigen initiatief een advies geschreven bij het langverwachte wetsontwerp tot hervorming van het seksueel strafrecht (DOC 55-2141). De voorgestelde hervorming is een duidelijke stap vooruit, maar niet overal even logisch en proportioneel uitgewerkt.

Principieel kunnen we de modernisering van het seksueel strafecht enkel toejuichen. We achten de striktere herdefiniëring van het begrip toestemming voor het seksueel zelfbeschikkingsrecht een belangrijke evolutie en zien ook de meerwaarde om te werken met 5 basismisdrijven gevolgd door verzwarende misdrijven die telkens ieder (relevant) basismisdrijf met de aangepaste strafmaat overloopt.

De uitwerking daarvan laat hier en daar echter te wensen over en leidt soms tot een erg disproportionele strafmaat: is de verspreiding van seksueel getinte beelden een seksuele handeling op zich? Is zwangerschap een verzwarende omstandigheid bij voyeurisme? Is het logisch dat dit strenger zou worden bestraft dan een verkrachting zonder verzwarende omstandigheden? Of dat iemand die een ontbloot persoon zonder diens toestemming observeert omdat die een vermeende band zou hebben met een persoon ten aanzien van wie de dader vijandigheid koestert wegens politieke overtuiging, een langere gevangenisstraf zou krijgen dan iemand die beelden van seksueel misbruik van minderjarigen vervaardigt en verspreidt?

Voorts bespreken we onder meer ook de nieuwe discriminatiegronden die voorlopig enkel in het seksueel strafrecht zouden gelden, de verzwarende factoren zonder directe strafverhoging waar de rechter desalniettemin “rekening mee moet houden” en de afschaffing van de gerechtelijke antecedenten als negatieve vereiste voor probatie-uitstel. Het zijn slechts enkele van de grote en kleine opmerkingen die we bij dit belangrijke wetsontwerp hebben.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Nico Moons

Jurist studiedienst
avatar