Ga verder naar de inhoud

door Jeroen Zweers, eigenaar van NOUN #The­Le­ga­l­In­no­va­ti­o­nA­gen­cy De staat van di­gi­ta­li­se­ring van de Vlaamse advocatuur

Jeroen Zweers vergelijkt de digitalisering van de Vlaamse advocatuur met die van de rest van de Westerse wereld.

Auteur

Ben Claes

Jurist studiedienst
Ben Claes

Deel dit artikel

De nood om te digitaliseren zal daarom in eerste instantie niet vanuit de beroepsgroep zelf komen. Maar de klant gaat deze wel afdwingen.
— Jeroen Zweers, eigenaar van NOUN #TheLegalInnovationAgency

De Vlaamse juridische sector kent een vergelijkbare structuur als die in Nederland. Als buitenstaander zie ik op het eerste gezicht een voortvarender aanpak van juridische innovatie. Zo is er door de balie een visie op digitalisering geformuleerd en zijn er de afgelopen jaren veel legal tech start-ups ontstaan. De beroepsgroep advocaten lijkt echter wat achter te blijven. Er wordt te weinig sense of urgency ervaren. Dit is wel te verklaren: vooral grotere advocatenkantoren doen het financieel goed en zijn succesvol, dus waarom zouden ze het anders doen? De nood om te digitaliseren zal daarom in eerste instantie niet vanuit de beroepsgroep zelf komen. Maar de klant gaat deze wel afdwingen. Cliënten verwachten steeds meer, snellere en technologische ondersteunde oplossingen. Het is een ontwikkeling die in een soort onderstroom plaatsvindt en die de advocaten zelf nog niet helemaal lijkt te hebben bereikt. Zij zien immers aan de oppervlakte alleen positieve resultaten. Het lijkt erop dat advocaten nog te weinig weten van wat hun cliënten echt willen. Er wordt nauwelijks gekeken naar tendensen in de markt, naar nieuwe markten of nieuwe producten. En dat geeft een risico dat je straks voorbijgestreefd wordt door andere aanbieders.

Nood aan be­drijfs­ma­ti­ge aanpak

De advocatuur heeft mijns inziens een meer bedrijfsmatige aanpak nodig. Vooralsnog worden advocatenkantoren te weinig gezien als een bedrijf, waarbij allerlei bedrijfsmatige aspecten spelen. Bedrijven kijken naar hun omgeving om hun strategie te bepalen, advocatenkantoren doen dit maar mondjesmaat. Een goed voorbeeld vond ik bij Monard Law, waar niet-jurist Karen Braeckmans CEO is. Zij heeft klanteninterviews geïntroduceerd en stelt: “Door als niet-jurist met klanten op een bedrijfsmatige manier te gaan praten over hun uitdagingen en onderliggende motieven, krijg je een heel ander gesprek en leer je zoveel.”

Ik denk dat de bedrijfsmatige expertise en aanpak nog erg gemist wordt in de sector. In het juridisch onderwijs is ook geen aandacht voor bedrijfsmatige aspecten. Juristen worden inhoudelijk opgeleid en overspoeld met regels en risico’s waar ze rekening mee moeten houden. Er heerst een cultuur van risicomijding.

Een volgende stap voor startups

De Belgische overheid heeft veel geïnvesteerd in start-ups, ook in legal-techbedrijven. Voorlopig lijkt de legal tech start-up scene nog in de startblokken te staan. Er zijn interessante ontwikkelingen, maar in vergelijking met andere landen zijn deze nog klein en in de beginfase. Een aantal start-ups is absoluut waardevol, zoals onder andere Henchman, een tool die met behulp van AI bibliotheken maakt en helpt bij het opstellen van contracten. Het nadeel is dat deze start-ups allemaal maar een klein onderdeeltje bieden, terwijl er behoefte is aan een totaalpakket van oplossingen. Ook ontbreekt vaak een goede product-marktfit. Er wordt te weinig vanuit de cliënt gedacht, de oplossingen richten zich nu te veel op de advocaat. De vraag die vaak niet gesteld wordt is: wordt de cliënt hier beter van?

De blik moet naar buiten

Dat er wat moet veranderen, is evident. De Vlaamse advocatensector is onvoldoende gericht op de veranderende wensen van de klant. Zonder bereidheid om het anders te doen, gaat er niets veranderen. Terwijl de nood hoog is. De markt wendt zich steeds vaker tot andere dienstverleners en hulpbronnen. In dit digitale tijdperk onderscheiden advocaten zich niet meer door hun kennis, maar door hun strategie en aanpak. Dat vraagt om een andere cultuur en andere vaardigheden van de advocaat. De blik moet naar buiten, de toekomstige klant moet centraal worden gesteld. En digitalisering vormt daar een onmisbaar middel toe.

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ben Claes

Jurist studiedienst

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Databank
Digitalisering
woensdag 23 april 2025

Toegang Rijksregister - twee extra velden

Op 23 december 2024 breidde de minister van Binnenlandse Zaken de toegangsrechten van advocaten tot het Rijksregister uit. Dankzij die nieuwe machtiging, die minstens één jaar geldig blijft, kunnen advocaten voortaan twee extra gegevens uit het Rijksregister raadplegen.

Meer lezen
Databank
Digitalisering
maandag 31 maart 2025

Toegang Databank voor de Akten van de Burgerlijke Stand

Sinds 1 januari 2025 is de toegang van advocaten tot de Databank voor de Akten van de Burgerlijke Stand (DABS) ingeperkt. Nieuwe wettelijke bepalingen vereisen een protocol tussen de Ordes en de FOD Justitie, maar ondanks onze inspanningen is dit protocol nog niet opgesteld. Daardoor ondervinden advocaten moeilijkheden bij het verkrijgen van akten van de burgerlijke stand.

Meer lezen
Arbeids- & socialezekerheidsrecht Familierecht Digitalisering
dinsdag 11 maart 2025

Onderzoek naar digitale hulpmiddelen in arbeids- en familierecht: uw input telt!

De Europese Unie wil de toegang tot de rechter verbeteren en de digitalisering van gerechtelijke procedures versterken. Neem 10 minuten de tijd om een vragenlijst in te vullen over het gebruik van digitale tools in arbeids- en familierechtelijke procedures.

Meer lezen
Digitalisering
dinsdag 18 februari 2025

Aansturing van de digitale transformatie van Justitie

Samen met Avocats.be namen we vandaag deel aan een hoorzitting in de commissie Justitie naar aanleiding van een kritisch rapport van het Rekenhof over de digitalisering van Justitie. Tijdens deze hoorzitting werd de rol van de advocatuur in de digitale transformatie toegelicht en werden knelpunten en noodzakelijke verbeteringen besproken.

Meer lezen
Geld & factuur
Kantoororganisatie Digitalisering
donderdag 13 februari 2025

E-facturatie: alles wat u praktisch moet weten

De Wet van 6 februari 2024 voert een verplichte gestructureerde elektronische facturering in tussen Belgische btw-plichtige ondernemingen. Dat moet niet alleen de btw-gegevensstromen tussen bedrijven en de FOD Financiën moderniseren, maar ook leiden tot snellere betalingen, lagere kosten en efficiëntere verwerking van facturen. Wat betekent dit concreet voor uw advocatenkantoor? We beantwoorden uw belangrijkste vragen en helpen u op weg.

Meer lezen
Digitalisering
woensdag 12 februari 2025

Technologie in de advocatuur: AI en Legal Tech in volle evolutie

De juridische sector evolueert snel. Automatisering en slimme software maken advocaten efficiënter, maar roepen ook vragen op over verantwoordelijk gebruik. Om daarop in te spelen, hebben wij samen met Avocats.be AI-richtlijnen opgesteld. Wil u meer weten over deze en andere technologische evoluties? Kom dan op 21 februari naar het congres Technologie en Recht, waar experts en Legal Tech-spelers de impact van digitalisering op de advocatuur bespreken.

Meer lezen
Digitalisering
vrijdag 31 januari 2025

Advocaten en het gebruik van Artificiële Intelligentie

Artificiële intelligentie (AI) verovert stormenderhand alle sectoren, ook de juridische wereld. Maar hoe kan u als advocaat AI inzetten zonder in te boeten op vertrouwelijkheid, deontologie en kwaliteit? Samen met Avocats.be hebben we met de commissies Digitalisering en Deontologie hier een duidelijk antwoord op geformuleerd.

Meer lezen
Digitalisering
donderdag 23 januari 2025

Nieuwe machtiging verruimt toegang tot het Rijksregister voor advocaten

Op 23 december 2024 heeft de minister van Binnenlandse Zaken, met machtiging nr. 049/2024, de toegangsrechten van advocaten tot het Rijksregister uitgebreid. Dankzij die nieuwe machtiging, die minimaal één jaar van kracht blijft, kunnen advocaten via DPA twee extra gegevens uit het Rijksregister raadplegen. Deze uitbreiding komt naast de bestaande machtiging nr. 42/2013 van 8 mei 2013.

Meer lezen
Digitalisering
woensdag 15 januari 2025

Toegang tot DABS beperkt: advocaten vanaf nu afhankelijk van mandaat

Sinds 1 januari 2025 is de toegang van advocaten tot de Databank van de Burgerlijke Stand (DABS) ingeperkt. Dat komt door nieuwe wettelijke bepalingen die een protocol vereisen, dat echter nog niet is opgesteld. Dit maakt het voor advocaten moeilijker om akten van de burgerlijke stand te verkrijgen.

Meer lezen