Ga verder naar de inhoud

DAC6 en het be­roeps­ge­heim van de advocaat

Vanaf 1 januari 2021 rust op de advocaat een nieuwe fiscale meldingsplicht als hij betrokken is bij grensoverschrijdende constructies. Hoewel de toepasselijke regelgeving rekening houdt met het beroepsgeheim van de advocaat, gebeurt dat op een wijze die hem dwingt het beroepsgeheim te schenden. Daarom heeft de OVB het Grondwettelijk Hof gevat.

We werkten deontologische gedragslijnen uit die advocaten toelaten die meldingsplicht tijdelijk te verzoenen met het beroepsgeheim in afwachting van een uitspraak van het Hof.

Ben Claes

Jurist studiedienst
Ben Claes

Deel dit artikel

Wat is DAC6?

'Richtlijn (EU) 2018/822 van de Raad van 25 mei 2018 tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied met betrekking tot meldingsplichtige grensoverschrijdende constructies', beter bekend als de DAC6-richtlijn, kadert binnen een ruimere evolutie die belastingontwijking aan banden wil leggen.

De richtlijn wil fiscale transparantie scheppen zodat de lidstaten in staat zijn mazen in hun fiscale regelgeving tijdig te detecteren en onmiddellijk te dichten. Omdat dat gepaard gaat met een uitwisseling van informatie tussen de lidstaten, werd die transparantieregeling door een zesde wijzigingsrichtlijn (daarom: DAC6) ingebed in de DAC-richtlijn (Directive on Administrative Cooperation).

Intussen werd de richtlijn op federaal en gewestelijk niveau omgezet:

Mel­dings­plicht

Die beoogde fiscale transparantie bekomt de wetgever door een meldingsplicht op te leggen aan personen die betrokken zijn bij het opzetten of beheren van grensoverschrijdende fiscale constructies waarmee mogelijks belastingontwijking wordt nagestreefd. Die personen, ook wel intermediairs genoemd, moeten dan meerdere gegevens over die constructies aan de fiscus melden.

Ook advocaten kunnen als intermediairs kwalificeren en dus gebonden zijn door de meldingsplicht. Dat staat echter op gespannen voet met het beroepsgeheim. Hoewel de DAC6-richtlijn de lidstaten de ruimte biedt om intermediairs te ontheffen van de meldingsplicht wanneer ze gebonden zijn door een beroepsgeheim, is de invulling die het federale en gewestelijke niveau daaraan gegeven hebben ronduit problematisch.

De advocaat-intermediair wordt immers voor een dilemma geplaatst: hij riskeert óf een administratieve sanctie en/of een strafrechtelijke vervolging voor schending van de DAC6-regelgeving, óf een tuchtrechtelijke vervolging voor schending van het beroepsgeheim.

Wij hebben daarom schorsings- en vernietigingsberoepen ingediend bij het Grondwettelijk Hof tegen de federale en de gewestelijke omzettingen van de DAC6-richtlijn.

De­on­to­lo­gi­sche ge­drags­lij­nen

Wij hebben deontologische gedragslijnen uitgeschreven omdat een uitspraak van het Hof nog even op zich zal laten wachten.

Die gedragslijnen laten de advocaat-intermediair toe om intussen de meldingsplicht te verzoenen met het beroepsgeheim, zonder de doelstelling van de DAC6-regelgeving te ondergraven: de fiscus bekomt steeds zijn informatie.

Hieronder worden enkel de gedragslijnen weergegeven. Uitgebreide achtergrondinformatie leest u in onze nota en in de beslissingsboom.

Gedragslijn # 1 ​

U bent ontheven van de meldingsplicht, indien u spontaan een schriftelijk bewijs ontvangt dat aantoont dat er voorheen reeds een melding gebeurde van de vereiste gegevens. U mag ter zake zelf geen navraag doen.

Gedragslijn # 2

U roept altijd het beroepsgeheim in, tenzij u spontaan een schriftelijk bewijs ontvangt dat er in een andere lidstaat of door een andere intermediair al een melding werd verricht.

Gedragslijn # 3

U zal door de aard van uw beroepspraktijk vrijwel nooit betrokken zijn bij marktklare constructies; u werkt oplossingen en dus constructies uit op maat van de cliënt, zodat u altijd het beroepsgeheim kan én zelfs moet inroepen.

Als u uitzonderlijk toch betrokken zou zijn bij een marktklare constructie en de meldingsplichtige gegevens zijn gedekt door het beroepsgeheim, dan beroept u zich op het beroepsgeheim, zodat de meldingsplicht verschuift naar de belastingplichtige cliënt. In dat geval handelt u naar analogie met gedragslijn # 5.

Gedragslijn # 4

Als u betrokken bent bij een constructie op maat en er zijn andere intermediairs betrokken die niet uw cliënten zijn, dan licht u hen niet in dat u wegens het beroepsgeheim niet kan voldoen aan de meldingsplicht. Daarentegen brengt u uw cliënt daarvan schriftelijk en gemotiveerd op de hoogte.

Gedragslijn # 5

Als u betrokken bent bij een constructie op maat en er zijn geen andere intermediairs aanwezig, dan brengt u uw belastingplichtige cliënt op de hoogte van zijn meldingsplicht. U gaat niet in de op zijn schriftelijke toestemming om de melding in eigen naam en voor eigen rekening als intermediair te verrichten.

Daarentegen kan u hem voorstellen om u een bijzonder mandaat te verlenen. U verricht de melding dan in naam en voor rekening van de cliënt.

Als de cliënt weigert u een bijzonder mandaat te verlenen, dan verstrekt u hem de nodige gegevens, zodat hij zijn meldingsplicht zelf kan vervullen.

Gedragslijn # 6

Indien u door de fiscus dreigt beboet te worden voor het niet, onvolledig of laattijdig melden van een grensoverschrijdende constructie, mag u hem in toepassing van 22 van de Codex Deontologie voor Advocaten uw “schriftelijke en gemotiveerde” inlichting van de andere intermediairs of relevante belastingplichtige voorleggen om te bewijzen dat u ontheven was van de meldingsplicht.

Gedragslijn # 7

Als de fiscus u op grond van artikel 323ter WIB92, artikel 3.13.1.3.2 VCF, en artikel 60 BCFP gebiedt informatie aan te leveren, moet u het beroepsgeheim inroepen in toepassing van respectievelijk artikel 334 WIB92, artikel 3.19.0.0.1 VCF of artikel 125 BCFP.

Als de fiscus u op grond van artikel 289bis/13 W.Reg., artikel 146septdecies W.Succ., artikel 211bis/12 WDRT, of artikel 11, §1 van het decreet van 6 mei 1999 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillen inzake de Waalse gewestelijke belastingen, gebiedt informatie aan te leveren, moet u zich eerst op het beroepsgeheim beroepen. In het uiterste geval moet u een bijzonder mandaat van de cliënt bekomen om deze informatie in naam en voor rekening van de cliënt aan de fiscus te bezorgen.

Lees onze uitgebreide nota en beslissingsboom

FAQ

Wat is DAC6?

Is dit enkel van toepassing als er sprake is van fraude?

Moet elke constructie gemeld worden?

Wanneer is een constructie grensoverschrijdend?

Wanneer is er een 'wezenskenmerk' aanwezig?

Wanneer moet het wezenskenmerk aanwezig zijn?

Wat is de 'main benefit test' (MBT)?

Ben ik als advocaat ook een intermediair?

Volstaat het dat een andere intermediair al gemeld heeft?

Wat met het beroepsgeheim van de advocaat?

Binnen welke termijn moet de melding gebeuren?

Wat moet er gemeld worden?

Zijn er sancties?

Is dit al van toepassing?

Documenten

Nog vragen? Onze specialisten ter zake

Ontdek alle medewerkers

Ben Claes

Jurist studiedienst

Dominique Dombret

Jurist deontologie

Merve Köse

Jurist deontologie

Gerelateerd nieuws

Deze berichten verschenen recent:
Deontologie Beroepsgeheim
vrijdag 08 november 2024

Klokkenluiders moeten rekening houden met het beroepsgeheim van de advocaat

Het Grondwettelijk Hof heeft opnieuw zijn gunstige rechtspraak over het beroepsgeheim van de advocaat bevestigd, ditmaal in het kader van ons vernietigingsberoep tegen de klokkenluiderswetten voor de private en de publieke sector.

Meer lezen
Tucht
maandag 04 november 2024

Stel u kandidaat voor het College van Toezicht als extern lid

Heeft u interesse in de deontologie en het tuchtrecht van de advocatuur? Stel u dan kandidaat om als niet-advocaat deel uit te maken van het College van Toezicht.

Meer lezen
Tucht
vrijdag 25 oktober 2024

Tuchtraden opnieuw sa­men­ge­steld voor 24-27

De tuchtraden en de tuchtraad van beroep werden opnieuw samengesteld voor de komende drie gerechtelijke jaren 2024 – 2027.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht Beroepsgeheim
donderdag 26 september 2024

Beroepsgeheim mag niet volledig worden uitgesloten in fiscale zaken

Het Hof van Justitie heeft zich opnieuw uitgesproken over het beroepsgeheim van de advocaat. In zijn arrest van 26 september 2024 herhaalt het Hof zijn recente rechtspraak en oordeelt dat het juridisch advies van een advocaat, ongeacht het rechtsdomein, valt onder het beroepsgeheim.

Meer lezen
Tucht
dinsdag 10 september 2024

Nieuwe tutorials helpen cliënten met klachten over hun advocaat

We hebben vijf duidelijke en toegankelijke tutorials ontwikkeld voor cliënten die een klacht willen indienen tegen hun advocaat. In deze serie van korte video's legt OVB-voorzitter Peter Callens stap voor stap uit hoe het klachtenproces werkt en wat cliënten kunnen verwachten.

Meer lezen
Tucht
dinsdag 13 augustus 2024

16 advocaten geschrapt in 2022-2023

Het College van Toezicht van de Vlaamse advocatuur heeft zijn vierde verslag gepubliceerd. Dat geeft een overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen (inclusief Brussel-Nederlands) in het gerechtelijk jaar dat loopt van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023.

Meer lezen
Deontologie Fiscaal recht Beroepsgeheim
donderdag 01 augustus 2024

Hof van Justitie bevestigt bijzondere positie van beroepsgeheim advocaat

Het Europees Hof van Justitie heeft op 29 juli 2024 maar liefst vijf prejudiciële vragen van het Grondwettelijk Hof beantwoord in verband met de DAC6-richtlijn. Van belang voor de advocatuur is dat Hof onder meer verduidelijkte dat het beroepsgeheim van de advocaat een zeer specifieke bescherming geniet wegens diens bijzondere positie binnen de rechterlijke organisatie en diens fundamentele taak die bestaat uit juridische advisering en verdediging in rechte van cliënten.

Meer lezen
Deontologie
donderdag 20 juni 2024

Inzicht in nationale risicoanalyse witwaspreventie

De Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) heeft de nationale risicoanalyse over witwassen van geld, financiering van terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens samengevat voor alle entiteiten die onder de witwaspreventiewet vallen. Deze samenvatting is daarom ook van belang voor advocaten. Ze biedt u een goed inzicht in de actuele risico’s, waardoor u uw eigen risicoanalyses daarop kunt afstemmen.

Meer lezen
Deontologie Podcast
vrijdag 29 maart 2024

Podcast Ten Gronde: F*Q deontologie

In een boeiende aflevering van de podcast Ten Gronde, gemodereerd door bestuurder Jan Meerts, wordt de deontologie kritisch in vraag gesteld, met een focus op de veranderende landschappen van ethiek en praktijk. Mr. Eva Raepsaet, stafhouder Luk Delbrouck en vice-stafhouder Frank Judo betreden de arena om te debatteren over de ethiek en de grenzen van het beroep.

Deze podcast biedt een unieke kans om diepgaand inzicht te krijgen in de ethiek en de moderne ontwikkelingen van het beroep. Luister alsof u er zelf bij was!

Meer lezen