Ga verder naar de inhoud

Toegang tot Centraal register van bescherming van personen vanaf nu ook mogelijk voor medewerkers

donderdag 27 januari 2022

Sinds juni vorig jaar moeten advocaat-bewindvoerders al hun verzoekschriften en verslagen neerleggen via het Centraal register voor bescherming van de personen, samen met de bijgevoegde stukken.

Vanaf nu kunnen advocaten-bewindvoerders via het DPA-platform ook hun medewerkers een mandaat geven om binnen dat register te werken.

Laurence Lambert

Jurist studiedienst
Laurence Lambert

Ulrike Cerulus

Jurist studiedienst
Ulrike Cerulus

Deel dit artikel

Toegang voor medewerkers

Uw medewerker(s) een mandaat verlenen op het Centraal register van bescherming van personen doet u als volgt:

  • Ga naar het DPA-platform
  • Klik op “instellingen”
  • Ga naar de sectie “mijn mandaten”

Deze functionaliteit is er gekomen op aandringen van de commissie bewind van de OVB en avocats.be en dankzij de inspanningen van alle leden van de taskforce bewind.

Centraal register van bescherming van personen

De FOD Justitie lanceerde op 1 juni 2021 het Centraal register voor bescherming van de personen. Dat is een digitale gegevensbank voor het beheer, de opvolging en de behandeling van procedures van beschermde personen. Sinds 1 juni moeten dus de advocaat-bewindvoerders al hun verzoekschriften en verslagen in principe neerleggen via dat register samen met de bijgevoegde stukken.

We hebben de lancering proberen uit te stellen omdat we nog veel kritiek hebben op het register. Dat is evenwel niet gelukt.

Ook interessant

Digitalisering
woensdag 12 juni 2024

DPA schakelt versnelling hoger

Advocaten maken steeds meer gebruik van het DPA-platform, het Digital Platform for Attorneys, opgericht door de OVB en Avocats.be. Sinds de oprichting zo’n zes jaar geleden, werd de operationele werking beheerd door een feitelijke onderneming. Door de gestage groei tot een gezonde onderneming, is besloten om van DPA een volwaardige vennootschap te maken waarin beide communautaire ordes en alle Belgische balies aandeelhouder worden. De oprichtingsakte werd op 12 juni tijdens een uitzonderlijke algemene vergadering bekrachtigd.

Meer lezen
Digitalisering
dinsdag 21 mei 2024

Toegang tot notariële registers nu mogelijk via DPA

Notariële authentieke bronnen werden geïntegreerd in het DPA-platform. Vanaf nu kunt zo u het Centraal Register van Testamenten (CRT), het Centraal Register van Huwelijksovereenkomsten (CRH), en het Centraal Erfrechtregister (CER) direct raadplegen via de "Authentic Sources"-applicatie op het DPA-platform. Die functie versnelt het opvragen van informatie aanzienlijk, waarbij de tussenkomst van de Federatie van Notarissen niet meer nodig is.

Meer lezen